Sănătate

Extracte Naturale – Extracte Esențiale pentru sănătatea celulară

Extracte esențiale-extracte naturale

Extractele naturale și rolul lor în reducerea stresului oxidativ

Extracte esențiale-extracte naturale

Celulele organismelor ajung la diferite stadii de degradare, trecând progresiv prin diferite tipuri de afecțiuni, de la cele „banale” cum ar fi alergiile sau artrozele, până la diabet, infarct, Parkinson, Alzheimer sau cancer, din cauza unui singur factor degenerativ major, și anume stresul oxidativ. Acest stres oxidativ este cauzat de dezechilibre în funcționarea celulelor și are o mulțime de cauze. De fapt, în toate bolile menționate mai înainte, ca și în multe altele, se menționează mulți factori patogeni, adică acei factori care au dus la îmbolnăvire. Cu toate acestea, ei doar produc stres oxidativ în celule, iar stresul oxidativ este cel care „macină” celulele.

Toată lumea cunoaște rolul dăunător al radicalilor liberi în funcționarea normală a celulelor și rolul benefic al antioxidanților în anihilarea acestor radicali liberi. Au fost identificate în ultimele decenii principalele substanțe care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și la stoparea sau încetinirea acțiunilor destructive ale stresului oxidativ.

Ce extracte naturale ajută în prevenirea sau tratarea cancerului?

Există antioxidanți exogeni, adică cei al căror aport este adus pe calea nutriției, și antioxidanți endogeni, adică cei produși în interiorul tuturor celulelor, dar trebuie activați. Despre cei din urmă, care sunt, de fapt și cei mai importanți, vom vorbi cu altă ocazie, pentru că necesită o abordare mult mai științifică și este posibil ca nu toată lumea să înțeleagă termenii și denumirile. Cu toate acestea, pentru oricine dorește mai multe informații, mai repede, vă rugăm să comentați la sfârșitul articolului și vom răspunde celor interesați.

Vom enumera câteva dintre cele mai importante plante ale căror extracte s-au dovedit a fi foarte benefice în stoparea acțiunii destructive a stresului oxidativ și în prevenirea sau tratarea cancerului deja instalat.

Înainte de a începe enumerarea acestor extracte naturale și acțiunile lor terapeutice sunt necesare câteva precizări pentru cei care își exprimă îndoiala cu privire la aceste proprietăți terapeutice. Apoi ar mai fi necesare alte precizări pentru cei care solicită studii clinice, garanții privind vindecarea, avizarea de către organisme abilitate, mărturii, etc.

Precizări privind credibilitatea tratamentelor cu extracte naturale pentru cancer

· 90% din populația planetei consumă cafea. Niciunul dintre consumatorii de cafea nu a pus vreodată la îndoială acțiunea revigorantă, stimulantă, sau iritabilitatea produse de cafea. Fiecare dintre plantele existente pe Pământ posedă anumite proprietăți, conferite de compoziția lor.

· Proprietățile preventive, curative sau vindecătoare ale anumitor plante, așa cum au fost remarcate de-a lungul timpului sau cum sunt puse în evidență de știința actuală, sunt posibile în primul rând prin acțiunea cumulată, sinergică a tuturor substanțelor prezente în plantă.

· 99% dintre consumatori declară că nu sunt de acord cu introducerea de substanțe chimice în alimente (aditivi, conservanți), cu pesticidele prezente în fructe și legume, cu injectarea cărnii cu monoglutamat de sodiu, dar cu toate acestea, majoritatea sunt de acord cu introducerea de substanțe chimice în organism prin medicamente cu administrare orală, intramusculară sau intravenoasă. Chiar dacă, în unele cazuri, aceste substanțe chimice sunt necesare, este întotdeauna de dorit o alternativă naturală la acestea, dacă există.

· Remediile naturale sunt încadrate, de cele mai multe ori, în categoria „Suplimente alimentare”. Așa cum o spune și denumirea, ele suplimentează alimentația obișnuită, fiind considerate alimente, așa cum recomanda și medicul grec Hipocrate, părintele medicinei. Ele ar trebui să facă parte din alimentația fiecărui om, din mai multe motive. Principalele motive sunt: prezența lor într-o proporție din ce în ce mai mică într-o alimentație procesată, rafinată, cu materii prime tot mai sărace în principii nutritive, și al doilea, imposibilitatea procurării substanțelor prezente în anumite plante prin alimentația obișnuită. Alte motive ar fi gustul neplăcut al unora dintre acestea sau cantitățile uriașe care ar trebui ingerate pentru a obține necesarul furnizat de câteva capsule sau comprimate.

· Suplimentele alimentare NU NECESITĂ avizare sau certificare, din mai multe motive. În primul rând sunt considerate sigure, fiindcă plantele sau extractele naturale care intră în compoziția lor sunt deja avizate, aprobate de organisme abilitate. Suplimentele alimentare trebuie doar notificate, adică se anunță, se notifică intenția de comercializare, pe baza acceptării dosarului care cuprinde toate cerințele legale privind materiile prime, producția, etc.

· Suplimentele alimentare NU NECESITĂ studii clinice pentru că se cunosc deja acțiunile ingredientelor sau ale extractelor naturale și pentru că au acțiuni complexe, care nu se adresează unei singure boli, sau unui singur organ, sau sistem de organe.

· Nimeni nu poate oferi garanții privind vindecarea cancerului sau a altor afecțiuni cu ajutorul suplimentelor alimentare pentru simplul motiv că fiecare individ este unic. Fiecare persoană are propriul stil de viață, propriile vicii sau obișnuințe sănătoase, propriul loc de muncă, cu specificul său, vârste diferite, influențe genetice diferite. Sunt multe alte garanții pe care le pot oferi plantele, extractele esențiale vieții. Printre acestea se numără certitudinea, garanția că nu vor face rău dacă sunt consumate conform recomandărilor, sau aceea că mai bine îți asiguri un aport de nutrienți folositori, puțin câte puțin, și în cele din urmă organismul, sprijinit în felul acesta, are șansa de a a se reface.

· Puținele persoane care au consimțit să facă înregistrări cu mărturii despre vindecarea lor au trecut peste mai multe inhibiții ușor de înțeles în cele mai multe cazuri. Printre acestea ar fi dorința de a păstra confidențialitatea stării de sănătate proprii, inhibiția în fața unei camere de filmat, și chiar dorința de a păstra chiar și după vindecare avantajul unei îndemnizații de handicap oferită în unele cazuri. De aceea, sunt rare mărturiile filmate, însă multe persoane susțin cu comentarii pozitive vindecările cu ajutorul remediilor naturale.

Plante și extracte naturale benefice în tratarea cancerului

Poate fi acceptată mai ușor abordarea pe căi naturale a tratamentului cancerului sau a altor afecțiuni având în vedere cele exemplificate mai sus. Poate crește substanțial încrederea dacă facem precizarea că toate aceste plante sau extracte concentrate ale acestora beneficiază de studii epidemiologice, statistice, științifice, efectuate în întreaga lume, la universități de prestigiu, institute pentru studierea cancerului, spitale și centre oncologice cu resurse financiare uriașe.

· Fructele de Açai-(Euterpe oleracea) Au stârnit un interes deosebit în rândul americanilor și apoi au fost răspândite informațiile, după ce au fost lăudate în mai multe rânduri în diferite show-uri de televiziune cunoscute precum “Oprah Winfrey Show” ce au aparut pe posturile NBC, ABC sau CBS. Aceste fructe de culoare mov, cresc doar pe palmierii din padurea amazoniană și sunt bine-cunoscute in lumea intreaga datorită cantității remarcabile de antioxidanti pe care o dețin. Fructele de Acai conțin fibre alimentare, proteine și aminoacizi, acizi grași polinesaturați Omega 3, Omega 6 si Omega 9, vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, vitamina E, A, și minerale cum ar fi calciu, potasiu, fier etc.
Aceste fructe sunt consumate frecvent de către populațiile amazoniene, fiind principala sursă de substanțe nutritive. În ultimul timp popularitatea lor a crescut considerabil și în toate țările dezvoltate, fiind utilizate în compoziția suplimentelor alimentare pentru tratarea și prevenirea diverselor afecțiuni.

· Mangostan Un prețuit și valoros fruct tropical, originar din zonele sud-estice ale Asiei. Mangostanul este un fruct exotic cultivat in Asia de sud est, preponderent în Tailanda. Este folosit in medicina populară asiatica de sute de ani. Recent, oamenii de stiinta au descoperit valoarea lui medicinala. Pe Pămât exista mii de fructe dar unul singur este supranumit regina fructelor… Mangostanul! În ultimii 30 de ani, oamenii de știinta din intreaga lume au studiat acest fruct si au descoperit motivele pentru care poate poate fi benefic în lupta cu bolile sau chiar în recăpătarea completă a sănătății. Mangostanul conține cea mai puternică substantă naturală cu efect antiinflamator. Fructul întreg, miezul, și coaja conțin peste 40 de substanțe nutritive active cu denumirea de Xantoni (Xanthone). În natură există in jur de 200 de Xantoni, iar Mangostanul conține 46 dintre aceștia.

· Noni – este un arbore originar din sud-estul Asiei, din Polinezia, indigenii numindu-l „Copacul Impotriva Durerii”. Fructul acestuia efect energizant si regenerant puternic. Fructul Noni seamănă cu fructul de dud, dar este mult mai mare ,are culoare alb-gălbuie când se coace. Ca mărime fructele variază de la câteva grame până la 200-300 g. Este bogat în vitamine și minerale ( vit. C, vit. A , Fe ,K, Ca, Na , Se ). Principalele componente active care intră in compozitia acestui fruct sunt: PROXERONINA și XERONINA – in Noni cantitatea de proxeronina este de până la 800 de ori mai mare decât în ananas sau alte fructe exotice. Xeronina fructului noni are un rol major în cresterea randamentului intelectual (pentru elevi, functionari, directori), în lupta împotriva stresului și epuizării nervoase; Proxeronina se înmagazineaza în ficat, dar și in piele, reducand vizibil efectele imbatranirii; Damnacantalul are actiune anticancerigenă prin inhibarea multiplicării celulelor precanceroase și prin stimularea formării celulelor T ale sistemului imunitar.

· Rodia – Rodierul este originar din Persia (Iran) și se cultivă în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaijan și regiunea Mediteranei de câteva mii de ani. Furnizând 16% din necesarul zilnic de vitamina C al adultului, conținut în 100 ml, sucul de rodie este și o excelentă sursă de vitamina B, acid pantotenic, de potasiu și de polifenoli antioxidanți. Cei mai abundenți polifenoli din sucul de rodie sunt taninii numiți punicalagini prezentați în cercetările publicate în perioada 1990-2007 ca având capacitatea de a anihila radicalii liberi puternici în studiile de laborator. Mulți producători de alimente și de suplimente alimentare au constatat avantajele utilizării extractelor de rodie, care nu conțin zahăr, calorii sau aditivi, în locul sucului, ca ingrediente favorabile sănătății în produsele lor. În studii preliminare de cercetare în laborator și în cadrul unor studii pilot efectuate pe oameni, sucul de rodie s-a dovedit eficient în reducerea factorilor de risc pentru bolile cardio-vasculare. Taninii de tipul punicalaginilor au fost identificați ca fiind principalele componente cu rol în reducerea stresului oxidativ. S-a arătat că rodia intervine în reducerea tensiunii arteriale sistolice. Cercetările sugerează că sucul de rodie ar putea fi eficient împotriva cancerului de prostată și în osteoartrită. În 2007, au fost aprobate șase teste clinice efectuate în Statele Unite ale Americii, Israel și Norvegia cu scopul de a verifica efectele consumului de suc de rodie asupra parametrilor din cancerul de prostată sau hiperplazia de prostată, în diabet sau în limfom. Rezultatele s-au dovedit a fi incurajatoare.

· Resveratrolul – extras din Polygonum cuspidatum, o plantă sălbatică, perenă, ce poate fi găsită preponderent în Japonia și SUA – este cel mai puternic antioxidant exogen cunoscut la ora actuală. Are un efect direct de distrugere tumorală, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar şi asupra celor hormono-dependente (sân, ovar, testicul, ficat, stomac). Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne. Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii. Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc. Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului. Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor. Este un vasodilatator arterial. Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic.

· Goji – este cunoscut de peste 2000 de ani în Tibet și folosit in medicina tradiționala datorită numeroaselor benficii curative. De secole întregi, fructele Goji au fost folosite cu succes de către vindecătorii chinezi. Câteva dintre efectele fructelor de Goji sunt: stimularea longevităţii, fortificarea sistemului imunitar, îmbunătăţirea acuităţii vizuale, stimularea activităţii sexuale, protejarea ficatului, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Fructele Goji sunt considerate de cercetători fructele cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi. Fructele Goji conţin deasemenea aproape toţi aminoacizii (componentele de bază ale proteinei), multe minerale (incluzând Ca, Mg, P, Ge, Cr, Se, Zn, Cu), vitamine E, C, acizi graşi şi o mare varietate de polizaharide şi flavonoide, în special antocianozide. Datorită acestor substanțe, goji ajută la prevenirea si tratarea mai multor afecțiuni, intareste sistemul imunitar, ajută la prevenirea îmbătrînirii organismului, este un tonofiant general al organismului.

· Cireșele negre (Prunus serotina) – fructele amare ale cireșului sălbatic, originar din America de Nord, naturalizat în Europa occidentală ca arbore decorativ, dar devenit specie invazivă și evitat în scurt timp din cauza substanțelor toxice din frunze și ramuri, substanțe care ar putea otrăvi animalele. Cireșele negre sunt, de regulă, utilizate mai mult în prăjituri pentru că nu au un gust prea plăcut, însă au multiple multiple beneficii pentru sănătate, iar extractele naturale concentrate sunt cu atât mai utile. Acestea posedă proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante puternice, ajutând în tratamentul și prevenția artritelor, bolilor cardiovasculare și a cancerului, reduc colesterolul și stresul oxidativ.

· Extractul din sâmburi de strugurimultă lume s-a bucurat să afle că vinul roșu posedă proprietăți antioxidante, de reducere a stresului oxidativ. Ceea ce se știe mai puțin, însă, este faptul că ar trebui consumate cantități care cu siguranță ar duce la comă alcoolică sau ciroză hepatică pentru a se obține necesarul de antioxidanți utili într-o afecțiune. Totuși, prin obținerea unor extracte naturale concentrate, prezente în anumite suplimente alimentare ne putem bucura de aceste proprietăți preventive sau curative antitumorale, anticancerigene, sau de ameliorare a afecțiunilor cardio-vasculare.

Toate aceste extracte, dar și multe alte ingrediente benefice le puteți găsi în acest =>> supliment alimentar natural concentrat<<.

· Beta Glucan-ul este singurul extract natural certificat legal și științific pentru a fi administrat ca antioxidant și remediu natural împotriva cancerului. Acesta se extrage prin procedee brevetate, costisitoare, din pereții celulari ai ciupercilor terapeutice, din drojdii și din pereții celulari ai anumitor cereale.

· Frunza de Graviola – Deși fructul și sucul se bucură de o enormă publicitate, foarte puțină lume cunoaște faptul că extractul natural din frunza de Graviola este cel care are proprietăți antitumorale și anti-cancerigene. Acest extract mai are și numeroase alte beneficii cum ar fi cele anti-inflamatorii, și de stimulare a sistemului imunitar. Pomul fructifer tropical este în prezent intens cultivat și promovat, fiind foarte rentabil (fructele ajung la 30 cm lungime și 7-8 kg). Folosindu-se de studiile care confirmă proprietățile anticancerigene ale extractului din frunză, foarte mulți promotori afiliați la sisteme de marketing au extrapolat, fără nici o bază științifică, aceste informații la sucul de Graviola, care este foarte avantajos din punct de vedere comercial.

· Extractul din coajă de pin roșu chinezesc foarte greu de obținut și costisitor, este un ingredient valoros în suplimentele cu proprietăți antimetastazice (de reducere a înmulțirii și răspândirii celulelor canceroase), în cele cu proprietăți anti-inflamatorii (reumatism, artrite,), în insuficiența venoasă, sau atunci când se dorește reducerea efectelor toxice ale chimioterapiei.

· Extractul din frunza de măslinatât de iubite și apreciate ca alimente, măslinele și uleiul de măsline nu se pot compara nici pe departe cu proprietățile terapeutice ale extractului din fruzele de măslin, folosit în scop terapeutic încă de acum 6000 de ani și prescris frecvent încă de acum 2000 de ani chiar de către părintele medicinei, medicul grec Hipocrat. El recomanda extractul din frunze de măslin pentru consolidarea sistemului imunitar, pentru prevenirea bolilor virale, pentru artrita sau psoriazis. Acum sunt înregistrate în toate marile biblioteci medicale sute de studii care pun în evidență proprietățile anticancerigene ale extractului din frunze de măslin.

· Gheara mâței (Uncaria tomentosa) plantă din jungla amazoniană, folosită de mii de ani de triburile locale pentru majoritatea bolilor cunoscute, a fost redescoperită și valorificată în ultimele zeci de ani de către producătorii nord-americani și europeni de suplimente alimentare. Numeroasele studii efectuate pe extractele din această plantă au pus în evidență proprietăți anti-inflamatoare, antioxidante, de activare a sistemului imunitar. Aceste proprietăți o fac extrem de utilă și eficientă în afecțiuni tumorale, cu diferite tipuri de cancer, în HIV/SIDA, în artrite și afecțiuni gastro-intestinale.

Toate aceste extracte, dar și încă alte 21 de ingrediente benefice le puteți găsi în acest =>> supliment alimentar natural concentrat<<. Acesta este, probabil, cel mai complex supliment de acest tip din lume, și conține, probabil, cea mai mare cantitate de principii active/capsulă.

Alte suplimente și extracte naturale benefice puteți >>găsi aici<<.

Autor: Vasile Neacșa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *