Nutriție, Sănătate

10 Beneficii ale extractului de Guarana

Guarana este o plantă braziliană originară din bazinul Amazonului. Cunoscută și sub numele de Paullinia cupana, este o plantă cățărătoare apreciată pentru fructele sale. Un fruct matur de guarana are aproximativ dimensiunea unei boabe de cafea. Seamănă cu ochiul uman, cu o coajă roșie care acoperă o sămânță neagră acoperită de un aril alb.

Extractul de guarana se obține prin prelucrarea semințelor într-o pulbere. Triburile amazoniene au folosit guarana timp de secole pentru proprietățile sale terapeutice. Conține o gamă impresionantă de stimulente, cum ar fi cofeina, teofilina și teobromina. Guarana are, de asemenea, antioxidanți, cum ar fi taninurile, saponinele și catechinele. Astăzi, 70% din guarana produsă este utilizată de industria băuturilor în băuturile răcoritoare și energizante, în timp ce restul de 30% este transformat în pulbere.

1. Bogat în antioxidanți

Guarana conține compuși cu proprietăți antioxidante. Aceștia sunt cofeina, teobromina, taninurile, saponinele și catechinele. De fapt, guarana are un profil antioxidant similar cu cel al ceaiului verde.

Antioxidanții sunt importanți, deoarece neutralizează moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi. Aceste molecule pot interacționa cu părți ale celulelor dumneavoastră și pot provoca daune legate de îmbătrânire, boli de inimă, cancere și alte boli. Studiile cu eprubete au descoperit că proprietățile antioxidante ale guaranei pot combate creșterea celulelor canceroase și pot reduce riscul bolilor de inimă și îmbătrânirea pielii .

2. Poate reduce oboseala și îmbunătăți concentrarea

De fapt, semințele de guarana pot conține de patru până la șase ori mai multă cofeină decât boabele de cafea. Cofeina funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care vă ajută creierul să se relaxeze.

Un studiu a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamine care conțin guarană s-au simțit mai puțin obosite în timp ce au efectuat mai multe teste.

3. Poate duce la pierderea în greutate

Obezitatea este o preocupare din ce în ce mai mare, deoarece a fost legată de multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.

Interesant este că guarana poate avea proprietăți care ajută la pierderii în greutate. În primul rând, guarana este o sursă bogată de cofeină, care poate crește metabolismul cu 3-11% în decurs de 12 ore. Un metabolism mai rapid înseamnă că corpul tău arde mai multe calorii în repaus.

4. Poate ameliora diareea cronică și poate trata constipația

Guarana a fost folosită de secole ca tonic natural al stomacului pentru tratarea problemelor digestive precum diareea cronică și constipația.

Poate avea proprietăți antidiareice, deoarece este bogat în taninuri sau în antioxidanți vegetali.

Taninele sunt cunoscute pentru astringența lor, ceea ce înseamnă că se pot lega și contracta țesutul. Acest lucru permite taninilor să impermeabilizeze pereții tractului digestiv, restricționând cantitatea de apă secretată în intestin.

Pe de altă parte, guarana este bogată în cofeină, care poate acționa ca un laxativ natural. Cofeina stimulează peristaltismul, un proces care activează contracțiile în mușchii intestinelor și colonului.

5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Guarana poate reduce riscul de boli de inimă în două moduri.

În primul rând, antioxidanții din guarana par să ajute fluxul de sânge și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

În al doilea rând, studiile au arătat că guarana poate reduce oxidarea colesterolului „rău”. Colesterolul lipoproteic de densitate mică oxidat poate contribui la acumularea unor bariere în arterele dumneavoastră.

6. Poate reduce senzația de durere

Proprietățile calmante ale fructelor de guarana se datorează conținutului ridicat de cofeină. Cofeina joacă un rol în gestionarea durerii, deoarece leagă și blochează receptorii de adenozină.

Doi dintre acești receptori – A1 și A2a – sunt implicați în stimularea sentimentelor de durere. Când cofeina se leagă de acești receptori, aceasta poate reduce senzațiile de durere. Acesta este unul dintre motivele pentru care cofeina se găsește în mod obișnuit în numeroase medicamente eliberate fără prescripție medicală.

7. Are proprietăți antibacteriene

Guarana conține mulți compuși care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare.

Una dintre aceste bacterii este Escherichia coli (E. coli), care trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Majoritatea bacteriilor E. coli sunt inofensive, dar unele pot provoca diaree sau boli.

Se crede că combinația de cafeină și compuși pe bază de plante, cum ar fi catehinele sau taninurile, este responsabilă pentru efectele antibacteriene ale guaranei.

8. Poate preveni tulburările oculare

Lucruri precum lumina soarelui, alimentația slabă și anumite alegeri ale stilului de viață, cum ar fi fumatul, vă pot îmbătrâni vederea în timp și vă pot crește riscul de tulburări legate de ochi.

Guarana conține compuși care luptă împotriva stresului oxidativ, un factor de risc major pentru tulburările oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta și glaucomul.

9. Poate îmbunătăți aspectul pielii

Datorită proprietăților sale puternice antioxidante și antimicrobiene, guarana este populară în industria cosmetică ca ingredient în creme anti-îmbătrânire, loțiuni, săpunuri și produse pentru păr.

Mai mult decât atât, conținutul său de cofeină ajută fluxul de sânge către piele.

Studiile cu eprubete au arătat că antioxidanții din guarana pot reduce în mod semnificativ leziunile cutanate legate de vârstă.

10. Poate avea proprietăți anti-cancerigene

Oamenii de știință cred că potențialele proprietăți anticanceroase ale guaranei provin din conținutul său de xantine, care sunt compuși similari cu cofeina și teobromina.

Studiile efectuate pe animale și eprubete au constatat că guarana poate avea proprietăți anti-cancer. Cu toate acestea, este necesară consultarea unui specialist înainte de a recomanda guarana pentru tratament.

  • Măceșele – mai mult decât o sursă de Vitamina C. Reduc durerile articulare și grăsimea abdominală
    Măceșele reprezintă una din cele mai bogate surse de vitamina C din natură. Poate deloc întâmplător este că faptul că aceste fructe se coc toamna, când dă frigul și se înmulțesc virozele respiratorii. Vitamina C este, fără îndoială, un antioxidant și tonic puternic pentru sistemul nostru imunitar, ajutându-l să țină piept mai ușor patogenilor care …
  • Brusturele – marele detoxifiant al naturii. Curăță sângele și limfa, potențial antidiabetic și anticancerigen
    Brusturele (Arctium lappa) nu este deloc o plantă banală, ci chiar ocupă un loc de cinste între remediile naturii. Este apreciată și folosită în fitoterapia tradițională și modernă, având numeroase beneficii pentru organism. Se remarcă prin acțiunea sa depurativă, dar și prin proprietățile antidiabetice și anti-cancerigene, revelate de studiile științifice. Brusturele – o plantă medicinală …
  • Dafinul scade colesterolul și zahărul din sânge și protejează organele ce pot fi afectate de diabet. Beneficii dovedite științific
    Frunzele de dafin (Laurus nobilis) sunt mai mult decât o mirodenie ce dă gust plăcut mâncărurilor. Încă din vechime este folosit ca plantă medicinală, iar studiile științifice recente confirmă potențialul său terapeutic. Un beneficiu remarcabil și puțin cunoscut al dafinului este capacitatea sa de contribui la reglarea grăsimilor și a glucozei din sânge. Capacitatea sa …
  • Stimulente naturale pentru memorie și creier
    Gândirea, percepția, atenția, memoria și capacitatea de a lua decizii sunt funcții cognitive importante care încep să se deprecieze odată cu trecerea anilor. Cu toții ne dorim o minte ageră, activă și bine-funcțională până la o vârstă cât mai înaintată. Nu doar bătrânețea și schimbările care au loc la nivelul structurii creierului sunt de vină …
  • Ce poți mânca într-o zi ca diabetic (meniu pe o zi)
    Dieta este esențială pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru cei care au probleme cu glicemia. Alimentația joacă un rol crucial în controlul diabetului, indiferent de tipul acestuia – 1 sau 2. Mesele trebuie alcătuite de așa manieră încât să aibă un conținut optim de proteine și un conținut scăzut de carbohidrați. Scopul principal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *