Fructele disponibile pe perioada verii nu sunt doar savuroase, ci și utile sănătății. Deloc întâmplător este conținutul lor bogat în apă, vitamine și minerale.
Unul din cele mai adecvate fructe pentru organism în zilele caniculare este piersica. Pe lângă efectul lor răcoritor, piersicile conțin nutrienți care sprijină funcția sistemului cardiovascular.
89% din compoziția piersicilor este apă. Aceste fructe de vară ajută corpul să se mențină hidratat pe durata zilelor călduroase. În plus, conțin potasiu – un mineral esențial pentru tensiunea arterială, mușchi și sănătatea inimii în general.
Potasiul este un electrolit care asigură funcționarea normală a celulelor. Acesta contribuie la prevenirea hipertensiunii arteriale, accidentelor vasculare cerebrale și pietrelor la rinichi.
Piersicile ne oferă de asemenea fibre, vitamina C și antioxidanți. Sunt benefice pentru digestie și imunitate. Ajută la scăderea inflamației sistemice și la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Antioxidanții pe care îi conțin oferă o protecție binevenită pielii în sezonul estival. Vitamina C ajută la formarea colagenului și previne formarea radicalilor liberi.
Această vitamină îmbunătățește aspectul pielii, estompează ridurile și crește elasticitatea pielii. Vitamina C reduce de asemenea riscul de dezvoltare a cancerelor.
Inclusiv diabeticii pot consuma piersici, cu moderație, deoarece aceste fructe nu produc vârfuri glicemice. Comparativ cu alte surate, precum nectarinele și caisele, piersicile urcă cel mai puțin glicemia.
Dr. Diabetolog Ancuța Leonte a făcut un experiment. A consumat în trei zile diferite câte o porție (200 g) de caise, nectarine, respectiv piersici.
Glicemia a crescut cu 38 mg/dl la caise, 47 mg/dl la nectarine și 30 mg/dl la piersici. Piersicile conțin mai multă apă, mai multe fibre și au un profil metabolic ușor diferit, cu o acțiune mai blândă asupra glicemiei.
Dacă ai diabet și vrei să mănânci fructe, încearcă să le combini cu o sursă de proteine și/sau grăsimi. Acestea vor încetini absorbția zaharurilor în sânge și vor atenua creșterea glicemiei.
De pildă, piersicile pot fi asociate cu iaurt, brânză de vaci, unt de migdale sau arahide.
Surse articol: Dr. Mercola / Medical News Today / Dr. Ancuța Leonte