Diabetul nu este o boală care afectează doar pacientul, ci și familia acestuia, cu atât mai mult, cu cât este vorba despre copii și tineri. De aceea, medicii subliniază faptul că diabetul este o prioritate majoră pentru societate, pentru sistemul de asigurare a sănătății și pentru politicile de sănătate, iar un adult cu diabet zaharat bine controlat se poate integra perfect în viața de familie, la locul de muncă, dar și în societate. Castravetele amar este printre cele mai bune remedii prin care diabetul poate fi controlat, iar în rândurile următoare îți vom explica mai multe despre acest subiect.
Amar, dar sănătos
După cum probabil ți-ai dat seama din denumirea lui, avem de a face cu ceva foarte amar. Este vorba despre un fruct înrudit cu cantalupul, castravetele, dovlecelul și este un excelent remediu natural pentru a ține sub control diabetul.
Plin de vitamine și minerale
În pofida gustului său amar, castravetele amar se dovedește a fi o adevărată bombă de vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie, iar efectele sale hipoglicemice au fost demonstrate prin numeroase studii științifice.
Complexul de vitamine B, dar și vitamina A și C, potasiu, calciu, cupru, mangan, fier, magneziu, zinc, caroten, luteina și zeaxantina se află pe lista de substanțe conținute de acesta.
Proprietăți antidiabetice
După cum spuneam ceva mai sus, au fost realizate mai multe studii medicale în urma cărora s-au demonstrate proprietățile sale antidiabetice. Acestea sunt date de cel puțin trei substanțe active cu proprietăți antidiabetice conținute de castravetele amar, respective charantina, vicină și polipeptidă-p.
Glicemic Suport, pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge
Cu toate acestea, castravetele amar nu se găsește frecvent în România, este destul de scump, și nu toată lumea îi poate tolera gustul specific. De aceea, avem pentru tine o soluție, un supliment alimentar pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge, care conține castravete amar și pe care îl poți găsi chiar aici. De asemenea, acest supliment poate fi folosit cu succes în mai multe cazuri, cum ar fi:
• Adjuvant pentru menținerea glicemiei în limite normale;
• Stimulează funcționarea pancreasului;
• Ajută la regenerarea celulelor beta-pancreatice;
• Stimulent al metabolismului glucidelor;
• Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator;
• Ajută la reducerea colesterolului și reglarea greutății corporale;
• Stimulent gastric și hepatic.
Castravetele amar și diabetul
În medicina naturistă, se știe deja că diabetul poate fi controlat mai ușor grație substanțelor benefice conținute de castravetele amar. De altfel, principala sa acțiune este faptul că ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge la pacienții cu diabet zaharat tip 2. De altfel, în țările asiatice, ceaiul de castravete amar se află pe lista recomandărilor medicilor diabetologi.
Consumul regulat al acestui fruct, indiferent că este vorba de suc, pulbere, ceai, capsule, mărește efectele de scădere a glicemiei a medicamentelor convenționale.
Întărirea sistemului imunitar
Castravetele amar este recunoscut nu doar pentru efectul său hipoglicemiant, ci și pentru faptul că ajută la întărirea sistemului imunitar. De multe ori, acesta este recomandat în perioadele de convalescență, deoarece ajută organismul să se recupereze mai repede și să nu se confrunte cu unele infecții.
Întărirea sistemului imunitar cu ajutorul castravetelui amar este posibilă și grație cantității mari de vitamina C pe care o conține.
Reduce problemele date de hemoroizi
Multe persoane, din varii motive, se confruntă cu prezența hemoroizilor. Neplăcerile acestei afecțiuni, cum sunt durerea puternică și chiar sângerarea, pot fi mai ușor de îndepărtat dacă se folosește castravetele amar. De această dată este nevoie de rădăcina plantei, din care se face o pastă care se aplică pe zonele inflamate. Aceeași pastă are efecte rapide și în ceea ce privește vindecarea altor răni deschise.
O vedere mai bună
Anumite substanțe conținute de castravetele amar sunt recunoscute pentru faptul că te ajută să îți crești acuitatea vizuală, iar vederea pe timp de noapte este mult îmbunătățită. Chiar și persoanele care suferă din cauza degenerescenței maculare pot profita de beneficiile pe care le are castravetele amar pentru o vedere mai bună.
Respiri mai ușor, cu castravetele amar
Astmul, bronșita și chiar febra fânului sunt câteva dintre afecțiunile respiratorii unde castravetele amar se dovedește a fi de mare ajutor. Ba chiar se pare că acest fruct este excelent pentru a scăpa de enervanta, dar și neplăcuta problemă a sforăitului. O veste bună, nu-i așa?
Scade nivelul colesterolului
Din ce în ce mai multe persoane se plâng de valorile ridicate ale colesterolului ”rău”. Nu știu ce să mai facă, mai ales că au un stil de viață sănătos, se feresc de grăsimile nesănătoase, dar cu toate acestea valorile colesterolului de pe buletinul de analize sunt în continuare ridicate. Pentru aceștia, o soluție ar putea fi și consumul de castravete amar, care nu doar că scade nivelul LDL-ului, dar și împiedică formarea placii de aterom pe pereții arteriali.
Posibil tratament pentru cancer
Cu toate acestea, se pare că acest fruct are multe alte beneficii pentru organism. Astfel, un studiu realizat la Universitatea Saint Louis din Missouri a studiat felul în care extractul de castravete amar poate fi eficient în prevenirea creşterii şi răspândirii tumorilor canceroase. Deși deocamdată cercetările au fost realizate doar pe șoareci, se pare că extractul a oprit replicarea celulelor canceroase ale sânului, prostatei şi ale capului şi gâtului. Deocamdată nu putem vorbi despre un remediu recunoscut pentru cancer, dar se pare că avem de a face cu încă un ingredient natural care poate fi de mare ajutor în lupta cu această afecțiune.
Contraindicaţii
În general, castravetele amar este bine tolerat de organism și nu produce efecte adverse neplăcute. Cu toate acestea, este bine să nu se exagereze, mai ales când se consumă în stare proaspătă, sub formă de suc. Se pare că în acest caz s-au înregistrat unele reacții neplăcute, cum ar fi dureri abdominale şi diaree.
De asemenea, castravetele amar nu este indicat să fie consumat de copii, sau persoanele care sunt diagnosticate cu hipoglicemie.
Femeile care doresc să rămână însărcinate trebuie să evite consumarea acestui fruct, deoarece poate produce infertilitate. Recomandarea rămâne valabilă și pentru cele deja însărcinate și care suferă de diabet.
Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot!