Oricine își dorește să scape de câteva kilograme în plus și să arate mai bine, mai ales femeile. După o anumită vârstă, acestea au tendința să acumuleze mai multă grăsime în centrul organismul, anume la nivelul abdomenului.
Grăsimea viscerală – foarte riscantă pentru sănătate
Aspectul de burtă umflată și talie nedefinită din cauza excesului de grăsime este nu doar neplăcut, ci și nesănătos. Grăsimea viscerală, cunoscută și sub numele de obezitate abdominală, este considerată un factor de risc pentru bolile cardio-metabolice.
Acest strat de grăsime diferă de grăsimea subcutanată, care este sub piele. Grăsimea viscerală se găsește în straturile mai profunde. Ea se depunde în jurul organelor principale din cavitatea abdominală – stomacul, ficatul și intestinul și le afectează funcția.
O cantitate prea mare de grăsime viscerală poate cauza boli cardiace, diabet sau chiar accidente vasculare cerebrale. Femeile la menopauză și cele care suferă de hipotiroidism tind să acumuleze mai multă grăsime în secțiunea de mijloc a corpului.
Singurele metode de a preveni și reduce acest strat de grăsime sunt dieta și exercițiile fizice. Există și alte soluții naturale, precum plantele medicinale și compușii din plante, care ar putea crește eficiența regimului de slăbit cu 20 de procente.
Pe lângă faptul că te ajută să pierzi mai repede în greutate, aceștia țintesc chiar acel tip de grăsime „încăpățânată”, depusă pe abdomen, coapse și șolduri.
Plante care accelerează arderea grăsimii corporale
Între agenții care ajută la arderea grăsimii corporale se numără ceaiul verde, cafeaua verde, antioxidanții din coaja citricelor, algele marine, Moringa și Cassia mimosoides.
Câteva din aceste plante se găsesc într-un supliment „Brucia Grassi”, care a fost creat de firma italiană Equilibra special pentru intensificarea arderillor metabolice.
Cassia
Studiile au arătat că planta Cassia mimosoides are potențial în stimularea arderii grăsimii și controlul greutății corporale. Între mecanismele sale de acțiune se numără reducerea dipogenezei (dezvoltarea de celule adipoase/grase) și modularea compoziției microbiotei intestinale.
Mai exact, Cassia mimosoides re-echilibrează flora intestinală și îmbunătățește într-o anumită măsură sănătatea metabolică în general. Totodată, această plantă reduce formarea de noi celule de grăsime și inhibă producția de lipide. Prin aceste efecte, Cassia contribuie la reducerea grăsimii de pe corp și la pierderea în greutate.
Un alt mecanism remarcat este acela de intensificare a consumului de calorii prin termogeneză. Acest proces mărește producția de căldură în corp și ajută la arderea grăsimii periculoase. Grăsimea maro este un tip de țesut adipos care arde calorii.
Algele marine brune
Focoxantina este un compus mai puțin cunoscut pe piață. Aceasta este pigmentul care dă algelor marine brune culoarea specifică și este asemănător vitaminei A.
Cercetările arată că fucoxantina combate obezitatea prin termogeneză. Mai exact, această substanță crește cantitatea de căldură produsă de țesutul de grăsime. Acest lucru îl fac și hormonii tiroidieni. Acesta este de altfel unul din motivele pentru care algele marine sunt recomandate persoanelor cu funcția tiroidiană scăzută (hipotiroidism).
Pentru efecte maxime, fucoxantina ar trebui asociată cu alte plante sau substanțe care măresc cantitatea de grăsime maro și implicit efectul termogenic (de ardere a grăsimii stocate în corp).
Pe piață se găsesc suplimente pe bază de alge brune care conțin această substanță, precum Alga Snella. Acest produs este pe site-ul nostru la diferite prețuri și pachete, aici.
Ceaiul verde
Studiile au arătat că persoanele care beau ceai verde în mod uzual (de circa 20 de ani) ,au un procent de grăsime corporală cu aproape 20% mai mic decât non-consumatorii de ceai verde.
Aceste rezultate sugerează că planta din care se prepară ceaiul verde are beneficii în ceea ce privește scăderea în greutate.
Cofeina justifică doar o parte din mecanismele sale de acțiune, deoarece inclusiv extractele decofeinizate de ceai verde s-au dovedit benefice. Ceaiul verde conține și alți compuși care reglează expresia genelor la nivelul mușchilor și ficatului care susțin descompunerea grăsimilor și împiedică depunerile acestora.
În ceea ce privește suplimentele cu ceai verde, este important să alegeți unul cu un conținut mare de polifenoli (98%) și catehine (80%). Conținutul de EGCG (galat de epigalocatechină) ar trebuie să fie 50% sau mai mare, iar cel de cofeină sub 2%.
Moringa
Ultima plantă de care vrem să îți vorbim în acest articol este Moringa (Moringa oleifera). Aceasta este folosită în medicina indiană Ayurveda de mii de ani, în special în diabet, infecții sau boli de piele.
În ceea ce privește pierderea în greutate, există studii care confirmă efectele ei benefice. Testele pe animale și în eprubetă arată că Moringa reduce procesul de formare a grăsimii și totodată stimulează descompunerea acesteia.
Un studiu pe 41 de persoane cu obezitate a arătat că un supliment care conține Moringa, turmeric și curry a crescut rata de pierdere în greutate. Studiul a durat 2 luni, iar participanții au consumat câte 900 mg din acest supliment pe zi. Au slăbit 4,8 kg, comparativ cu grupul placebo, care a scăzut doar 1,8 kg în greutate.
Un alt studiu, de dimensiuni mai mari, a arătat că același supliment cu Moringa a scăzut nu doar greutatea corporală (5,4 kg în 16 săptămâni), ci și colesterolul LDL.
Pe lângă acțiunea ei curativă și terapeutică, Moringa se remarcă prin conținutul bogat în nutrienți. Este o sursă foarte bună de proteine și fibre, calciu, fier, magneziu, cupru, zinc și vitamina A.
Alte cercetări indică și alte beneficii ale acestei plante, precum scăderea zahărului și a grăsimilor (colesterol) din sânge și a tensiunii arteriale, diminuarea inflamației și protejarea sănătății cardiovasculare.
Surse: Healthline / Dr. Childs