Sănătate

4 Ierburi și condimente ce luptă împotriva inflamației

Inflamația este modalitatea de combatere a infecțiilor și de vindecare a organismului. Cu toate acestea, în unele situații, inflamația poate scăpa de sub control și poate dura mai mult decât este necesar. Aceasta se numește inflamație cronică, iar studiile au legat-o de multe boli, inclusiv diabet și cancer.

Dieta joacă un rol crucial în sănătatea ta.

Ceea ce mâncați, inclusiv diverse ierburi și condimente, poate afecta inflamația din corpul dumneavoastră. Acest articol trece în revistă știința din spatele a 8 ierburi și condimente care pot ajuta la combaterea inflamației.

Este demn de remarcat faptul că multe studii din acest articol vorbesc despre molecule numite markeri inflamatori. Acestea indică prezența inflamației. Astfel, o plantă care reduce markerii inflamatori din sânge probabil reduce inflamația.

1. Ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale) este un condiment delicios cu o aromă piperată, dar dulce. Vă puteți bucura de acest condiment în diferite moduri, cum ar fi proaspăt, uscat sau praf.

În afara utilizărilor culinare ale ghimbirului, oamenii îl folosesc de mii de ani în medicina tradițională pentru a vindeca numeroase afecțiuni. Acestea includ răcelile, migrenele, greața, artrita și hipertensiunea arterială.

Ghimbirul conține mai mult de 100 de compuși activi, cum ar fi gingerol, shogaol, zingiberen și zingeronă, etc. . Acestea sunt responsabile pentru efectele sale asupra sănătății, inclusiv ajutând la reducerea inflamației în organism.

O analiză a 16 studii la 1.010 de participanți a constatat că administrarea zilnică a 1.000-3.000 mg de ghimbir în decurs de 4-12 săptămâni a redus semnificativ markerii inflamației în comparație cu un placebo. Acești markeri au inclus proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală-alfa (TNF-α) (Sursa).

Ghimbirul este, de asemenea, incredibil de versatil și ușor de încorporat în multe feluri de mâncare, cum ar fi cartofii prăjiți, tocanele și salatele. Alternativ, puteți achiziționa suplimente de ghimbir din magazinele de produse naturiste sau online.

2. Curcuma

Curcuma (Curcuma longa) este un condiment popular în bucătăria indiană pe care oamenii l-au folosit din cele mai vechi timpuri. Este ambalat cu peste 300 de compuși activi.

Principalul este un antioxidant numit curcumină, care are puternice proprietăți antiinflamatorii. Numeroase studii au arătat că curcumina poate bloca activarea NF-κB, o moleculă care activează genele care promovează inflamația.

O analiză a 15 studii de înaltă calitate a urmat 1.223 de persoane care au luat zilnic 112-4.000 mg de curcumină pentru perioade de 3 zile până la 36 de săptămâni. Administrarea curcuminei a redus semnificativ markerii inflamatori comparativ cu administrarea unui placebo.

Studiile efectuate la persoanele cu osteoartrita au descoperit că administrarea suplimentelor de curcumină a oferit o ameliorare a durerii similară cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene obișnuite (AINS) ibuprofen și diclofenac.

Din păcate, curcuma conține doar 3% curcumină în greutate, iar corpul tău nu o absoarbe bine. Cel mai bine este să luați curcumină cu piper negru, deoarece acesta din urmă conține un compus numit piperină, care poate crește absorbția curcuminei cu până la 2.000%. Dacă doriți să luați curcumină pentru proprietățile sale antiinflamatorii, cel mai bine este să cumpărați suplimente de curcumină, ideal cele care conțin și extract de piper negru sau piperină. Le puteți achiziționa din magazinele de produse naturiste și online.

3. Ginseng

Ginsengul este o plantă pe care oamenii o folosesc în Asia de mii de ani, prețuindu-l pentru proprietățile sale medicinale.

Cele mai populare două tipuri de ginseng sunt ginsengul asiatic (Panax ginseng) și ginsengul american (Panax quinquefolius). Ele variază în ceea ce privește efectele și cantitățile de compuși activi. Se spune că ginsengul asiatic este mai revigorant, în timp ce ginsengul american este considerat a fi mai relaxant.

Ginsengul a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, în principal datorită compușilor săi activi numiți ginsenozide. Efectele lor includ reducerea semnelor de inflamație în organism.

Ginsengul este ușor de adăugat în dieta ta. Puteți să-i fierbeți rădăcinile într-un ceai sau să le adăugați la rețete precum supe sau cartofi prăjiți. Alternativ, puteți lua extract de ginseng ca supliment. Este disponibil sub formă de capsule, tablete sau pulbere la magazinele de produse naturiste și online.

4. Ceai verde

Ceaiul verde (Camellia sinensis L.) este un ceai de plante popular pe care oamenii îl promovează adesea pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Această plantă este ambalată cu compuși sănătoși numiți polifenoli, în special epigalocatechin-3-galat (EGCG). Studiile au legat acești compuși de beneficiile pentru creier și inimă. De asemenea, pot ajuta oamenii să piardă grăsimea corporală și să reducă inflamația.

Polifenolii din ceaiul verde par, de asemenea, benefici pentru afecțiunile inflamatorii de sănătate, cum ar fi osteoartrita, poliartrita reumatoidă, boala Alzheimer, bolile gingivale și chiar anumite tipuri de cancer.

Frunzele de ceai verde sunt disponibile pe scară largă și ușor de preparat într-un ceai delicios. Alternativ, ați putea încerca, de asemenea, să cumpărați suplimente cu extract de ceai verde.



  • Chec cu brânză de vaci, fără zahăr și făină de grâu – rețetă diabet, dieta keto, dieta fără gluten
    Acest chec cu brânză este gustos, hrănitor și dietetic în același timp. Nu conține făină de grâu, zahăr sau ulei rafinat. Este potrivit pentru cei care suferă de boala celiacă sau intoleranță la gluten. Se prepară cu făină de cocos, care este un înlocuitor foarte bun al făinii de grâu în dieta diabeticilor și a …
  • 4 plante care ajută corpul să ardă grăsimea abdominală (inclusiv în hipotiroidism)
    Oricine își dorește să scape de câteva kilograme în plus și să arate mai bine, mai ales femeile. După o anumită vârstă, acestea au tendința să acumuleze mai multă grăsime în centrul organismul, anume la nivelul abdomenului. Grăsimea viscerală – foarte riscantă pentru sănătate Aspectul de burtă umflată și talie nedefinită din cauza excesului de …
  • Află cum poți să scazi colesterolul în mod natural, fără statine
    Colesterolul este element esențial pentru organismul nostru. Are un rol cheie în producția de hormoni, în buna funcționare a creierului și în sănătatea celulară. În ciuda părerii multora, circa 80% din colesterol este fabricat de către corpul nostru și doar 20% provine din alimentele consumate. Nivelurile ridicate de trigliceride, iar nu colesterolul total, prezintă un …
  • Urinările frecvente – care sunt cauzele reale și cum le poți soluționa prin mijloace naturale
    Urinarea frecventă înseamnă să mergi la toaletă mai mult de 8 ori pe zi. Această problemă nu este întotdeauna cauzată de vârstă. Ea poate semnaliza o afecțiune, precum o infecție de tract urinar, afecțiuni ale prostatei, sau chiar diabet. Uneori poate fi efectul secundar al unor medicamente. Cauzele urinatului des pot fi de natură inflamatorie, …
  • Spirulina – alimentul viitorului
    De ce ar putea fi spirulina alimentul viitorului? Datorită conținutului său concentrat în nutrienți. Această algă marină este atât de bogată în proteine, încât a fost utilizată de NASA ca supliment alimentar pentru astronauții care plecau în misiunile spațiale. Algele marine și suplimentele cu alge câștigă tot mai multă atenție din partea consumatorilor, datorită valorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *