Foarte mulți oameni se plâng că au probleme cu buna funcționare a inimii.
De fapt, bolile cardiovasculare sunt printre cele mai răspândite pe Glob, iar una dintre principalele cauze ale acestora este și faptul că nivelul ”colesterolului rău” este unul foarte ridicat.
De altfel, medicii specialiști sunt de părere că reglarea colesterolului măcar cu un procent de 8 – 10%, aproximativ un sfert dintre decesele cauzate de afecțiunile cordului nu s-ar mai produce.
Colesterol bun, colesterol rău
Înainte de a vorbi însă despre reglarea colesterolului, trebuie să facem câteva precizări. Ați auzit, desigur, de termenii ”colesterol bun”, ”colesterol rău”, dar nu prea știți care este diferența dintre ele, mai ales atunci când este vorba despre interpretarea analizelor. HDL („high density lipoprotein”, adică lipoproteine cu densitate înaltă) este ”colesterolul bun”, și și-a primit numele de la faptul că depunerea grăsimilor pe artere este împiedicată de el. În schimb, LDL („low density lipoprotein”, adică lipoproteine cu densitate joasă) este cel ”rău”. Acesta vine de data aceasta în ajutorul grăsimilor nesănătoase, care se depun pe artere, iar atunci când valoarea acestuia este mare, organismul nu mai funcționează așa cum trebuie, iar printre alte afecțiuni care pot apărea acum, cele cardiovasculare ocupă primul loc. O valoarea bună a ”colesterolului bun” trebuie să fie mai mare de 60 mg/dl, în timp ce a LDL să fie mai mică de 100 mg/dl. Per total, așa cum apare în buletinele de analiză, valoarea colesterolului total – CT, trebuie să aibă valori mai mici de 200 mg/dl.
Ai grijă de inima ta
Inima ta are de suferit în momentul în care valorile colesterolului sunt mari, de aceea nu trebuie să te culci pe o ureche și să începi imediat să faci ceva. Reglarea colesterolului se poate face cu multă mișcare, regim alimentar strict, dar uneori este nevoie și de ceva medicamente. Cel mai bine este să le alegi pe cele cu ingrediente naturale, iar nu pe cele pline de ingrediente chimice, care pot rezolva o problemă, dar îți produc alta în organism. Am descoperit aici ce te poate ajuta, un produs natural pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge. Nu uita niciodată că natura știe cel mai bine de ce avem nevoie pentru a regla problemele de sănătate, și tot ce trebuie să faci este să le folosești pe cele mai bune pentru asta. Reglarea colesterolului nu va fi nicicând mai ușoară!
- Policasanol
În pofida termenului pretențios, nu este nimic de natură chimică, ci doar un termen generic folosit pentru a denumi un amestec de alcooli cu catenă lungă proveniți din trestia de zahăr. Studiile au demonstrat faptul că policasanolul poate fi un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea aparatului cardiovascular. Dacă iei în calcul administrarea unui supliment alimentar pentru reglarea colesterolului, ai grijă ca acest ingredient să nu-i lipsească și să fie în concentrație cât mai mare. De altfel, în publicația „American Heart Journal” a fost publicat rezultatul unui studiu, ce a scos în evidență faptul că nivelul total al colesterolului a scăzut cu aproape 21%, ceea ce trebuie să recunoaștem, este o performanță mai mult decât bun. De asemenea, a dus la creșterea cu aproape 15% a nivelului ”colesterolului bun”.
- Niacina controlează nivelul de colesterol
Sunt prea puțini cei care știu că vitamina B3 este cunoascută sub numele de niacină, dar și mai puțini sunt conștienți de beneficiile pe care aceasta le aduce bunei funcționări a organismului. Printre acestea, la loc de cinste, se află și reglarea colesterolului. De fapt, vitamina B3 reduce nivelul de ”cholesterol rău” din sânge și controlează atent nivelul acestuia, prin creșterea celui ”bun”. Îngoșarea pereților ateriali este astfel prevenită, iar în aceste condiții, unele afecțiuni precum ateroscleroza sunt ținute departe. Alte proprități ale niacinei se referă la faptul că ajută la o circulație bună a sângelui, o piele sănătoasă, funcționarea bună a creierului, crește capacitatea de memorare, ține sănătos sistemul digestiv, iar simptomele schizofreniei sunt mult ameliorate.
- Sterolii contribuie din plin la reglarea colesterolului
Ai auzit vreodată de steroli? Dacă nu, nu e nicio problemă, te lămurim noi că sunt acei compuși ce se regăsesc în plante, în mod natural. Cu toate că atunci când se consumă alimente de origine vegetală ajung în organism în cantități nu prea mari, eficiența lor este atât de ridicată încât nu există termen de comparație. Sunt foarte utili persoanelor care vor să mai scape din acele kilograme în plus, dar și pentru reducerea nivelului de ”colesterol rău”. De fapt, principala lor proprietate se referă la faptul că nivelul total al colesterolului este adus la valori normale, la care organismul se simte cel mai bine. Da, vei replica poate că medicul ți-a recomandat statine, cu același efect. Trebuie însă să reții că statinele ”vin la pachet” și cu efecte adverse neplăcute, în timp ce în cazul sterolilor acest risc nu există.
- Ce zici de Guggul?
Guggul este denumirea sub care este cunoscută planta Commiphora wightii, cea despre care se spune că are un bun efect în reglarea colesterolului. Folosită mai mult în medicina ayurvedică, în urma unor studii efectuate de oamenii de știință, s-a demonstrat că, printre alte beneficii, le are și pe cele în a menține nivelul colesterolului din organism la valori normale. Nu, nu este deloc ceva nou, în pofida numelui mai aparte, ea este folosită pentru această problemă de sănătate de mai bine de 2.000 de ani. Extractul de Commiphora wightii mai are și alte utilizări pentru starea de bine a organismului: ajută la scăderea în greutate și reglează hormonal organismul, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată și de persoanele care au probleme cu glanda tiroidă.
- Puțin iute nu strică niciodată
Gospodinele, sau chiar și bărbații pasionați de arta culinară, au auzit, folosit și apreciat, cu siguranță, acel ”zvâc” pe care îl dă mâncării puțină pulbere de ardei iute de Cayenne. Cu mult mai iute decât ardeiul iute obișnuit, cel de Cayenne oferă nu numai un gust aparte preparatelor, ci poate fi folosit dacă știi că ai probleme cu colesterolul. În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că nivelul acestuia este redus, prin consumul de pudră de de ardei iute de Cayenne, la fel ca și nivelul trigliceridelor. De asemenea, formarea cheagurilor de sânge este împiedicată. Pentru a avea efect, trebuie consumat cu regularitate, dar pentru că nu toată lumea preferă mâncarea iute, atunci niște suplimente alimentare ar fi mai mult decât binevenite.
- Usturoiul ne uimește din nou
S-a tot considerat mult timp că usturoiul este o legumă despre care se știe totul, că este un bun partener atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar, împiedicarea formării cheagurilor de sânge, și a altor beneficii. Dar iată cum usturoiul ne uimește din nou, prin faptul că printre proprietățile sale se numără și faptul că reglează nivelul colesterolului rău din sânge.
Menținerea nivelului de colesterol la valori normale nu este chiar atât de ușoară. Este nevoie și de un stil de viață sănătos, din care să nu lipsească mișcarea, un regim alimentar sărac în grăsimi nesănătoase și, pe cât posibil, reducerea stresului. Chiar dacă pare greu, beneficiile pe termen lung sunt importante, așa că nu renunța niciodată!