BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Diabetul gestațional, pe înțelesul tău!

Diabetul gestațional este o afecțiune mult mai întâlnită decât ai fi tentată să crezi la prima vedere. Chiar dacă nimic nu părea să anunțe faptul că și tu te vei confrunta cu ea pe perioada sarcinii, iată că inevitabilul s-a întâmplat și ai primit acest diagnostic. De aceea, în rândurile de mai jos am decis să îți oferim câteva informații despre diabetul de sarcină, pentru ca tu să știi mai bine cu ce ai de-a face.

Ce înseamnă diabetul gestațional?

După cum probabil ai aflat deja, diabetul gestațional este un tip de diabet care se manifestă și apare doar pe perioada sarcinii, și este caracterizat prin creșterea nivelului glucozei din sânge. De regulă, diagnosticul este pus în al doilea, sau chiar al treilea trimestru de sarcină. După naștere, diabetul de sarcină nu mai este denumit așa, și de regulă devine diabet de tip 1 sau 2, doar în cazurile în care modificările glicemiei continuă și după ce puiul tău a venit pe lume. De asemenea, există și cazuri – destule chiar, când o dată cu nașterea se încheie și problemele cu valorile glicemiei.

Cum se manifestă

Există unele simptome prin care diabetul gestațional își face simțită prezența. De regulă, o sete exagerată și/sau urinări frecvente sunt semne care ar trebui să îți dea de gândit. În plus, multe dintre femeile care au suferit de această afecțiune au mai semnalat și alte manifestări ale acestuia, dintre care amintim: oboseala, greața, vedere dereglată, infecții ale vezicii urinare, ale vaginului și a pielii. De remarcat că multe dintre ele nu au luat prea în serios aceste simptome, pe care le-au pus pe seama sarcinii. Dar, a fi sigură că totul decurge bine și nu te confrunți și cu alte probleme, este bine să fii atentă la toate semnalele pe care corpul tău ți le transmite și să discuți despre ele cu medicul care îți urmărește sarcina.

Cauze

Principala cauză care stă la baza apariției diabetului de sarcină este faptul că pancreasul nu mai secretă acea cantitate optimă de insulină. Pe perioada cât ești însărcinată, placenta secretă hormoni care blochează activitatea insulinei. Din acest motiv este nevoie de mai multă insulină pentru ca valorile glicemiei să se mențină în limitele normale. Cu cât sarcina avansează, tot mai mulți hormoni care blochează insulina sunt produși, ceea ce înseamnă că organismul tău va deveni unul rezistent la insulină.

Pot suferi de diabet gestațional?

De regulă, mulți dintre noi, atunci când vine vorba despre sănătate, avem o vorbă: ”mie nu mi se poate întâmpla”. Din nefericire, o mare parte dintre cei care au gândit așa s-au aflat în rândurile celor care au fost afectați de anumite boli. Există mai mulți factori care să te facă să îți urmărești mai bine valorile glicemiei pe perioada sarcinii, pentru a nu suferi de diabet gestațional. Ești în grupa de risc, cum se spune dacă:

  • Ai multe kilograme în plus;
  • Ai născut anterior un copil cu greutate mai mare de 4.5 kg sau mai mică de 2 kilograme;
  • Ai suferit deja de această afecțiune la o sarcină anterioară;
  • Ai un istoric de sindrom de ovar polichistic;
  • Ai rude de gradul 1 cu diabet;
  • Ai mai mult de 25 de ani în momentul în care ai rămas gravidă (riscul crește cu 4% pentru fiecare an după cei 25 de ani);
  • Fumezi.

Diagnosticul

Diabetul gestațional se diagnostichează în urma unui test oral de toleranță la glucoză. De regulă, medicii ginecologi recomandă ca această investigație medicală se fie efectuată în săptămânile 24-28 de sarcină.

 Tratamentul

Este important ca atunci când diabetul gestațional a fost diagnosticat, să se urmeze întocmai schema de tratament indicată de medicul specialist, pentru că doar în acest fel vei reuși să ai valori normale ale glicemiei, dar și dezvoltarea bebelușului pe care îl porți în pântece să nu fie afectată. Medicul va avea în vedere atât starea ta de sănătate, cât și a fătului. Monitorizarea fetală se impune în această perioadă, și este o investigație care presupune teste cu ultrasunete, dar și testul non stres.

Un ajutor natural pentru tine

De asemenea, poți apela la anumite suplimente alimentare, care te pot ajuta în lupta ta cu diabetul. Evident, trebuie să discuți cu medicul tău curant, dar dacă vrei ceva natural, poți găsi aici ceea ce ai nevoie. Este vorba despre un supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, și care are mai multe beneficii pentru organism, respectiv:

• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;

• Stimulează funcționarea pancreasului;

• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;

• Stimulent al metabolismului glucidelor;

 • Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;

• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;

• Stimulent gastric și hepatic.

Ce trebuie să faci

Există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru ca diabetul gestațional să nu îți creeze dificultăți. Pe scurt, îți vom vorbi și noi despre ele.

Monitorizarea valorilor glicemiei

Pentru femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu această afecțiune, de mare importanță este monitorizarea valorilor glicemiei, care trebuie efectuată atât pe stomacul gol, cât și la două ore după masă. Ar fi de preferat să îți achiziționezi un aparat de testare a glicemiei și să ții un jurnal detaliat cu aceste valori, pentru a-l prezenta medicului specialist de fiecare dată când te duci la control.

Dietă

Cel mai probabil vei primi și unele indicații despre ce ai putea să consumi sau nu în această perioadă. De regulă, se exclud din alimentație glucidele, produsele care conțin zahăr. Vei fi încurajată să consumi mai multe fibre – care te vor ajuta și în problema constipației, și vei primi cu siguranță recomandarea să bei cele opt pahare de apă zilnice.

Sport

Chiar dacă ești însărcinată, dacă nu este nicio altă problemă cu sarcina, poți face unele exerciții fizice, special concepute pentru femeile gravide, care te vor ajuta să îți ții sub control valorile glicemiei, îți cresc sensibilitatea la insulină și te ajută să previi acele mici neplăceri ale sarcinii precum durerile de spate, crampele musculare, constipația, insomniile și acumularea de multe kilograme în plus!

Insulină

Dacă nimic din cele de mai sus nu funcționează, este cazul ca diabetul gestațional să fie ținut sub control cu ajutorul terapiei cu insulină, iar medicul tău îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie în acest caz.

Complicații care pot apărea

Diabetul gestațional poate provoca și unele neplăceri, iar cele mai întâlnite sut: greutate mare a bebelușului ceea ce înseamnă o naștere naturală dificilă, rezerve scăzute de fier la nivelul ficatului celui mic care duc la anemie feriprivă, iar pe termen lung, copiii ale căror mame s-au confruntat cu acastă afecțiune pe perioada sarcinii pot suferi de valori mari ale tensiunii arteriale, obezitate și chiar diabet de tip 2. În schimb, mama poate suferi de infecții ale tractului urinar, hipertensiune arterială, naștere prematură, naștere prin cezariană, risc crescut de apariție a diabetului de tip 2.

A preveni este mai ușor decât a trata

Pentru a preveni diabetul gestațional, medicii specialiști le recomandă femeilor să mănânce sănătos, să renunțe la dulciurile cu indice glicemic ridicat, să consume multe fibre, să bea cele opt pahare de apă zilnic, să reducă sarea din alimentație și, dacă este posibil, să nu uite nici de mișcarea fizică!


O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)

Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *