Colagenul este o substanță proteică care se produce într-un mod natural în organism, acesta este prezent în sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, piele, vase de sânge și articulații. Acesta are rol important în regenerarea celulară, dar și a țesuturilor conjunctive. Redând sănătatea pielii, articulațiilor și a oaselor prin funcțiile benefice pe care le are.
De altfel organismul produce în mod natural colagen până la vârsta de 30 de ani, însă producția scade treptat după această vârstă. Gradul de colagen din organism poate fi afectat și de factori externi precum: radicalii liberi, fumatul, poluarea, consumul excesiv de zaharuri sau expunerea la soare, așadar suplimentarea din surse externe poate fi necesară, dar și recomandată după depășirea acestei vârste. Deoarece acesta defavorizează menținerea sănătății pielii, articulațiilor și a oaselor ducând la un aspect neplăcut, dar și la o funcționare deficitară a motricității.
Colagenul reprezintă o proteină dură, insolubilă care este compusă din fibre. Acesta se regăsește în structura tuturor țesuturilor conjunctive, reprezentând o treime din totalul proteinelor care se regăsesc în organismul uman. Împreună cu elastina (proteină elastică ce contribuie la revenirea formei inițiale a țesuturilor după o contracție), colagenul asigură sănătatea, dar și buna funcționare a întregului organism, în special a pielii, a oaselor și a articulațiilor, dar și a unor țesuturi protectoare, așa cum sunt cele care au rol de protejare a rinichilor.
Din perspectivă chimică, colagenul este format dintr-o serie de aminoacizi precum: glicina, prolina, hidroxiprolina și arginina. Acești compuși sunt construiți din molecule de carbon, oxigen, dar și hidrogen.
Celule care sunt responsabile pentru secreția fibrelor de elastină, dar și a colagenului se numesc fibroblaste și se găsesc la nivelul dermului. Aceste celule conțin aproximativ 1400 de aminoacizi, iar prezența lor în corp are o pondere mai mare în anumite țesuturi:
- 90% din țesutul conjunctiv
- 90% din masa organică a oaselor
- 70% din piele.
Principalele funcții ale colagenului
S-au identificat 28 de tipuri diferite de colagen, care au structuri și funcții variate, însă au și o caracteristică principală comună aceea că toate sunt puternice și flexibile. Dintre toate acestea, cele mai comune sunt tipurile I, II, III și IV.
- Tipul I reprezintă cel mai flexibil dintre toate și se secretă în piele, tendoane și oase.
- Tipul II se regăsește în cartilage.
- Tipul III în piele și vasele de sânge.
- Tipul IV în țesuturile membranoase.
Colagenul poate fi de două tipuri: endogen (se secretă în mod natural) sau exogen (care se rezumă la aportul suplimentar din exterior).
Colagenul îi conferă elasticitate pielii și țesuturilor, acesta stimulează regenerarea celulară, vindecarea și cicatrizarea rănilor. Acesta are rol și ca un adeziv natural al organismului.
Colagenul are un rol important în refacerea cartilajelor și în același timp crește gradul de lubrifiere, împreună cu acidul hialuronic, prin menținerea vâscozității lichidului sinovial care are rol în menținerea mișcării.
Colagenul contribuie la atenuarea inflamațiilor articulare și are un rol important în prevenirea unor afecțiuni precum: artrita reumatoidă, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita.
Pentru că constituie 90% din structura ligamentelor, ale tendoanelor, ale fasciilor și ale articulațiilor, poate sprijini regenerarea celulelor acestora și poate reduce durerile și rigiditatea asociate cu simptomele artritei.
Rolul colagenului în afecțiunile articulare
Suplimentele ce au în componență colagen pot reduce cantitatea de analgezice, necesare pentru reducerea durerii, deoarece colagenul are rol în diminuarea durerilor și în ameliorarea simptomelor de rigiditate articulară.
- Contribuie la sănătatea pulmonară
Colagenul este secretat la nivelul plămânilor, dar și al membranelor protectoare. În scop terapeutic, se poate apela la suplimentarea colagenului pentru refacerea țesuturilor și a flexibilității plămânilor.
- Contribuie la sănătatea sistemului circulator
Prezența colagenului în vasele de sânge realizează funcția de fortificare și de reparare, prin regenerarea celulară. De altfel are un rol important și în menținerea elasticității vaselor sanguine.
- Contribuie la sănătatea sistemului muscular
Colagenul contribuie la recuperarea mușchilor după efortul fizic. Acesta repară și rehidratează proteinele distruse în timpul activităților intense, dar contribuie și la recuperarea după rupturile musculare.
- Contribuie la sănătatea țesuturilor
Pe lângă faptul că previne deshidratarea, colagenul ajută și la regenerarea celulară. În absența acestuia, procesul de regenerare celulară este mult mai lent sau chiar incomplet.
- Contribuie la sănătatea pielii, a parului și a unghiilor
Colagenul este componenta principală a dermei, cea care îi conferă elasticitate și flexibilitate. Acesta menține pielea întinsă și previne apariția ridurilor, dar printre acestea are rolul de a împiedica apariția celulitei și a vergeturilor.
Având rolul de hidratare și de regenerare celulară, reduce efectele nocive ale factorilor externi asupra pielii. Contribuie la cicatrizarea mai rapida și mai eficientă a pielei. În plus, are un rol important în creșterea, regenerarea și hidratarea corespunzatoare a părului si a unghiilor.
Află aici mai multe despre sănătatea pielii tale!