Suferi de diabet, sau îți dorești să adopți un stil alimentar din care să excluzi consumul de zahăr? Este perfect, pentru că în acest fel organismul tău va funcționa mult mai bine. Din păcate, chiar dacă renunți la zahărul din cana de ceai/cafea sau la dulciuri, asta nu înseamnă că nu îl mai consumi deloc. Știai că multe dintre alimentele pe care le consumi zilnic conțin zahăr ascuns?
Citește cu atenție etichetele produselor pentru a găsi zahăr ascuns!
Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să nu consumăm mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi, așa că primul pas pentru a limita aportul de zahăr în organism este să renunțăm la dulciuri. De asemenea, suntem sfătuiți să citim cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărăm pentru consum. Trebuie să învățăm să ne dăm seama că sub diferite denumiri se regăsește, de fapt, tot zahăr ascuns. Prin urmare, renunță la acele produse care în lista de ingrediente au denumiri precum caramel, sirop de porumb, glucoză, sucroză, fructoză, dextroză, maltrodextrină, galactoză sau maltoză. Dar, hai mai bine să vedem care sunt cele mai comune alimente cu zahăr ascuns!
Sos de roșii
Sosul de roșii însoțește multe dintre preparatele noastre, oferind nu numai un aspect apetisant, dar și un gust delicios. În rafturile magazinelor găsim din abundență acest produs, dar din păcate, cam toate acestea conțin și cantități apreciabile de zahăr ascuns. Prin urmare, specialiștii sunt de părere că ai putea renunța la aceste alternative din comerț și să îți prepari tu sucul de roșii acasă. Este o alternativă mult mai sănătoasă, și care te ferește de anumite ingrediente ”dubioase” care se pot regăsi în compoziția conservelor din magazine.
Iaurt cu fructe
Este preferatul copiilor, dar adevărul este că și noi, cei mari, mai închidem ochii și ne mințim că este un desert sănătos. De fapt, este unul plin de zahăr ascuns, și numai sănătos nu este. Dacă vrei o alternativă sănătoasă, folosește iaurt simplu, la care să adaugi tu fructe proaspete sau chiar dulceață fără zahăr. Mult mai sănătos și mai hrănitor!
Cereale
Majoritatea copiilor își încep dimineața cu un bol mare de cereale cu lapte. Aici intervine rolul părintelui, care trebuie să citească foarte atent lista de ingrediente a produsului, și să descopere sub ce denumiri se regăsește aici acel zahăr ascuns despre care vorbim. În afară de denumirile de mai sus, sub care este mascat de fapt conținutul de zahăr, multe cereale conțin fructe deshidratate sau confiate, și ele pline de zahăr la rândul lor.
Atunci când nu vrei să renunți la acest mic dejun, folosește cereale integrale, fără adaos de îndulcitori sau fructe confiate. Cu timpul, și cel mic va înțelege că este o alternativă sănătoasă, și o va prefera altor variante.
Pâine
Unul dintre alimentele care conține zahăr ascuns, și la care chiar nu te așteptai este pâinea. Prea puține produse de panificație de pe rafturile magazinelor sunt preparate fără a se folosi amelioratori de gust, conservanți, îndulcitori și alte ingrediente asemănătoare. Printre acestea se găsește și zahărul, mascat de producători sub alte denumiri, și care te face să nu te poți opri din mâncat. Cel mai bine, renunți la pâine, o pregătești singur/ă sau apelezi la acele produse în a căror compoziție nu se găsesc astfel de ingrediente.
Sucuri
În mod surprinzător, chiar și în compoziția acelor sucuri de fructe pe care scrie mare ”100% natural”, avem de a face cu un produs plin de zahăr ascuns. De fapt, avem de a face cu sucuri preparate din concentrate sau, mai grav, au doar puțin suc de fructe, iar restul este doar apă și zahăr sau îndulcitori artificiali. O alternativă sănătoasă ar fi sucurile făcute în casă, sau limonade îndulcite cu îndulcitori naturali, care nu afectează nivelul glicemiei.
Lactate și brânzeturi ”de post”
În comerț se găsesc multe variante vegetale ale lactatelor obișnuite, și pe care le consumi în perioadele în care ții post, ai intoleranță la lactoză, sau pur și simplu vrei să trăiești sănătos. Le-ai folosit și tu, măcar o dată, din curiozitate. Din păcate, aceste produse sunt pline de zahăr ascuns, și acest lucru te afectează enorm. Cel mai bine caută pe internet cum poți prepara tu lactatele vegetale și începe chiar acum să o faci. Sunt mult mai sănătoase și nici nu au chiar atât de multe calorii încât să îți creeze probleme cu kilogramele în plus!
Conserve de legume
Conservele de legume te scutesc de multă muncă și, în plus, sunt ușor de utilizat și depozitat. Din păcate, multe dintre aceste conserve sunt pline de zahăr ascuns, așa că degeaba încerci să mănânci sănătos. Cel mai bine este fie să alegi acele produse cât mai naturale, dar mai scumpe, sau să prepari chiar tu aceste conserve, pentru a le folosi atunci când ai nevoie și nu prea ai timpul fizic necesar să te apuci să fierbi sfeclă sau fasole verde.
Reglează-ți glicemia ușor și eficient
Din păcate, dacă suferi de diabet, toate alimentele care conțin zahăr ascuns fac să îți crească foarte mult valorile glicemiei. De aceea am încercat să îți oferim și unele alternative sănătoase, dar mai avem o recomandare pentru tine. Este vorba despre un supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, pe care îl poți găsi chiar aici.
Acesta are mai multe beneficii pentru organism, respectiv:
• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;
• Stimulează funcționarea pancreasului;
• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;
• Stimulent al metabolismului glucidelor;
• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;
• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;
• Stimulent gastric și hepatic.
Fii atent/ă la consumul de zahăr!
Atunci când îți dorești să renunți la zahăr, pentru a trăi sănătos sau pentru a remedia anumite probleme de sănătate, trebuie să fii mult mai atent la lista de ingrediente a alimentelor noastre preferate. Cel mai bine, redu sau elimină complet consumul de zahăr, renunță la prăjeli, alimente procesate, și oferă-i organismului tău vitaminele și nutrienții de care are nevoie cu ajutorul fructelor și legumelor. Prea mult zahăr, un regim alimentar incorect, lipsa nutrienților și a vitaminelor necesare, consumul de alcool și țigări, stresul, expunerea la raze ultraviolet sunt doar câțiva dintre factorii care ne afectează starea de bine a organismului.
Tu cum procedezi pentru a limita consumul de zahăr din alimentația ta? Folosești îndulcitori naturali sau nu? Spune-ne în secțiunea de comentarii cum procedezi pentru a avea un stil alimentar corect!
Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!