Cea mai simpla definitie a hepatitei este data chiar de denumirea acestei boli care semnifica „inflamatie a ficatului”. Desi ficatul are capacitatea de a inlocui complet tesutul bolnav din componenta sa, exista momente cand aceasta regenerare este incompleta, momente care duc la nasterea bolilor hepatice.
In fiecare an apar aproximativ 80.000 de infectii noi de hepatita, indiferent ca vorbim de hepatita cronica, acuta, virala sau toxica. Numarul mare de tipuri de hepatita duc si la o larga varietate de simptome care fac ca boala sa nu fie depistata la timp. Primele semne ale hepatitei acute sunt de cele mai multe ori confundate cu simptomele unor alte infectii virale mult mai usoare si frecvente, cum ar fi gripa: urina inchisa la culoare, scaunele decolorate, dureri de cap, febra, greturile, dureri musculare. Cazurile de hepatita cronica sunt si mai greu de identificat, cea mai sigura modalitate constand in testele de sange, deoarece acestea fie duc la simptome nespecifice (stare generala de rau, stare de oboseala), fie nu produc nici un fel de simptom.
Asociaţia Pacienţilor cu Afectiuni Hepatice din Romania este consienta de aceasta problema si de aceea va desfasura, in perioada 1 martie – 31 mai, o campanie care are ca scap cresterea gradului de constientizare a necesitatii testarii. Campania se numeste „Nu lasa hepatita sa-ti distruga viata! Testeaza-te!” si va fi lansata printr-o conferinta de presa ce va avea loc pe 1 martie si unde vor fi invitati mai multi specialisti in domeniul sanatatii printre care si secretarul de stat al Ministerului Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel si directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, Dr. Mircea Diculescu.
Pentru a reduce riscul de imbolnavire cu hepatita este bine ca pe langa testare, sa fie urmate cateva reguli de baza care pot preveni aparitia bolii.
Cea mai sigura cale de preventie este vaccinarea, insa, din pacate, in prezent acesta metoda este posibila numai pentru doua din tipurile de hepatita: hepatita A si hepatita B. O alta metoda de prevenire posibila doar pentru aceste doua tipuri de hepatita tot este imunoglobulina (IG). Aceasta metoda are la baza o injectie de anticorpi deja formati care ofera protectie imediata persoanelor injectate.
Una din cele mai la indemana metode de prevenire a hepatitei este o igiena corporala foarte buna. In primul rand trebuie luate in considerare sfaturile invatate inca din copilarie, spalatul pe maini, folosirea de obiecte ascutite (care pot intepa, taia) sterilizate sau folosirea acestor obiecte de catre o singura persoana, folosirea prezervativelor (heparita B si hepatita C pot fi luate prin contact sexual cu o persoana infectata cu aceste virusuri), purtatul de manusi atunci cand se umbla cu fluide corporale (de exemplu cu eprubete de sange), etc.
Virusul hepatitei A se poate trasmite si prin consumul de apa si alimente, fecale infectate (virusul se trasmite pe cale fecal-orala). De asemenea, trebuie stiut ca acest virus este in cea mai mare parte raspandit in apa de aceea este recomandat sa se consume apa plata imbuteliata si sa se acorde o atentie sporita consumului de peste si crustacee, deoarece apele din care provin acestea ar putea fi contaminate de la sistemul de presare.
Produsele naturale pentru sanatatea ficatului sunt o solutie de prevenire a acestor afectiuni, iar suplimentul Hepato-Vital este un produs aprobat de catre „Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bio Resurse Alimentare”. Hepato-Vital detoxifica si regenereaza celulele hepatice, fiind foarte eficient in procesele de eliminare a substantelor daunatoare din organism.