BioElemente în presă, Frumusețe, Sănătate, Sport

Remedii pentru un somn odihnitor!

Un somn odihnitor, liniștit și măcar cu 5 ore legate! Cam aceasta ar fi dorința multora dintre noi, dar din păcate, una care nu se îndeplinește prea des! Sunt persoane care au și uitat când au dormit o noapte întreagă, și nu știu ce să mai facă în acest sens! Da, știm cum este, așa că dacă și tu ești în această situație, avem pentru tine câteva sugestii.

Nu apela de prima dată la medicamente!

Chiar dacă există numeroase medicamente, care se administrează strict după recomandările medicului, care ți-ar oferi un somn odihnitor, hai să încerci mai întâi câteva remedii naturale. Dacă nu suferi de insomnie cronică, este destul de posibil că vei reuși și așa.

Plante medicinale pentru un somn odihnitor

În încercarea de a găsi soluții pentru un somn odihnitor, plantele medicinale sunt foarte eficiente. Efectele benefice ale lavandei, teiului, salviei, valerianei au fost observate încă din cele mai vechi timpuri, așa că ai putea să le încerci și tu. Printre efectele lor benefice se află calmarea sistemului nervos, dar și reducerea stărilor de stres și anxietate. Și, acestea din urmă, sunt responsabile de slaba calitate a somnului nostru.

Meditează zilnic 15 minute

Organismul unui adult are nevoie de minim 7 ore de somn odihnitor pentru a se reface. Din păcate pentru tine, ai și uitat când a fost ultima dată când ai reușit această performanță. De aceea, ai putea încerca să meditezi, măcar 15 minute zilnic, și mintea ți se va liniști, și totul va fi ceva mai simplu. Ia-ți o pauză de un sfert de oră de la tot ceea ce faci, închide ochii și lasă liniștea să te cuprindă. Va fi puțin mai greu la început, dar cu timpul te vei obișnui. Și crede-ne, chiar vei simți diferența! Vei fi o persoană mai calmă, vei rezolva mai ușor sarcinile pe care ți le-ai propus, și chiar vei dormi mai bine!

Masaj de relaxare

Un masaj relaxant, înainte de a te culca, este pur și simplu fantastic! Te vei simți mult mai bine și nu îți va fi atât de greu să adormi. De altfel, și unele studii medicale realizate în acest scop au demonstrat eficiența acestei metode. Și atunci, de ce să nu o încerci și tu? Poate chiar este cea care ți se potrivește cel mai bine!

Puțină mișcare nu strică niciodată!

Existe o mulțime de efecte benefice pe care mișcarea fizică le aduce în viața noastră. O imunitate mai bună, scapi de câteva kilograme în plus, circulația sângelui este mult îmbunătățită… De asemenea, și un somn odihnitor se numără printre ele. Nu este nevoie să faci exerciții fizice ca și cum mâine ai alerga la triatlon, dar măcar 20 – 30 de minute pe zi contează. Chiar și o plimbare pe seară intră în această categorie.

Melatonina

Toată lumea a auzit de melatonină și legătura ei cu un somn odihnitor și lung. Poți ajuta organismul să secrete în mod natural acest hormon renunțând să mai privești la televizor înainte de culcare. Nici tableta sau telefonul mobil nu trebuie să se afle prin preajmă.

De asemenea, poți apela la un supliment alimentar care să te ajute, iar unul dintre cele mai bune de pe piață se regăsește aici.

Beneficiile melatoninei

Există numeroase beneficii pe care melatonina le aduce organismului uman, iar dintre acestea amintim doar câteva:

  • Ajută la întârzierea proceselor de îmbătrânire ale organismului, crește longevitatea;
  •  Efect de calmare a sistemului nervos și relaxare fără a induce stări de somnolență sau toropeală;
  • Asigură un somn profund și odihnitor, combate insomniile;
  • Administrarea de melatonina poate duce la stoparea proceselor mutagene induse de substanțele cancerigene;
  • Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, diminuează distrugerile provocate de radicalii liberi;
  • Ajută la încetinirea sau întârzierea dezvoltării unor maladii și a unor procese degenerative;
  • Îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar;
  • Reglează și revitalizează sistemul endocrin, cu efecte în îmbunătățirea vieții sexuale;
  • Ajută organismul să se adapteze la schimbările de mediu, datorită efectului adaptogen.

Cum poți crește producția de melatonină

Din păcate, producția de melatonină scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. De aceea, specialiștii vin cu unele recomandări pentru a preveni acest lucru, și chiar să putem crește în mod natural producția de melatonină a organismului. Nu contează că vrei să folosești melatonina  în lupta împotriva cancerului, sau poate doar pentru a te odihni mai bine.

Fără ecrane albastre înainte de culcare

Înainte de a merge la culcare, cu cel puțin o oră înainte, încearcă să renunți la televizor, calculator, telefon. Lumina albastră emisă de acestea păcălește creierul să creadă că este încă timpul zilei, și astfel să scadă și producția de melatonină. Și iată cum dorința ta de a avea un somn odihnitor este tot mai departe de a deveni realitate! Nici nu este de mirare că te trezești dimineața mai obosit decât atunci când te-ai dus la culcare.

Fără lumină pe timpul nopții

Pentru un somn odihnitor, ar fi bine ca pe timpul nopții să fie întuneric complet în cameră. Chiar și cea mai mică sursă de lumină poate influența ceasul biologic, la fel ca și producția de melatonină. De aceea, dacă nu este posibil, încearcă să acoperi ferestrele. De asemenea, lasă telefonul în altă cameră, sau la cel puțin trei metri de pat. Dacă nu este posibil să dormi fără o sursă de lumină, atunci apelează la lumini de veghe de putere mică, de culoare portocaliu sau roșu deschis.

Nici prea frig, dar nici prea cald!

Temperatura din camera unde vei dormi contează enorm pentru un somn odihnitor. Nici prea cald, dar nici prea frig! Cel mai bine este undeva în jurul valorii de 21 – 23 de grade Celsius. Vei reuși să te odihnești mai bine, iar acest lucru contează enorm!

O baie relaxantă!

Dacă nu ai vreo problemă deosebită de sănătate, o baie fierbinte cu o oră și jumătate înainte de ora de culcare este chiar indicată. Evident, cu condiția să te lase și copiii să o faci! Dar, măcar o dată pe săptămână, ar fi ideal să recurgi la această metodă. Pe perioada băii, temperatura corpului va crește mult, iar când ieși scade brusc, ceea ce pregătește organismul pentru starea de odihnă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *