Rădăcinile de lemn dulce au fost folosite în mod tradiţional în cazul mai multor afecţiuni, încă din Antichitate. Ştiinţa modernă a descoperit că acestea conţin până la 25 de compuşi fungicizi, zece oxidanţi şi nouă expectoranţi.
Iată care sunt cele mai cunoscute beneficii medicale ale lemnului dulce:
* Ulcer digestiv:
După ce glicirizina este eliminată din lemnul dulce, aceasta devine cel mai eficient şi ieftin medicament pentru ulcerul digestiv.
* Infecţii cu HIV:
Ultimele descoperiri au arătat că lemnul dulce încetineşte transformarea virusului HIV în SIDA.
* Astm şi bronşită:
Cele mai grave probleme respiratorii, precum broşita, tusea, astmul şi durerile în gât pot fi tratate cu lemn dulce.
* Hepatită:
Este un medicament mai eficient decât alpha-interferonul, deoarece nu are efecte secundare întârziate. Lemnul dulce este folosit pentru tratarea hepatitei cronice şi acute.
* Oboseală:
Lemnul dulce are grijă de glandele adrenaline, care, la rândul lor, ajută la eliminarea stresului. Glicirizicul, un compus ce se găseşte în lemnul dulce, blochează destrămarea cortizolului, care este esenţial corpului uman în lupta împotriva oboselii.
* Colesterol:
Corpul devine mai rezistent la oxidare, în cazul în care consumăm lemn dulce în mod constant.
Contraindicaţii
Lemnul dulce nu trebuie administrat pe termen lung, deoarece ridică tensiunea arterială. De asemenea, acesta cauzează pierderi de potasiu din corp. Alte efecte secundare sunt reţinerile de apă şi de sodiu. Un alt lucru demn de reţinut constă în faptul că femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de lemn dulce, deoarece acesta este asociat cu naşterile premature.
Autor: Alexandra Nedelcu