Salata grecească (denumirea originală: horiatiki salata) este o salată de ţară cu ingrediente proaspete şi suculente, ce poate fi servită ca garnitură sau ca fel principal cu pita.
Ingrediente:
* 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
* 1 + ½ linguri zeamă de lămâie;
* 1 căţel de usturoi tocat;
* 1 linguriţă de oregano;
* ¼ linguriţă de sare de mare;
* ¼ linguriţă de piper negru proaspăt măcinat + încă puţin pentru ornat;
* 3 roşii tăiate felii;
* ¼ ceapă roşie, feliată în inele;
* ½ castravete tăiat în două;
* ½ ardei gras tăiat felii;
* 120 gr brânză feta, tăiată cubuleţe;
* 16 măsline Kalamata.
Mod de preparare:
Într-un shaker se amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul, sarea, piperul şi oregano, agitându-se bine până la omogenizare – acesta va constitui dressing-ul pentru salată. Restul ingredientelor se amestecă într-un castron. Înainte de servire, se toarnă deasupra dressing-ul şi se ornează cu puţin piper.
Pentru o experienţă culinară inedită, încearcă şi alte reţete mediteraneene.