Nutriție, Rețete culinare

Negresă de post fără zahăr

Negresa de post fara zahar

Negresa este una din cele mai simple prăjituri de casă, pregătită în multe familii. Se poate face atât cu ouă și lapte, cât și în varianta de post. Rețeta de mai jos este potrivită pentru vegani, dar și pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză. Poate fi oferită și copiilor, întrucât nu conține zahăr.

Se prepară foarte repede, din ingrediente puține și ușor accesibile. Pe lângă asta, are un conținut redus de făină și este o versiune mai sănătoasă decât varianta clasică. Așa că, aveți toate motivele să o încercați cu prima ocazie!

Negresă de post fără zahăr – rețetă

Ingrediente

  • 100 g de ciocolată neagră
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 2 banane coapte bine
  • 2 linguri de xylitol
  • 50 g de făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru topping

  • 2 linguri de xylitol
  • 1 mână de nuci
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Tocați ciocolata sau rupeți-o bucăți și puneți-o într-un bol. Adăugați uleiul de cocos și topiți la bain-marie sau în cuptorul cu microunde. Dacă folosiți microundele, topiți ciocolata în tranșe de câte 20-30 de secunde. Opriți, amestecați bine și topiți din nou, pentru a evita arderea ciocolatei.

Decojiți bananele și pasați-le cu furculița, pentru a obține un piure. Dacă vreți să le transformați într-o pastă mai fină, pasați-le cu blenderul manual.

Peste banane adăugați xilitolul și omogenizați. Incorporați apoi făina, praful de copt și sarea. La final se adaugă și amestecul de ciocolată topită cu ulei de cocos și se omogenizează.

Aceasta este compoziția pentru negresă. Transferați-o într-o tavă potrivită și nivelați. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru circa 20-25 de minute. Faceți testul cu scobitoarea înainte de a scoate negresa definitiv din cuptor. Țineți cont de faptul că această negresă va avea oricum o textură mai umedă decât rețeta clasică.

Următorul pas este pregătirea topping-ului sau a glazurii. Tocați nucile mărunt și puneți-le într-o tigaie. Adăugați xilitolul și sarea și lăsați la foc mic. Amestecați des. Când nucile s-au caramelizat, transferați-le pe o hârtie de copt și apoi distribuiți-le pe negresă.

Sau puteți pune topping-ul după ce ați porționat negresa. Aceasta se poate tăia în pătrate sau triunghiuri, dimensiuni mai mari sau mai mici, după preferință.

Sugestii și opțiuni

Dacă nu aveți xilitol, sau doriți un zahăr care nu crește deloc glicemia și nu conține calorii, puteți folosi eritritol, green sugar sau stevia. În loc de banane puteți utiliza piure/sos de mere. Nucile pot fi înlocuite în această rețetă cu migdale, arahide, alune de pădure sau fistic, nesărate.

Există și ciocolată neagră fără zahăr, cu îndulcitori naturali, pe care o puteți folosi aici. Pe lângă faptul că dă un gust de cacao mai bogat negresei, ciocolata mai are un rol în rețetă: reduce nevoia de a folosi multă făină.

Sursă rețetă: Magda Mag Das

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *