Sănătate

Mineralul-aliat surprinzător al inimii. Cum te ajută să-ți scazi tensiunea arterială – chiar și atunci când mănânci mai sărat

Potasiul scade si regleaza tensiunea arteriala

Noi studii confirmă că raportul dintre sodiu și potasiu este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. O descoperire extrem de importantă este că simpla creștere a aportului de potasiu duce la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv atunci când sodiul rămâne la un nivel crescut.

Mineralul-aliat al inimii

Potasiul determină scăderea tensiunii arteriale tocmai prin faptul că ajută corpul să elimine excesul de sodiu, dar și prin alte mijloace, precum activarea răspunsurilor prompte ale rinichilor și reducerea hormonilor care cresc presiunea arterială. Creșterea aportului de potasiu duce la o excreție crescută a sodiului și implicit la scăderea tensiunii arteriale.

Prea mult sodiu în dietă, comparativ cu potasiu

Experții recomandă un aport de 5:1 potasiu-sodiu în alimentație. Cu toate acestea, populația americană are un consum de sodiu aproape dublu comparativ cu cel de potasiu.

Cea mai mare cantitate (70%) de sodiu din dietă provine din alimentele procesate. Aceste produse conțin cantități mari de clorură de sodiu rafinată, care este alcătuită din 97,5% sare pură și circa 29% sodiu, lipsindu-i alte minerale importante, precum potasiu și magneziu.  

Încercați să evitați produsele procesate și să înlocuiți sarea procesată cu sare naturală. Sarea celtică și sarea de Himalaya autentice au cele mai mari cantități de minerale.

Pentru a obține sau menține un control optim al tensiunii arteriale, este indicat un consum de circa 3.500 mg de sodiu pe zi și între 3.400-5.000 mg de potasiu din surse alimentare.

Potasiul trebuie luat din alimente integrale, precum spanac, broccoli, frunze de sfeclă, banane, portocale, tomate, iaurt sau kefir, dovleac, pepene galben sau morcovi.

48% din români suferă de hipertensiune arterială

Potrivit unui studiu al OMS pe anul 2023, circa 48% din români suferă de hipertensiune arterială. Țara noastră depășește procentul de 35%, cât este media la nivel global. Hipertensiunea arterială provoacă peste 60% din decesele cu cauză cardiovasculară, iar bolile cardiovasculare constituie principala cauză de deces din România.

Din păcate, afecțiunile cardiovasculare nu mai sunt întâlnite doar la vârstnici, ci și la tineri. Categoria de vârstă cea mai afectată de hipertensiune arterială este 30-79 de ani.

Statisticile oferite de Organizația Mondială a Sănătății mai arată că circa 6,6 milioane de români au hipertensiune arterială, din care 32% nu sunt diagnosticați. Mult mai grav este că doar 59% sunt tratați și un procent de 30% menține tensiunea sub control prin tratament.

Menținerea tensiunii arteriale sub control este esențială pentru prevenirea accidentelor cardiovasculare cu potențial fatal. Hipertensiunea arterială este asociată cu numeroase complicații, care pot duce până la insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau chiar deces.

Riscul de deces prin afecțiuni cardiovasculare se mărește cu circa 50% pentru fiecare creștere de 20 mm Hg. a tensiunii arteriale peste valoarea normală.

Potasiul – mineralul care reglează tensiunea chiar și atunci când sarea e greu de evitat

Tratamentul standard pentru hipertensiunea arterială începe fix cu recomandarea de a reduce aportul de sare din dietă. Sarea conține mult sodiu, iar acesta influențează retenția de lichid și tonusul vascular. Cu toate acestea, studiile au evaluat reglementările universale privind restricția aportului de sare și nu au găsit niciun beneficiu clar al limitării consumului de sare la sub 5 g pe zi.

Limitarea consumului de sodiu nu este suficientă pentru a menține tensiunea arterială la niveluri optime. Nu trebuie neglijat aportul de potasiu. Acest mineral ajută el însuși la scăderea tensiunii arteriale crescute.

Un studiu recent, realizat de Universitatea din Waterloo comfirmă că adevărata problemă nu constă în consumul excesiv de sodiu, ci în dezechilibrul dintre sodiu și potasiu.

Nu poți regla tensiunea arterială doar prin rezolvarea unei părți a balanței, ci prin echilibrarea ei. Reglarea nivelurilor de sodiu și potasiu va ajuta la reglarea lichidelor din corp, relaxarea arterelor și optimizarea funcției rinichilor.

Potasiul – mineralul lipsă din tratamentul hipertensiunii arteriale?

Studiul apărut în martie 2025 în „American Journal of Physiology” arată că potasiul scade tensiunea arterială chiar și atunci când aportul de sodiu este mare. Dublarea aportului de potasiu a produs o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice, chiar și în situația în care sodiul era la un nivel mare.

La bărbați, potasiul a scăzut tensiunea arterială între 7-14 mmHg, iar la femei între 5-10 mmHg. Rezultatele au fost similare în toate formele de hipertensiune arterială. Acest studiu demonstrează că potasiul are un rol crucial în reglarea tensiunii arteriale crescute, indiferent de cauză.

Reglează-ți tensiunea arterială cu potasiu

Autorii au conchis că, deși excesul de sodiu din dietă este acceptat ca un factor de risc al hipertensiunii arteriale, efectele benefice ale creșterii aportului de potasiu trebuie să primească mai multă atenție din partea medicilor și a pacienților.

Sursă: Mercola

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *