Sănătatea ficatului nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Din ce în ce mai mulți români, ajunși la medic pentru a-și trata o anumită afecțiune, află cu surprindere că ficatul lor nu este atât de sănătos pe cât credeau, mai ales că nu aveau niciun simptom care să le dea de gândit. Sănătatea ficatului depinde de mulți factori, iar dacă stilul de viață este unul dezordonat, cu un regim alimentar bogat în grăsimi nesănătoase, din care nu lipsesc consumul de băuturi alcoolice și țigările, atunci mai mult ca sigur este nevoie de o schimbare. De asemenea, stresul sau consumul de anumite medicamente poate influența, în mod negativ, sănătatea ficatului tău. Nu e de mirare deci, că în zilele noastre, tot mai mulți români se plâng că suferă de steatoză hepatică.
Cum știi că ficatul ”nu merge bine”
De multe ori ai auzit expresia ”ficatul nu doare”, așa că ai presupus că dacă nu ai dureri, este un semn că sănătatea ficatului nu are de suferit. Total greșit, organismul ne dă de regulă semne prin care ne anunță că nu funcționează totul bine în interior. Dacă am fi un pic mai atenți la ele, poate că nu am mai ajunge la medic când boala este deja avansată, iar pentru tratarea ei se impun tratamente scumpe, pe perioade mari , și care de multe ori doar încetinesc evoluția afecțiunii, și nu o și vindecă. Este și cazul afecțiunilor care afectează sănătatea ficatului, deși axistă unele simptome, cum ar fi:
- digestie lentă și dificilă,
- senzație de greutate în stomac după ce ai mâncat,
- stare de somnolență după masă,
- inapetență,
- halenă,
- limba ”încărcată”,
- suferi de reflux gastroesofagian,
- în ultima vreme ești foarte palid, iar cearcănele nu vor să plece de pe chipul tău,
- albul ochilor are o tentă gălbuie,
- ai senzații de amețeală și greața nu-ți dă pace,
- somnul nu mai este liniștit,
- rănile se vindecă destul de greu.
Sănătatea ficatului, mai ușoară cu armurariu
De cele mai multe ori, atunci când vine vorba de afecțiuni ale ficatului, majoritatea oamenilor apelează la medicamente alopate, și nu la acele elemente naturale, care nu fac niciun rău organismului. Sunt multe astfel de alternative pe piața de gen și este greu de ales cel mai bun produs, dar am descoperit aici ce vă poate ajuta în lupta pentru sănătatea ficatului. De departe, poate cea mai bună plantă pentru un ficat sănătos este armurariul, sau ciulinul laptelui, cum i se mai zice. Semințele acesteia sunt folosite cu succes drept ingrediente naturale în realizarea suplimentelor alimentare sau a medicamentelor pentru sănătatea ficatului deoarece au un conținut ridicat de silimarină, cea care are efecte hepatoprotectoare. De fapt, această banală plantă, armurariul, este benefică indiferent dacă i se consumă semințele, florile pentru a prepara ceaiuri, și așa mai departe.
Printre alte beneficii ale armurariului, în afară de faptul că tratează steatoza hepatică, se numără și faptul că ajută la:
- eliminarea mai ușoară a kilogramelor în plus,
- are efect detoxifiant
- reduce inflamațiile cronice
Semințele de armurariu, micile minuni ale naturii
Atunci când vine vorba de semințele de armurariu, nu este de mirare că au fost numite ”micile minuni ale naturii”. Este impresionant faptul cum acestea ajută la sănătatea ficatului, prin tratarea unor afecțiuni precum ciroză hepatică, intoxicație cu alcool, ba chiar și combaterea cancerului hepatic se face mai ușor cu ele.
Secreția de bilă este stimulată
Deoxifierea ficatului, cu ajutorul armurariului, se realizează prin faptul că acesta stimulează secreția de bilă. De asemenea, celulele hepatice care au fost efectate de această toxicitate sau de unele inflamații se pot regenera mai ușor, grație armurariului.
Mai puține kilograme, un ficat mai sănătos
Nu este obligatoriu să mănânci necontrolat pentru a te confrunta cu kilograme în plus sau un ficat gras. Mulți dintre cei care se confruntă cu această afecțiune sunt persoane normoponderale, sau chiar slabe. Dar, de regulă, atunci când vine vorba de principalele cauze ale steatozei hepatice, surplusul de kilograme se numără printre ele. Medicii spun mereu că sănătatea ficatului poate fi restabilită și în momentul în care reușești să mai scapi de câteva kilograme în plus. Aici intervine tot armurariul, care face acest proces mult mai ușor, dar și mai eficient. Evident, este nevoie și de un regim alimentar din care să se excludă prăjelile, produsele de tip fast-food și de patiserie, și din care să nu lipsească verdețuri proaspete, legume și fructe cât mai multe.
Îmbunătățirea digestiei
Stimularea metabolismului se realizează printr-o stimulare a ficatului. De aceea este esențial ca digestia să se realizeze așa cum trebuie. Nu este nevoie de nimic complicat, pentru că tot banalul armurariu este cel care vine în ajutor. Efectele sale benefice în acest caz se vor observa imediat, și pe lângă faptul că vei remarca faptul că starea de sănătate este mai bună, simți că ai parte și de ceva mai multă energie.
Reacții adverse
Cu toate acestea, armurariul are parte și de unele efecte adverse. Acestea sunt însă rare, și se manifestă în special atunci când avem parte de un supradozaj. Cele mai frecvente sunt cele comune: greață, tulburări de digestie, prurit, dar au fost și unele cazuri de manifestări alergice, în special la persoanele care sunt mai sensibile la ambrozie sau alte plante asemănătoare.
Un regim alimentar sănătos
Nu este suficientă însă doar administrarea de cel mai bun supliment alimentar pe bază de armurariu pentru ca sănătatea ficatului să fie din nou perfectă. Este nevoie și de un regim alimentar sănătos, care să ajute organul să se refacă mai repede și complet.
În primul rând, dimineața, pe stomacul gol, se administrează o linguriță de ulei de măsline de bună calitate, amestecat cu zeama de la o felie de lămâie. Se stă jumătate de oră pe partea dreaptă și apoi se ia un mic dejun lejer. Din alimentație nu trebuie să lipsească de acum salatele și sucurile dietetice din legume. Poți folosi ce combinație îți este pe plac, dintre legumele: morcov, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel, mărar, spanac, lobodă, salată verde, roșii, castraveți, ardei gras. Cartofii se pot consuma și ei, dar numai fierți. Legumele verzi se consumă fierte, ouăle doar poșate, iar dintre produsele lactate: iaurtul, brânza de vaci, caș dulce, urdă. Cele mai bune fructe pentru sănătatea ficatului sunt: mere, pere, lămâi, portocale, cireșe, vișine, piersici, caise, prune, gutui, struguri, căpșuni, coacăze negre, fragi, afine, pepeni verzi.
Odihnă, mișcare și… fără stress
Un stil de viață echilibrat este cheia succesului. În afară de un regim alimentar specific, nu trebuie să neglijezi odihna, exercițiile fizice și, pe cât posibil, încearcă să ții stresul deoparte. Dacă exercițiile fizice sunt ceva mai dificil de realizat pentru tine, atunci alege să mergi mai mult pe jos, și ai să simți imediat beneficiile. Cu doar puțină voință și un mic ajutor de la natură, sănătatea ficatului nu ar trebui să mai fie o problemă!