Turmericul (Curcuma longa) și curcumina – compusul său activ – se numără printre cele mai bine vândute produse de pe piața suplimentelor alimentare. Ar putea fi acest condiment cheia unei greutăți corporale optime?
Curcumina este un polifenol cu acțiune protectoare împotriva daunelor oxidative. Curcumina și metabolității săi luptă împotriva stresului oxidativ și a inflamației – două componente majore implicate în dezvoltarea bolilor degenerative cronice.
Studiile in vitro și in vivo au evidențiat activitatea antiinflamatoare a curcuminei, inclusiv în obezitate și sindromul metabolic.
Turmericul ajută la controlul greutății corporale și a zahărului din sânge
Curcumina câștigă tot mai multă recunoaștere în rândul cercetătorilor, nutriționiștilor și consumatorilor, datorită beneficiilor sale pentru sănătate.
Un studiu recent, realizat de italieni, a arătat că poate ajuta la reducerea inflamației, susținerea funcțiilor creierului și la controlul greutății corporale și a zahărului din sânge. Mai mult, curcumina susține sănătatea intestinală și implicit starea generală de sănătate a organismului.
Reduce colesterolul și grăsimea corporală
Mai multe studii au arătat că un consum zilnic de suplimente pe bază de curcumină ajută la scăderea colesterolului și a grăsimii corporale.
Acestea au fost asociate și cu îmbunătățirea îmbunătățirea markerilor metabolici, ameliorarea simptomelor de diabet de tip 2 și depresie.
Combate inflamația în obezitate și bolile neurodegeneative
Studiul menționat mai sus a fost publicat în aprilie 2025 în jurnalul „Nutrients” și a explorat rolul medicinal al curcuminei în tratamentul și profilaxia tulburărilor metabolice și a inflamației neuronale.
Autorii susțin că compusul activ din rădăcina de turmeric – curcumina – a demonstrat efecte benefice promițătoare în combaterea obezității, inflamației și a bolilor neurodegenerative. Aceste beneficii se datorează proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare puternice.
Turmericul scade valorile indicilor de masă corporală
La nivelul creierului, curcumina exercită efecte antiinflamatoare și neuroprotectoare. Această substanță reduce riscul de boli neurodegenerative asociate cu pierderile de memorie.
O meta-analiză recentă a dezvăluit că 1.500 mg sau mai mult de curcumină pe zi, timp de o lună, ar putea reduce semnificativ valorile indicelui de masă corporală și alți parametri corporali, mai ales în cadrul unei diete și a unui stil de viață sănătos.



Cum introduc curmerincul in alimentație?
Sub formă de pulbere, în mâncăruri sau ceai, sau sub formă de capsule, pentru efect terapeutic: https://bioelemente.ro/turmeric-antioxidant.html