2024 nu a fost unul foarte bun pentru sănătatea din România. Noi date statistice arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer în țară.
Trecem printr-o adevărată criză de sănătate publică. Cu toate acestea, cadrele medicale par paralizate. Nimeni nu spune nimic, iar pe fondul tăcerii autorităților, valul de îmbolnăviri continuă să crească nesesizat.
Ce s-a întâmplat în ultima perioadă care a dus la un procent atât de mare de bolnavi de cancer în România? Cine ar trebui să răspundă?
Explozie a cazurilor de cancer în România
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată o explozie a cazurilor de cancer, în special în rândul tinerilor.
Ultimul buletin informativ al INSP arată că în anul 2024 au fost înregistrate 83.122 de cazuri noi de cancer. În anul 2023, cifrele arătau 71.619.
Numărul bolnavilor de cancer a crescut în 2024 cu 11.503 de cazuri noi față de anul 2023 și cu 22.853 cazuri noi față de media anilor 2016-2019.
În evidențele medicale se află momentan 578.934 bolnavi de cancer față de 542.932 în 2023, ceea ce înseamnă un plus de peste 36.002 de pacienți înregistrați cu cancer în decursul unui singur an.
Întrebări dureroase, fără răspuns
Geanina Hagimă este singurul medic care a sesizat până acum această problemă îngrijorătoare, despre care nimeni nu pare să discute. Aceasta nu este doar o statistică, ci un semnal de alarmă puternic.
Dr. Hagimă critică lipsa de reacție a membrilor Colegiului Medical din România, care par să ignore situația, în timp ce cazurile de cancer cresc de la o zi la alta și mii de familii suferă din cauza acestei boli necruțătoare.
Conducerea CMR preferă să fie „zen”, a declarat medicul, și își face fotografii pe Facebook, în loc să reacționeze la o problemă de proporții naționale.
Pierderi uriașe de bani și vieți
Țara noastră se află într-o postură critică la nivelul Europei. România este clasată pe primul loc la mortalitate prematură prin cancerul de sân și cancerul de col uterin.
Al treilea tip de cancer care face ravagii în România este cancerul pulmonar, unde țara noastră se află ca incidență pe locul al patrulea în UE.
Potrivit statisticilor, unul din trei decese provocate de cancer este nu doar prematur, ci și prevenibil.
Efectele economice sunt devastatoare, costurile atingând anual suma uriașă de un miliard de euro. Pierderile de bani nu sunt însă la fel de importante ca pierderea a sute de mii ani de viață înainte de vreme.
Alte boli care ucid pe români: diabet, infecții severe, infarcturi
Cancerul nu este singura boală care cauzează decese premature în România. Alte boli cronice au parte de o evoluție alarmantă, precum diabetul zaharat, infarcturile și infecțiile severe.
Numărul cazurilor noi de diabet zaharat a crescut de la 105.185 în anul 2023 la 114.904 în 2024.
O „moștenire” a perioadei pandemice?
Ar putea fi acest tablou întunecat al sănătății publice o „moștenire” a perioadei pandemice din 2019, sau rezultatul unor factori care țin de stilul de viață modern, de mediul tot mai poluat și de alimentația nesănătoasă a populației?
Până când nu vom avea explicații și măsuri clare oficiale, situația rămâne la fel, însă cifrele se schimbă cu repeziciune și vorbesc de la sine. Criza de sănătate prin care trece România cere reacții prompte și soluții concrete.
Surse: INSP / Active News