Mulți dintre proaspeții părinți se plâng că au mari probleme în ceea ce privește reglarea somnului bebelușilor. În special pentru cei care sunt la început în ”meseria” de părinte, somnul bebelușilor le dă mari bătăi de cap. Proaspetele mămici sunt cele mai afectate, și de aceea nu de puține ori, ajung chiar și la stări depresive, mai ales dacă mai sunt luați în considerare și alți factori.
Reglarea somnului bebelușilor, cu ajutorul plantelor
Probabil că și tu te-ai recunoscut în cele de mai sus, referitor la reglarea somnului bebelușilor. Evident, nu negăm faptul că un copil, în special în primele luni de viață, are un alt ritm de somn, ceea ce ne poate da peste cap ritmul de viață.
Cu toate acestea, sunt situații în care reglarea somnului bebelușilor nu este chiar un moft, pentru că există probleme serioase. Fie că refuză să doarmă, se trezesc brusc și cu energia la capacitate maximă, sau au somnul agitat, sunt doar câteva dintre problemele cu somnul celor mici cu care se văd nevoiți să ”lupte” părinții. De aceea, dacă medicul recomandă, se poate recurge la apelarea la anumite suplimente naturale, care să îl ajute pe cel mic să se odihnească mai bine. Un astfel de exemplu este și suplimentul alimentar Esyon de la Syrio pentru nou născuți și copii mici, care favorizează un somn liniștit și relaxant și care poate fi procurat de aici.
Importanța somnului în dezvoltare
Lipsa somnului, a unei odihne suficiente, contează foarte mult atunci când ai în vedere dezvoltarea armonioasă a celui mic. Reglarea somnului bebelușilor contează enorm atunci când vine vorba despre recuperarea fizică și în maturizarea creierului, de aceea părinții încearcă din răsputeri să găsească acele metode prin care cel mic să aibă parte de odihna dorită. În caz contrar, cel mic poate deveni agitat, nervos, hiperactiv.
Profită de darurile naturii
Există numeroase ingrediente pe care natura ni le pune la dispoziție pentru reglarea somnului bebelușilor. Avem pentru tine câteva sugestii, dar nu uita că trebuie să discuți cu medicul pediatru înainte de a lua orice decizie.
Vitamina B6
Vitamina B6 poate fi un remediu bun pentru copii, atunci când vine vorba despre reglarea somnului, pentru că ea vine în ajutorul organismului prin contribuția pe care o are la transformarea triptofanului, un aminoacid esențial prin care se reglează nivelul de melatonină. De altfel, au fost realizate și numeroase studii științifice în urma cărora s-a ajuns la concluzia că această vitamină poate ajuta în cazul problemelor de somn, dar trebuie administrată în doza potrivită..
Flori de tei
Ceaiul de tei este cu siguranță pe lista de preferințe a multor oameni, grație gustului său aparte, dar și pentru faptul că ajută la relaxarea organismului. De asemenea, ceaiul de tei este pe lista scurtă de astfel de băuturi care pot fi oferite copilului, alături de mușețel sau mentă. Întreabă medicul dacă ți-l recomandă pentru cel mic, iar dacă totul este în regulă, prepară o infuzie slabă. Tetina folosită trebuie să fie una cu picurare lentă, dar fii atentă și la locul de unde ai fost recoltate florile de tei. Acestea trebuie adunate din zone nepoluate.
Cert este că florile de tei au un efect calmant și contribuie în mod pozitiv la reglarea somnului bebelușilor, iar Eyson reprezintă o garanție a calității. Și… încă un amănunt: calmează și colicii!
Mac californian
În ultima vreme, părinții susțin că macul californian este excelent pentru ameliorarea colicilor celui mic, dar și în ceea ce privește reglarea somnului bebelușilor. Cercetătorii de peste Ocean au vrut să vadă dacă aceste afirmații sunt susținute și din punct de vedere științific, așa că au realizat mai multe studii. Și, rezultatele pozitive nu au întârziat să apară, și s-a stabilit că infuzia sau tinctura din mac califonian are un ușor efect sedativ și analgezic, ceea ce îl recomandă să fie folosit în tratamentul problemelor fizice şi psihologice la copii. De asemenea, sunt unele voci care susțin că macul californian este de un real ajutor și în ceea ce privește durerile cauzate de erupția dentară.
Melatonina
Toți bebelușii se confruntă cu probleme minore în ceea ce privește somnul, dar unii dintre ei au cu adevărat dificultăți dintre cele mai severe referitor la aceste aspect. Din păcate, acest lucru are efecte atât fizice, cât și mentale sau emoționale.
Pentru aceștia, melatonina poate fi o soluție, deoarece ajută la remedierea problemelor cu somnul, mai ales că este vorba despre un compus natural. În afară de reglarea somnului bebelușilor, melatonina ajută și la îmbunătățirea calității acestuia, dar și mărirea perioadei de odihnă.
Melatonina este de obicei folosită pentru a trata problemele cu somnul la copiii care suferă de tulburări din spectrul autist, au fost diagnosticați cu deficit de atenţie, tulburări legate de hiperactivitate sau alte tulburari de dezvoltare. Dar, cu toate acestea, melatonina poate fi folosită cu succes și în cazul copiilor care nu se confruntă cu astfel de diagnostice, dar nu uita să întrebi medicul dacă ți-o recomandă.
Rutina de somn a celui mic
Chiar dacă pare ciudat, copiii și în special bebelușii adoră rutina, deoarece îi face să se simtă în siguranță. De aceea, pe cât posibil, încearcă să-i creezi celui mic o rutină de somn, și care îl va ajuta să adoarmă mai repede. Se începe de obicei cu o baie călduță și relaxantă, un masaj blând, schimbatul în pijamale, cântatul unui cântec de leagăn sau, pentru cei mai mărișori, cititul unei povești de noapte bună și, nu în ultimul rând, un pupic dulce pentru un somn odihnitor.
Liniștea este importantă
Înainte de a începe pregătirile pentru culcare, încearcă să-i induci celui mic o stare de liniște, la propriu. Activitățile încetează, se închide televizorul – dacă era cazul, și fii alături de el în pregătirea pentru somn. Dacă e mai mărișor, copilul poate fi implicat în pregătirea celor necesare somnului: el va alege povestea care să îi fie citită, va alege pijămăluțele în care se doarmă, și altele asemănătoare. Dacă această rutină a somnului se va repeta zilnic, cel mic se va simți mai în siguranță și nu va face prea multe probleme atunci când vine vorba somn.
Un program bine stabilit
Atunci când vine vorba despre ora de culcare, este bine ca ea să se respecte cu strictețe. În acest fel, reglarea somnului bebelușilor va fi mult mai ușoară, iar problemele cu odihna de peste noapte nu vor apărea decât ocazional.
De asemenea, dacă se poate, lasa-l să doarmă singur, deoarece este o etapă normală. Încă de mic acesta trebuie învățat diferența dintre noapte și zi și, procedând astfel, te vei putea număra printre părinții norocoși care afirmă cu mândrie: ”copilul meu doarme fără probleme toată noaptea”.