BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

De ce este nevoie să consumi mai mult spanac?

Toată lumea a auzit de spanac, măcar și pentru simplul fapt că era hrana preferată a unui cunoscut și îndrăgit personaj de desene animate. Cu toate acestea, spanacul nu trebuie consumat pentru aportul de fier pe care îl oferă organismului, ci și pentru că este o bună sursă de vitamine, minerale și chiar aminoacizi, un adevărat cocktail de sănătate pentru organism. Dacă vrei să știi care sunt principalele efecte benefice pe care această legumă le aduce organismului, tot ce trebuie să faci este să citești rândurile următoare.

Scade riscul de ulcer stomacal

Deși nu este tocmai un aliment foarte îndrăgit de cei mai mulți dintre noi, spanacul este foarte sănătos. Printre principalele sale efecte benefice se numără și faptul că scade riscul de a suferi de ulcer stomacal, iar grație conținutului său de saponină, are efect antiulceros. Chiar și atunci când este preparat termic, acest efect pozitiv pe care îl are consumul de spanac își face simțită prezența.

Te scapă de constipație

Indiferent dacă suferi de constipație cronică sau doar de un episode trecător, nu apela din prima la medicamentele cu efectiv laxativ. Încearcă mai întâi să rezolvi problema cu ajutorul alimentației, iar printre legumele și fructele pe care le poți consuma, nu uita de spanac. Efectul este garantat și chiar destul de rapid!

Suplimente naturale pentru constipație

Dacă însă problema nu s-a rezolvat nici așa, poți apela la ajutorul dat de unele suplimente alimentare naturale. Am găsit și noi aici un supliment alimentar de la Equilibra pentru reglarea tranzitului intestinal și a motilității gastrointestinal și care este unul dintre cele mai bune produse de acest gen pe care le poți folosi pentru a scăpa de constipație.

Omul modern mănâncă prea multe alimente rafinate, iar acestea micșorează motliitatea colonului, adică mișcările peristaltice ce împing bolul alimentar sunt încetinite. Extractele din plantele prezente în comprimatele – La puntualita quotidiana – au rolul de a accelera mișcările intestinelor și eliminarea materiilor fecale.

Reglează funcțiile ficatului

Ficatul este responsabil pentru mai bine de 500 de funcții foarte importante pentru organism, și de aceea medicii ne recomandă să avem foarte mare grijă la sănătatea lui. Cu ajutorul dat de spanac, multe dintre funcțiile acestuia sunt reglate și în special cea care se ocupă de secreția biliară. Atunci când această funcție este îndeplinită, procesul de digestie are loc în bune condiții, nu ne confruntăm cu stări de greață sau chiar diaree.

Fără mahmureală!

Cei mai mulți dintre noi ne-am confruntat de un episod neplăcut de durere de cap, cauzată de petrecerea mai cu ”chef” din seara trecută. Într-un cuvânt, mahmureală! Din fericire, te poți folosi de spanac pentru a nu avea aceste dureri de cap. Nu, nu înseamnă că trebuie să mănânci spanac a doua zi și scapi de mahmureală, ci reține că o dietă bogată în spanac previne apariția acestora, chiar și când am chefuit cu o seară înainte!

O inimă sănătoasă

”Motorul organismului”, așa cum este numită inima, are nevoie și de ajutorul pe care noi i-l oferim. În afară de mai multă mișcare, odihnă, evitarea situațiilor stresante, și stilul alimentar își are rolul lui. Există multe alimente care ne pot ajuta să avem o inimă sănătoasă, iar pe această listă se află și banalul spanac. Este de preferat ca în acest caz să fie consumat crud, în salate sau sucuri naturale preparate în casă, deoarece în acest fel flexibilitatea pereților vasculari crește.

De asemenea, consumul de spanac este indicat și în cazul în care îți dorești reglarea, în mod natural, a valorilor mai ridicate ale tensiunii arteriale.

Reglează sistemul endocrin

Atunci când sistemul nostrum endocrin, sau glandular, este reglat așa cum trebuie, celulele îmbătrânite sunt înlocuite rapid cu cele tinere, ceea ce face ca organismul să se mențină în bună stare de funcționare. De aceea, potrivit multor studii medicale, consumul de legume verzi, și în special spanac, este soluția naturală prin care poți controla mai bine acest lucru. Consumă frecvent spanac și vei vedea că și problemele cu glanda tiroidă încep să se remedieze, mai ales că acesta este și o bună sursă naturală de iod, care este necesar pentru fabricarea tiroxinei. În jur de 80 de grame de spanac crud consumat zilnic, pe o perioadă îndelungată, te poate ajuta să previi tulburările glandelor hipofiză, suprarenală și sexuală.

Ține creierul ”în alertă”

Antioxidanţii conținuți de spanac ajută la încetinirea îmbătrânirii celulelor creierului. Potasiul aflat în cantitate destul de mare în spanac creşte fluxul de sânge în celulele creierului, ceea ce face să nu ai probleme în ceea ce privește concentrarea, cunoaşterea şi activitatea neuronală.

Benefic în caz de diabet!

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant puternic conținut de spanac și care te poate ajuta atunci când îți dorești reducerea nivelului de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină. De asemenea, tot cu ajutorul acestui antioxidant poți reduce efectele nepăcute ale neuropatiei periferice cu care te poți confrunta atunci când suferi de diabet. Este vorba despre acele senzații de amorțeală și slăbiciune la nivelul membrelor.

Precauții în administrare

După cum ai observat, există o mulțime de beneficii pe care consumul de spanac le poate aduce organismului. Cu toate acestea, nu toate persoanele se pot bucura de acestea, tocmai din cauza anumitor substanțe pe care acesta le conține. Astfel, cei care suferă de afecțiuni hepatice, reumatice, unele inflamații ale intestinului sau cele gastrice, ar trebui să consume spanac cu moderație, deoarece acesta este o bună sursă de oxalați de calciu și potasiu. Nici persoanele care au probleme cu rinichii nu ar trebui să îl introducă în stilul alimentar deoarece conține acid uric, dăunător pentru cei care suferă de litiază renală.

Crud sau preparat termic?

Dacă însă nu te confrunți cu una dintre neplăcerile de mai sus, atunci profită de beneficiile pe care consumul de spanac le poate aduce în starea ta de bine. De preferat, ar fi să-l consumi proaspăt, în salate, sucuri naturale sau un smoothie delicios, dar și preparat termic este la fel de sănătos. Trebuie doar să ai grijă să nu îl gătești excesiv, până își pierde culoarea vie, pentru că atunci degeaba îl mai consumi.

Tu consumi regulat spanac? Care este metoda prin care o faci? Te așteptăm să ne povestești în secțiunea de comentarii despre ce schimbări ai observat în organismul tău după ce ai apelat la această fantastic legumă!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un like!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *