Ciupercile medicinale au o istorie lungă în ceea ce privește utilizările lor terapeutice, mai ales în terapiile asiatice și chineze. Shiitake, Maitake și Reishi sunt cele mai cunoscute.
Shiitake (Lentinus edodes) este un macrofung sau o macro-ciupercă, bogată în substanțe bioactive cu beneficii diverse pentru sănătate.
Profil nutrițional impresionant
Conține o pleiadă de nutrienți valoroși, precum:
- VITAMINE din grupul B: B1, B2, B6, B12;
- MINERALE: calciu, magneziu, potasiu, mangan, fosfor, sodiu, zinc;
- AMINOACIZI: arginină, histidină, leucină, lizină, isoleucină, metionină, fenilalanină, treonină, valină, triptofan;
- POLIZAHARIDE: alfa-glucani, beta-glucani, xiloglucani, galactate, polyuronide;
- LIPIDE
- CARBOHIDRAȚI
- COMPUȘI cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice: lentină, lentamicină A, lentamicina B, lentizină, lentionină.
După cum putem vedea, ciupercile Shiitake au o compoziție la fel de bogată în aminoacizi precum carnea. În regiunile din Asia – habitatul lor natural, sunt consumate precum legumele.
4 ciuperci Shiitake uscate au doar 44 de calorii, 39% din doza zilnică recomandată (DZR) de cupru, 33% din DZR de vitamina B5, 11% din DZR de vitamina B2 și B3, 10% din DZR de seleniu, 9% din DZR de mangan, 8% din DZR de zinc, 7% din DZR de vitamina B6, 6% din DZR de acid folic și vitamina D.
Efecte antitumorale, antioxidante, imunitare
Aceste ciuperci se remarcă însă prin conținutul bogat în polizaharide – o clasă de substanțe înzestrate cu activități antimicrobiene, imunomodulatoare, antioxidante și anticancerigene.
Shiitake s-a dovedit eficientă în scăderea colesterolului, modularea răspunsurilor immune, protecția celulei hepatice, combaterea tumorilor și infecțiilor.
În medicina chineză tradițională, Shiitake sunt consumate pentru îmbunătățirea circulației sangvine și creșterea longevității.
Pot fi folosite atât ca aliment, cât și ca supliment alimentar sau preparate de grad terapeutic, precum extracte, tincturi sau capsule. Un studiu a arătat că batoanele cu Shiitake sunt deopotrivă nutritive și funcționale. Aceasta ciupercă îmbunătățește statusul redox și poate ajuta la prevenirea dislipidemiei (niveluri anormale ale grăsimilor din sânge, precum cholesterol și trigliceride).
Scad grăsimile din sânge
Shiitake susțin sănătatea cardiovasculară prin cel puțin 3 compuși care diminuează concentrația de colesterol din sânge: eritadenină, steroli și beta-glucani.
Într-un studiu pe oameni, 2 ciuperci Shiitake uscate pe zi au crescut markerii imunității și au scăzut nivelul inflamației, după o singură lună de tratament. Fiind o sursă (rară) de vitamina D naturală, aceste ciuperci susțin sănătatea oaselor.
Ciupercile Shiitake sunt incluse în Oncoforte, un supliment complex împotriva afecțiunilor tumorale. Îl găsiți pe site-ul nostru în diferite pachete și prețuri:
Surse:
- Nisar J, Mustafa I, Anwar H, Sohail MU, Hussain G, Ullah MI, Faisal MN, Bukhari SA, Basit A. Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes): A Species with Antioxidant, Immunomodulatory, and Hepatoprotective Activities in Hypercholesterolemic Rats. Int J Med Mushrooms. 2017;19(11):981-990. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2017024504. PMID: 29345560.
- Spim SRV, Pistila AMH, Pickler TB, Silva MT, Grotto D. Effects of Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes), Bars on Lipid and Antioxidant Profiles in Individuals with Borderline High Cholesterol: A Double-Blind Randomized Clinical Trial. Int J Med Mushrooms. 2021;23(7):1-12. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2021038773. PMID: 34375514.
- Roszczyk A, Turło J, Zagożdżon R, Kaleta B. Immunomodulatory Properties of Polysaccharides from Lentinula edodes. Int J Mol Sci. 2022 Aug 11;23(16):8980. doi: 10.3390/ijms23168980. PMID: 36012249; PMCID: PMC9409024.
- Healthline, Why Shiitake Mushrooms are Good for You: https://www.healthline.com/nutrition/shiitake-mushrooms#other-benefits