BioElemente în presă, Frumusețe, Nutriție, Sănătate, Sport

Ce știi despre complexul de vitamine B?

Cu toții știm cât de importante sunt vitaminele, atunci când vine vorba despre buna funcționare a organismului uman. Și, oricât am fi de profani în acest domeniu, tot mai știm câte ceva despre vitamina A, complexul de vitamine B sau arhi-cunoscuta vitamină C.

Suplimentele, ideale în caz de carențe

În afară de faptul că ajută la buna funcționare a organismului, vitaminele sunt extrem de importante și atunci când vine vorba despre prevenirea, ameliorarea sau chiar vindecarea anumitor afecțiuni. De aceea, medicii recomandă mare atenție la carențele de vitamine!

Cu toate că se recomandă ca deficitul de vitamine din organism să fie rezolvat cu ajutorul alimentației, există și multe situații când se recomandă apelarea la anumite suplimente nutritive. De reținut că acestea se recomandă să fie administrate conform sfaturilor medicului specialist.

Complexul de vitamine B, esențial pentru organism

Deși toată lumea vorbește despre vitamina B, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Este vorba despre un complex de vitamine, care cuprinde mai multe vitamine solubile în apă, esenţiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9 și B12.

Principala sursă de vitamine B este reprezentată de alimentaţie. Cu toate acestea, medicii recomandă de multe ori suplimente alimentare, pentru că este aproape imposibil ca dozele optime din aceste vitamine să fie procurate doar consumând anumite fructe și legume.

Rafturile farmarciilor sunt pline de suplimente nutritive despre care producătorii susțin că ar conține mai multe sau mai puține dintre vitaminele care fac parte din ”grupa B-urilor”. Cu toate acestea, ne-am interesat și am găsit aici exact ceea ce aveai nevoie, doza optimă din complexul de vitamine B la fiecare capsulă.

Contribuie la sănătatea sistemului nervos

Complexul de vitamine B este recunoscut pentru beneficiile pe care le oferă în ceea ce privește buna funcționare a sistemului nervos. Dar, cu toate acestea, mai oferă organismului și alte beneficii, în funcție de fiecare vitamină în parte, pe care le vom detalia puțin mai jos.

O sănătate de fier, cu ajutorul B-urilor

Complexul de vitamine B ajută la prevenirea infecțiilor și la:

  •     Dezvoltarea globulelor roșii
  •     Sănătății celulelor
  •     Creșterea nivelului de energie și rezistență
  •     Îmbunătățirea calității vederii
  •     Contribuie la procesul de digestie
  •     Menținerea în parametri optima ai funcțiilor cerebrale
  •     Reglarea poftei de mâncare
  •     Funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos
  •     Reglarea producției de hormoni și colesterol
  •     Creșterea tonusulului muscular
  •     Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Vitamina B1, de neînlocuit pentru organism

Vitamina B1 este cunoscută și sub numele de tiamină. Beneficiile pe care aceasta le aduce organismului sunt numeroase. Alături de alte ”colege” din complexul de vitamine B, aceasta contribuie la metabolizarea carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor şi transformarea acestora în energie pentru organism.

Atunci când vine vorba despre buna funcționare a sistemului cardiovascular, a celui digestiv, nervos și muscular, vitamina B1 își are rolul său bine stabilit, și este una esențială. De asemenea, vitamina B1 contribuie la formarea normală a celulelor sangvine, la reglarea producţiei de acid clorhidric pentru protejarea stomacului. Tiamina este esențială atunci când vine vorba și despre transmiterea anumitor semnale de la nervi către creier până la măduva spinării.

Administrarea de unor suplimente alimentare care conțin vitamina B1 se recomandă și în cazul elevilor care urmează să susțină examene mai dificile, deoarece crește capacitatea de învățare.

Vitamina B2, pentru metabolizarea carbohidraţilor

Riboflavina este denumirea sub care este cunoscută vitamina B2, iar metabolizarea carbohidraților este realizată mult mai ușor cu ajutorul oferit de ea. În plus, dacă îți dorești o piele frumoasă și sănătoasă, dar și o podoabă capilară de invidiat, atunci ia în calcul să îi oferi organismului cantitatea de vitamina B2 de care are nevoie. De asemenea, contribuie și la întărirea sistemului imunitar.

Vitamina B3, necesară pentru metabolizarea grăsimilor şi proteinelor

Multă lume a auzit de niacină, dar puțini sunt cei care știu că este denumirea uzuală a vitaminei B3. Aceasta ajută mai multe procese metabolice prin care carbohidrații se transformă în energie. De asemenea, niacina este important pentru metabolizarea grăsimilor şi proteinelor.

Cu ajutorul vitaminei B3, sistemul digestiv funcționează în condiții optime, iar alături de riboflavină și tiamină contribuie şi la secreţia hormonilor şi la procesul de detoxifiere.

Vitamina B5 te scapă de stres

Acidul pantotenic sau vitamina B5, este acea componentă din complexul de vitamine B care te ajută să scapi mai ușor de situațiile stresante. În afară de această proprietate importantă, vitamina B5 ajută și la menținerea unei bune stări de sănătate a tegumentelor și a părului. Buna funcționare a sistemului nervos, dar și a celui imunitar, sunt sarcinile de care acidul pantotenic se achită cu brio.

Piridoxina, necesară pentru producerea de insulină

Cu ajutorul vitaminei B6, a piridoxinei, procesul de metabolizare a carbohidraților și a proteinelor se desfășoară în bune condiții. De asemenea, această vitamină este esențială pentru producerea de insulină, menține sănătoase celulele nervoase și musculare. În plus, vitamina B6 are un rol deloc de neglijat atunci când vine vorba despre crearea ADN-ului şi ARN-ului.

Vitamina frumuseții, biotina

Biotina, sau vitamina B7, este cunoscută și sub numele de vitamina frumuseții, deoarece în afară de alte beneficii pe care le oferă organismului, aceasta hidratează și protejează pielea, previne apariția firelor de păr alb și întărește unghiile.

De asemenea, se pare că nu degeaba și-a primit numele de vitamina frumuseții, deoarece susțin specialiștii, biotina nu doar că hidratează și protejează pielea, dar te ajută să scapi și de câteva kilograme în plus.

Acidul folic, important pe perioada sarcinii

Acidul folic, sau vitamina B9 este recunoscut ca având un rol de mare importanță în ceea ce privește creşterea şi dezvoltarea organismului, mai ales referitor la diviziunea celulelor şi producerea de ADN. Vitamina B9 este recomandată de medici pe perioada de sarcină sau în primele stadii ale dezvoltării, contribuie la ameliorarea declinului memoriei la persoanele mai în vârstă, și previne apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Vitamina B12 stimulează pofta de mâncare

Cobalamina sau vitamina B12 poate fi regăsită în doze mici în verdețuri, și de aceea pentru a preveni carențele, se recomandă apelarea la suplimentele alimentare. Această vitamină contribuie la dezvoltarea și menținerea sistemului nervos, stimulează pofta de mâncare, ajută la îmbunătățirea performanțelor fizice și psihice, împiedică acumularea de grăsimi în ficat și previne arteroscleroza.


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *