Un studiu recent întărește ipoteza că mâncatul la timp are nu doar un rol benefic, ci și protector asupra sănătății. Acest lucru s-a dovedit adevărat mai ales când vine vorba despre nivelul glicemiei.
Dacă obișnuiești să sari peste mese, poți să te aștepți la probleme cu glicemia și la schimbări de dispoziție. Cei care nu mănâncă la ora cuvenită riscă să își perturbe nivelul zahărului din sânge și starea de spirit.
Este afectat controlul glicemic, hormonii apetitului și echilibrul energetic.
Atunci când uităm sau în mod voluntar decidem să eliminăm una din mesele principale ale zilei, instabilitatea glicemică și emoțională își fac apariția. Zahărul din sânge scade și în consecință se declanșează hormonii de stres.
Cum răspunde corpul la mesele sărite? Glucoza și insulina din sânge scad rapid și în consecință se activează celulele pancreatice alfa, care eliberează glucagon în fluxul sangvin.
Totodată scad și nivelurile de leptină și de insulină. Acestea duc la creșterea valorilor de cortizol și grelină (hormonul foamei).
Corpul începe să ardă grăsimea pentru a produce energie. Starea noastră de spirit nu este deloc bună. Ne simțim înfometați și obosiți, cu atenția la pământ, mofturoși și ușor iritabili. Mai ales dacă masa pe care o omitem este micul-dejun.
Când acest obicei se repetă zilnic, pe o perioadă lungă de timp, se pot ivi probleme mai mari. Apare tendința de a mânca mai mult la masa următoare, de a alege alimente nesănătoase și de a lua în greutate.
Instabilitatea glicemică poate crește de asemenea riscul de diabet sau probleme cardiace.
Nu doar stomacul este afectat de mesele haotice, ci și creierul. Se depreciază atenția selectivă, memoria de lucru și planificarea executivă.
Privarea de nutrienți crește dorința de alimente gustoase și mâncatul compulsiv, pentru a compensa deficitul.
Experții ne sfătuiesc să urmăm un program bine organizat al meselor. Este mai bine să avem mese regulate decât pauze foarte mari sau mese haotice, complet neregulat. Întregul organism se dă peste cap.
Chiar și ci care țin post intermitent își pot planifica mesele astfel încât ele să aibă o regularitate precisă, chiar dacă sunt destul de distanțate.
Păstrarea unui echilibru al ritmului meselor este esențială pentru a avea un nivel stabil al energiei, zahărului din sânge și dispoziției.
Studiile au arătat că persoanele care sar peste micul-dejun au un risc mai mare de boli coronariene și diabet de tip 2.
Surse: Mercola / News Medical