Nutriție, Sănătate

10 Beneficii ale extractului de Guarana

Guarana este o plantă braziliană originară din bazinul Amazonului. Cunoscută și sub numele de Paullinia cupana, este o plantă cățărătoare apreciată pentru fructele sale. Un fruct matur de guarana are aproximativ dimensiunea unei boabe de cafea. Seamănă cu ochiul uman, cu o coajă roșie care acoperă o sămânță neagră acoperită de un aril alb.

Extractul de guarana se obține prin prelucrarea semințelor într-o pulbere. Triburile amazoniene au folosit guarana timp de secole pentru proprietățile sale terapeutice. Conține o gamă impresionantă de stimulente, cum ar fi cofeina, teofilina și teobromina. Guarana are, de asemenea, antioxidanți, cum ar fi taninurile, saponinele și catechinele. Astăzi, 70% din guarana produsă este utilizată de industria băuturilor în băuturile răcoritoare și energizante, în timp ce restul de 30% este transformat în pulbere.

1. Bogat în antioxidanți

Guarana conține compuși cu proprietăți antioxidante. Aceștia sunt cofeina, teobromina, taninurile, saponinele și catechinele. De fapt, guarana are un profil antioxidant similar cu cel al ceaiului verde.

Antioxidanții sunt importanți, deoarece neutralizează moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi. Aceste molecule pot interacționa cu părți ale celulelor dumneavoastră și pot provoca daune legate de îmbătrânire, boli de inimă, cancere și alte boli. Studiile cu eprubete au descoperit că proprietățile antioxidante ale guaranei pot combate creșterea celulelor canceroase și pot reduce riscul bolilor de inimă și îmbătrânirea pielii .

2. Poate reduce oboseala și îmbunătăți concentrarea

De fapt, semințele de guarana pot conține de patru până la șase ori mai multă cofeină decât boabele de cafea. Cofeina funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, un compus care vă ajută creierul să se relaxeze.

Un studiu a constatat că persoanele care au luat un supliment de vitamine care conțin guarană s-au simțit mai puțin obosite în timp ce au efectuat mai multe teste.

3. Poate duce la pierderea în greutate

Obezitatea este o preocupare din ce în ce mai mare, deoarece a fost legată de multe boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer.

Interesant este că guarana poate avea proprietăți care ajută la pierderii în greutate. În primul rând, guarana este o sursă bogată de cofeină, care poate crește metabolismul cu 3-11% în decurs de 12 ore. Un metabolism mai rapid înseamnă că corpul tău arde mai multe calorii în repaus.

4. Poate ameliora diareea cronică și poate trata constipația

Guarana a fost folosită de secole ca tonic natural al stomacului pentru tratarea problemelor digestive precum diareea cronică și constipația.

Poate avea proprietăți antidiareice, deoarece este bogat în taninuri sau în antioxidanți vegetali.

Taninele sunt cunoscute pentru astringența lor, ceea ce înseamnă că se pot lega și contracta țesutul. Acest lucru permite taninilor să impermeabilizeze pereții tractului digestiv, restricționând cantitatea de apă secretată în intestin.

Pe de altă parte, guarana este bogată în cofeină, care poate acționa ca un laxativ natural. Cofeina stimulează peristaltismul, un proces care activează contracțiile în mușchii intestinelor și colonului.

5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Guarana poate reduce riscul de boli de inimă în două moduri.

În primul rând, antioxidanții din guarana par să ajute fluxul de sânge și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.

În al doilea rând, studiile au arătat că guarana poate reduce oxidarea colesterolului „rău”. Colesterolul lipoproteic de densitate mică oxidat poate contribui la acumularea unor bariere în arterele dumneavoastră.

6. Poate reduce senzația de durere

Proprietățile calmante ale fructelor de guarana se datorează conținutului ridicat de cofeină. Cofeina joacă un rol în gestionarea durerii, deoarece leagă și blochează receptorii de adenozină.

Doi dintre acești receptori – A1 și A2a – sunt implicați în stimularea sentimentelor de durere. Când cofeina se leagă de acești receptori, aceasta poate reduce senzațiile de durere. Acesta este unul dintre motivele pentru care cofeina se găsește în mod obișnuit în numeroase medicamente eliberate fără prescripție medicală.

7. Are proprietăți antibacteriene

Guarana conține mulți compuși care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare.

Una dintre aceste bacterii este Escherichia coli (E. coli), care trăiește în intestinele oamenilor și animalelor. Majoritatea bacteriilor E. coli sunt inofensive, dar unele pot provoca diaree sau boli.

Se crede că combinația de cafeină și compuși pe bază de plante, cum ar fi catehinele sau taninurile, este responsabilă pentru efectele antibacteriene ale guaranei.

8. Poate preveni tulburările oculare

Lucruri precum lumina soarelui, alimentația slabă și anumite alegeri ale stilului de viață, cum ar fi fumatul, vă pot îmbătrâni vederea în timp și vă pot crește riscul de tulburări legate de ochi.

Guarana conține compuși care luptă împotriva stresului oxidativ, un factor de risc major pentru tulburările oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta și glaucomul.

9. Poate îmbunătăți aspectul pielii

Datorită proprietăților sale puternice antioxidante și antimicrobiene, guarana este populară în industria cosmetică ca ingredient în creme anti-îmbătrânire, loțiuni, săpunuri și produse pentru păr.

Mai mult decât atât, conținutul său de cofeină ajută fluxul de sânge către piele.

Studiile cu eprubete au arătat că antioxidanții din guarana pot reduce în mod semnificativ leziunile cutanate legate de vârstă.

10. Poate avea proprietăți anti-cancerigene

Oamenii de știință cred că potențialele proprietăți anticanceroase ale guaranei provin din conținutul său de xantine, care sunt compuși similari cu cofeina și teobromina.

Studiile efectuate pe animale și eprubete au constatat că guarana poate avea proprietăți anti-cancer. Cu toate acestea, este necesară consultarea unui specialist înainte de a recomanda guarana pentru tratament.

  • Mineralul-aliat surprinzător al inimii. Cum te ajută să-ți scazi tensiunea arterială – chiar și atunci când mănânci mai sărat
    Noi studii confirmă că raportul dintre sodiu și potasiu este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. O descoperire extrem de importantă este că simpla creștere a aportului de potasiu duce la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv atunci când sodiul rămâne la un nivel crescut. Mineralul-aliat al inimii Potasiul determină scăderea tensiunii arteriale tocmai prin faptul că ajută …
  • 4 Rețete cu Aloe Vera – delicioase și sănătoase!
    Cei mai mulți dintre noi știm că Aloe Vera are efecte benefice asupra pielii și o folosim sub formă de produse pentru uz extern. Studiile arată însă că gelul de aloe vera este extrem de nutritiv și binefăcător sănătății întregului corp dacă îl consumăm intern. Aloe vera este mai mult decât o plantă cosmetică. Ea …
  • Gheara Diavolului – planta care atacă durerea de articulații și reduce edemele
    Gheara Diavolului (Harpagophytum procumbens) este o plantă renumită pentru efectele sale calmante asupra durerilor. A fost folosită din vechime în afecțiunile articulare și reumatice. În prezent, planta este inclusă în diferite produse antialgice pentru uz extern, precum creme, loțiuni, unguente sau geluri. Gheara Diavolului – utilizări din medicina tradițională Știați că această plantă face parte din …
  • Două plante care îți pot îmbunătăți memoria și atenția (rezultate din studii științifice)
    Memoria, atenția și concentrarea sunt lucruri de care cu toții avem nevoie în viața de zi cu zi pentru a fi eficienți în cele ce avem de făcut. Cine nu-și dorește ca aceste funcții cognitive să fie cât mai mult îmbunătățite? Din fericire, există plante, vitamine, minerale și compuși bioactivi care ajută atât la protejarea …
  • Boala tăcută care explodează în România. De ce tace sistemul medical?
    2024 nu a fost unul foarte bun pentru sănătatea din România. Noi date statistice arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer în țară. Trecem printr-o adevărată criză de sănătate publică. Cu toate acestea, cadrele medicale par paralizate. Nimeni nu spune nimic, iar pe fondul tăcerii autorităților, valul de îmbolnăviri continuă să crească nesesizat. Ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *