BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate, Sport

Există o legătură între noul coronavirus și obezitate?

Ne aflăm în plină pandemie, iar pe canalele de știri apar permanent cazuri de noi decese provocate de noul coronavirus. Și, de fiecare dată ni se atrage atenția asupra factorilor de risc în acest caz. Mai nou, se pare că și obezitatea se numără printre factorii major de risc, atunci când vine vorba despre infecția cu coronavirus. Chiar dacă sunt mulți cârcotași, se pare că în România și nu numai, începe să se observe tot mai bine o legătură între noul coronavirus și obezitate.

Atenție la excesul ponderal

Dacă este să ne raportăm strict la cazurile din România, potrivit Știrile ProTv, aproape jumătate dintre cei decedați din cauza coronavirusului aveau ceva kilograme în plus, iar în cazul pompierului de 37 de ani din Constanța aveam de-a face deja cu obezitate.

Medicii care-i îngrijesc pe bolnavii de Covid-19 sunt de părere că persoanele care suferă de obezitate, sau au un exces ponderal mare, au în același timp și o cantitate mai mare de zahăr în sânge. Toate acestea duc la o înmulțire rapidă în celule a virusului. De aici și legătura dintre coronavirus și obezitate.

Imunitate mai slabă

Cei care au parte de kilograme în plus și sunt infectați cu noul coronavirus se confruntă cu mai multe riscuri, deoarece sistemul imunitar este mult mai slăbit, și din acest motiv organele cedează mult mai ușor. Prin urmare, slăbitul nu mai este un moft, este chiar o necesitate.

Plămânii și inima cedează mai repede

Chiar dacă avem de-a face cu pacienți tineri, dacă aceștia suferă de obezitate, plămânii și inima cedează mai repede. Se pare că obezitatea, afecțiunile respiratorii și cele cardiovasculare se numără printre factorii de risc pentru Covid-19.

Medicii chiar susțin că au observat o legătură între noul coronavirus și obezitate. Chiar și Jean-François Delfraissy, chirurgul-șef al Franței, anunța că “persoanele supraponderale ar trebui să aibă grijă”, fiind ceva mai “vulnerabile” în fața virusului față de cele cu o greutate normală.

De asemenea, medicii care lucrează la secțiile de terapie intensivă au observat că mulți dintre cei internați aici din cauza complicațiilor cauzate de noul coronavirus, suferă de un exces de kilograme.

Care este legătura între coronavirus și obezitate?

Deși nu s-a studiat cu atenție acest aspect, oamenii de știință din Wuhan spun că au observat și ei această legătură între coronavirus și obezitate. Și, pentru a întări cele afirmate, ei au dat exemplul unui studiu în urma căruia au observat că din 17 decese înregistrate pe parcursul studiului, 15 (88%) erau persoane supraponderale.

La rândul său, doctorul Amir Khan din cadrul NHS (sistemul național de sănătate britanic) consideră că “obezitatea produce anumite efecte asupra corpului care îi afectează starea generală de sănătate”. Ceea ce este cert este faptul că pacienții care suferă de obezitate și sunt infectați cu noul coronavirus devin mult mai vulnerabili pentru complicațiile  cauzate de acesta.

Poziția Ministerului Sănătății

Referitor la acest aspect, Ministerul Sănătății din România a oferit și un punct de vedere: ”Nu există date specifice privind impactul COVID-19  asupra  persoanelor cu  obezitate.  S-au  descris însă cazuri de tineri cu  obezitate severă care pot evolua către alveolită distructivă cu insuficiență  respiratorie și deces. O posibilă explicație pentru o potențială evoluție mai  severă în cazul infecției COVID-19 poate fi asociarea între obezitatea severă  și sindrom de apnee de somn sau disfuncția surfactantului precum și potențiala asociere cu un echilibru glicemic anormal (diabetul de tip II și obezitatea se asociază relativ frecvent, mai ales la pacienții vârstnici ceeace conferăun risc suplimentar de evoluție mai severă în caz de infecție COVID-19)”.

Scapă de kilogramele în plus, cu puțin ajutor

Este ușor de spus ”scapă de kilogramele în plus”, dar cu atât mai greu de îndeplinit, în condiții de pandemie. O condiție esențială pentru a mai da jos din kilogramele în plus este și mișcarea, nu numai dieta. Dar, nu toate persoanele pot face exerciții fizice, și atunci, să slăbești poate fi o adevărată provocare.

De aceea, poate nu ar trebui să disprețuim ajutorul pe care natura ni-l oferă și să ajutăm organismul să ardă mai ușor grăsimile cu ajutorul unor suplimente alimentare. Atenție însă: alege doar acele suplimente naturale, care în compoziția lor nu au și alte ingrediente de natură chimică, pentru că în felul acesta nu faci decât să te dezechilibrezi, sau poți risca să te confrunți și cu alte probleme de sănătate, și exact acest lucru trebuie să îl eviți. Am căutat și noi acele produse naturale care te ajută la menținerea greutății corporale și am găsit aici exact ce ai nevoie, pentru slăbire și controlul greutății. În plus, indiferent care este obiectivul tău: detoxifiere, imunitate, prevenție, energie sau slăbire, în magazinul online Bio Elemente vei găsi produse 100% naturale, suplimente nutritive pentru întreaga familie.

Sfaturi pentru a slăbi mai ușor

Chiar dacă ai ales să ai parte de un ajutor din partea unor suplimente pentru slăbit, trebuie să muncești și tu un pic, pentru a ajunge mai repede la rezultatele dorite.

Încearcă să umbli puțin la cantitatea consumată. În loc de două felii de pâine consumă doar una, și nu este obligatoriu să consumi două feluri la masa de prânz. Dacă totuși nu poți, folosește farfurii mici, pentru că vei avea impresia că mănânci la fel, deși tu ai mai redus din porții.

Fă-ți un program și respectă-l. Aici intervine rutina, dar în acest caz este în avantajul tău. Respectă pe cât posibil orele de masă, și încearcă să îți aloci măcar o jumătate de oră pentru câteva exerciții fizice: câteva genoflexiuni, ceva ușor care să te ajute să și consumi ceva calorii, dar să îți ofere și energie.

Puțin și bun

Decât să consumi multe calorii goale, cum sunt numite cele din produsele de tip fast-food sau de patiserie, mai bine alege să mergi pe principiul ”puțin și bun”. Gustări sănătoase, iar fructele și legumele să nu îți lipsească. Nu doar că au puține calorii, dar îi oferă organismului și vitaminele și substanțele nutritive de care are nevoie.

De asemenea, nu uita să te hidratezi corect, renunță la sucurile de fructe, și alege în schimb apa, ceaiurile neîndulcite sau supele.

Chiar dacă încă nu s-a demonstrat clar că există o legătură între noul coronavirus și obezitate, alege să dai jos câteva kilograme: organismul tău va fi mult mai sănătos, iar asta e cel mai important!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 3,50 din 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *