Diabetul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial, și până în prezent nu s-a găsit niciun remediu pentru vindecarea lui. Medicii specialiști susțin că printre măsurile pe care le lua o persoană care suferă de diabet, un regim alimentar corect are o mare importanță. Așa cum există alimente permise, sunt și alimente interzise, pe care este mai bine să le eviți atunci când suferi de diabet.
Monitorizare permanentă
Atunci când suferi de diabet, este nevoie de o monitorizare permanentă, și de aceea este important să ai o relație bună cu medicul care îți supraveghează afecțiunea. De asemenea, nu trebuie să ignori faptul că trebuie să îți verifici mereu controlul glucozei în sânge și urină.
Disciplina te poate ajuta să duci o viață normală
Să fii bolnav de diabet nu este un lucru ușor. Este nevoie în primul rând să conștientizezi că această afecțiune, în cazul în care este ignorată, sau tratată incorect, poate duce la instalarea rapidă a unor complicaţii acute (coma diabetică), iar viaţa îți poate fi pusă în pericol.
Este nevoie de o mai mare disciplină, precum și o dietă din care să lipsească acele alimente interzise, iar alături de tratamentul prescris de medic, toate acestea pot duce la o viață normală.
Cauzele diabetului
Există numeroase cauze care stau la apariția diabetului, cum ar fi: prea puţină insulină, un dezechilibru al secreţiei de hormoni din pancreas, activitatea scăzută a tiroidei, o dietă prea bogată în carbohidraţi rafinaţi şi un aport insuficient de crom şi alte minerale.
Printre alți factori care pot declanșa diabetul se mai numără și stresul emoţional sau fizic, obezitatea şi lipsa de mișcare, fumatul şi consumul de băuturi alcoolice. De asemenea, se pare că femeile ar fi mai expuse diabetului pe perioada sarcinii, dar şi la menopauză.
Simptomele diabetului
Există unele simptome care sugerează că ai putea suferi de diabet. Cele mai întâlnite sunt setea puternică, urinarea frecventă, o foame permanentă, o pierdere rapidă în greutate, prurit, o stare de oboseală excesivă, tulburări de vedere, cârcei.
Un stil de viață sănătos previne diabetul
Aproape trei sferturi din cazurile de diabet la nivel mondial ar putea, potrivit Federației Internaționale de Diabet să fie prevenite dacă se adoptă un stil de viață sănătos, din care să nu lipsească exercițiile fizice.
Dar, chiar dacă nu ai simptome neplăcute, și duci și o viață sănătoasă, nu trebuie niciodată să neglijezi să îți faci analizele, pentru că, depistat în fază precoce, diabetul zaharat are mai multe șanse de a fi ținut sub control, fără riscul apariției unor complicații grave.
Alimente interzise
Atunci când suferi de diabet, trebuie să ai mare grijă la ce consumi, deoarece unele alimente au un indice glicemic ridicat, chiar dacă sunt sănătoase. Există o listă cu mai multe alimente interzise, pe care ar fi bine să o respecți dacă vrei să-ți ții sub control nivelul glicemiei.
Sucuri din fructe
Evident că știi deja că băuturile acidulate sunt pe lista cu alimente interzise ale bolnavilor de diabet. Probabil că te gândești că sucurile naturale, mai ales dacă sunt preparate de tine, sunt o alternativă sănătoasă a acestora. Greșit: acestea conțin o cantitate mare de zaharuri și sunt chiar contraindicate dacă ai diabet. Un pahar cu apă și o felie de lămâie poate fi o soluție bună.
Carnea grasă
Chiar dacă ai auzit că unele dintre persoanele care suferă de diabet au renunțat la carne, nu este obligatoriu să procedezi și tu la fel. Alege însă o carne săracă în grăsimi, pentru că în caz contrar poți avea parte și de o creștere a colesterolului. Renunță la porc și optează mai bine pentru pui, curcan, pește sau vită.
Alimente procesate
Pe lista de alimente interzise în caz de diabet, nu trebuie uitate cele procesate. Acestea sunt o sursă de zahăr, aditivi, grăsimi trans, arome și conservați, adică aproape tot ce afectează nivelul glicemiei. Da, știm, sunt delicioase, dar din păcate, otravă curată în cazul tău.
Fructe uscate
Fructele uscate sunt considerată o gustare sănătoasă. Chiar dacă ai diabet, îți poți satisface și tu această poftă, dar doar în cantități mici. Dacă abuzezi, riști o creștere bruscă a nivelului glicemiei.
De preferat ar fi însă să introduci fructele uscate pe lista ta de alimente interzise, și pe cât posibil să apelezi la cele proaspete. Grepfrutul, căpșunile, pepenele galben sau piersicile sunt o alternativă bună.
Paste/pâine din făină albă și orez
Consumul acestor alimente fac ca glicemia să crească brusc, și ca bonus nedorit, aduc și câteva kilograme în plus. Optează mai bine pentru produsele din cereale integrale, dar nu exagera.
Prăjeli
Atunci când suferi de diabet, ar trebui să renunți la stilul alimentar cu care erai obișnuit, iar prăjelile sunt strict interzise. Acestea cresc nivelul colesterolului ”rău”, favorizează creșterea ponderală, încurajează apariția afecțiunilor cardiovasculare și cresc mult nivelul glicemiei.
Legumele cu mult amidon
La capitolul alimente interzise trebuie incluși cartofii, morcovii, sau chiar napii. Aceste legume sunt o sursă bună de amidon, care are drept efect creșterea bruscă a nivelului glicemiei. În schimb, consumă mai mult broccoli sau varză, și nu uita că verdețurile proaspete sunt excelente în caz de diabet.
Cafea cu lapte și frișcă
Cafeluța de dimineață este una dintre marile plăceri, la care nu ai vrea să renunți. Nicio problemă, dar cu condiția să o consumi simplă și fără zahăr. Pe lista de alimente interzise trebuie trecută cafeaua cu arome, sau cu lapte și frișcă.
Lactate integrale
Dacă suferi de diabet, lactatele ingrale ar trebui eliminate din stilul tău alimentar. Mai bine optează pentru cele cu un conținut mai mic de grăsime.
Remedii naturiste
Specialiștii susțin că, pe lângă tratamentul alopat, bolnavii de diabet pot apela și la remedii naturiste. Dacă și tu te numeri printre ei, nu privi de sus aceste alternative, pentru că sunt realizate din plante care au venit în ajutorul diabeticilor de sute de ani.
Un astfel de remediu este și Glicemic Suport, realizat din 20 de componente cu acțiuni complementare și sinergice pentru a susține organismul în metabolizarea glucidelor și în procesele regenerante necesare pentru reactivarea funcțiilor pancreasului. Acest supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge poate fi găsit chiar aici.
Ideal pentru cei care suferă de diabet
Acest supliment alimentar este ideal pentru cei care suferă de diabet pentru că:
• Ajută menținerea glicemiei în limite normale;
• Stimulează funcționarea pancreasului;
• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;
• Stimulent al metabolismului glucidelor;
• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;
• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;
• Stimulent gastric și hepatic.
Prin urmare, dacă îți dorești o viață normală, chiar dacă suferi de diabet, evită aceste alimente interzise, nu uita de tratament și cu siguranță vei reuși să îți ții sub control nivelul glicemiei și greutatea.
Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot mai jos!