Sănătate

Uleiul de argan – „aurul verde”

Ulei de Argan

Uleiul de argan se poate extrage din semintele nucilor de copac de argan, exclusiv in unele zone din Maroc, fiind astfel unul din cele mai rare uleiuri din lume. Copacii de Argan au fost pentru prima data mentionati in 1510 de catre exploratorul Leo Africanul urmand ca abia in 1711, Lady Beaufort sa transporte un puiet de copac de argan la Amsterdam.
Bogat in acizi graşi şi vitamina E, antioxidanţi, polifenoli, squalene, Omega 9 şi Omega 6, uleiul de argan a fost folosit in mod traditional de femeile berbere pentru frumusete. In prezent s-a dovedit stiintific faptul ca aceste substante nutritive din uleiul de argan protejeaza pielea impotriva daunelor aduse mediului si de alti factori de imbatranire.
Uleiul de argan este considerat ca fiind mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline si este folosit pentru tratarea a numeroase probleme de natura cosmetica (piele uscată, acnee, psoriazis, eczeme, riduri) si medicala (boli reumatice, cancer, colesterol).
Aplicat in mod natural pe piele (este mult mai eficient asa decat introdus in diferitre produse cosmetice) uleiul de argan are proprietati hidratante si microbiene: estompeaza ridurile de experesie, ofera pielii elesticitate, trateaza acneea si estompeaza petele si semnele, ajuta la prevenirea aparitiei vergeturilor si diminueaza iritatiile pielii.
Uleiul de argan are proprietati care ajuta toate tipurile de ten. Aplicat pe un ten gras uleiul de argan va regla cantitatea de sebum eliberata si aplicat pe un ten uscat uleiul de argan va hrani pielea oferindu-i hidratarea de care are nevoie.
Uleiul de argan este un inlocuitor natural si foarte eficient pentru cosmeticele clasice. Poate fi folosit ca baza de machiaj (masarea fetei cu ulei de argan inainte de aplicarea machiajului va impiedica uscarea pielii) sau ca lac de unghii (aplicarea uleiului pe unghii va impiedica casarea acestora, le va intari si oferi stralucire).
Vitamina E, omega-3 si omega-9 sunt trei dintre subtantele care se gasesc din abundenta in uleiul de argan si care sunt recomandate de toti stilistii pentru ingrijirea parului. Parul degradat de caldura soarelui, de coafat, de folosirea produselor de aranjare cu aer cald sau de oxidare poate fi tratat cu ajutorul uleiului de argan. Vitamina E ajuta la regenerarea si reparerea firului de par iar acizii grasi omega-3 si omega-9 consolideaza structura parulului indifernet de gradul de despicare al acestuia.
Folosit ca masca de par, uleiul de argan imbunatateste elasticitatea parului, intareste firul de par, netezeste parul incurcat si greu de pieptanat, repara membrana celulara deteriorata a parului, da luciu si stralucire fierului de par si combare efectele negative ale vopsirii (asprime si uscare).
Uleiul de argan este bine cunoscut si pentru proprietatile lui afrodisiace, insa pe langa acestea el are si multe alte proprietati medicinale. Dupa cum am mai mentionat este folosit la tratatea diferitelor afectiuni ale pielii (acneea, eczemele, vergeturile din timpul sarcinii, etc.) insa uleiul de argan este si un foarte bun antiinflamator natural atat intern cat si extern. Uleiul de argan stimuleaza circulatia sanguina, blocheaza absorbtia de colesterol, ajuta la tratarea artritelor si bolilor reumatice. In plus, datorita prezentei unor steroli din plante rare (schottenol and spinasterol) este considerat ca uleiul de argan are si proprietati anticancer.
Uleiul de argan are foarte multe proprietati benefice organismului si din acesta cauza in prezent este sub amenintare de exploatare umana. Acesta amenintare este cu atat mai mare cu cat zona de crestere a copacului de argan este una restransa si de aceea UNESCO a declarat acesta zona rezervatie a biosferei (Arganeraie Biosphere Reserve). Rezervatia nu este considerata doar o zona de conservare ci este folosita si pentru cercetare si dezvoltare socio-economica.
Pentru a ajuta la conservarea ecosistemului, unele comapanii impreuna cu autoritatile marocane au initiat un proiect de reimpadurire care are ca scop cresterea opitima de pepiniere de copaci de argan si crearea de programe de educatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *