Produsele alimentare fermentate nu sunt benefice doar pentru digestie și imunitate. Acestea pot avea efecte pozitive inclusiv asupra funcțiilor cognitive.
Dat fiind legătura bine-cunoscută între intestin și creier, nu ar trebui să ne surprindă rezultatele unei recenzii apărute recent în jurnalul „Brain Behavior and Immunity Integrative”. Cercetarea a arătat că prin consumul de kefir, memoria se poate îmbunătăți considerabil.
Alzheimer – boala uitării afectează peste 150 de milioane de oameni
Alzheimer este una din cele mai răspândite afecțiuni neurodegenerative progesive, care afectează în prezent nu doar populația îmbătrânită, ci și persoanele tinere. Se estimează că numărul de cazuri la nivel global va depăși 150 de milioane până în 2025.
Pe măsură ce avansează, această maladie produce o erodare semnificativă a memoriei și a cogniției. Principalii factori declanșatori sunt inflamația, stresul oxidativ și disfuncția la nivelul axei intestin-creier.
În contexul celei de a treia cauză menționată, recenzia de mai sus arată o legătură importantă între alimentele probiotice și funcțiile cognitive la pacienții cu Alzheimer.
Kefirul și sănătatea cognitivă. Speranță pentru bolnavii de Alzheimer
Șapte studii științifice realizate pe modele de animale și pe oameni au fost revizuite de grup de cercetători spanioli. Aceștia au dorit să vadă ce beneficii au kefirul și compușii acestuia în boala Alzheimer.
Kefirul a demonstrat efecte antioxidante, antiinflamatoare și neuroprotectoare. Se pare că acesta are capacitatea de a reduce depozitele de plăci de beta-amiloid. Mai mult decât atât, kefirul poate atenuează daunele vasculare și degenerarea neuronilor.
În studiile umane, suplimentarea cu kefir a dus la scăderea nivelurilor de citokine inflamatorii, specii reactive de oxigen și proteinele oxidative. Totodată, kefirul a fost asociat cu îmbunătățiri ale memoriei.
Kefirul conține o grăsime unică, care protejează neuronii și mitocondriile
Kefirul provenit de la animale hrănite cu iarbă conține C15:0, un tip de acid gras care exercită un rol protector împotriva neurodegenerării.
Această grăsime tonifică membranele celulare și le face mai puternice și rezistente la stresul oxidativ. Totodată, protejează mitocondriile. Spre deosebire de grăsimile polinesaturate, care fac fragilizează membranele, C15:0 le stabilizează. Acest lucru este esențial pentru celulele creierului, care sunt extrem de vulnerabile la oxidare și declin mitocondrial în boala Alzheimer.
Chiar dacă este o grăsime saturată, ea poate fi considerată o grăsime esențială, întrucât corpul nu o produce în cantități suficiente. Din păcate, nici noi nu o consumăm suficient de mult din dietă. Deficitul de C15:0 a fost asociat cu „sindromul fragilității celulare”, care include slăbirea celulelor roșii de sânge, anemie și sindromul de supraîncărcare cu fier dismetabolic.
Datorită acestor beneficii dovedite, kefirul ar putea fi considerat și utilizat ca un aliment adjuvant în tratamentul convențional aplicat la bolnavii de Alzheimer.
Alte beneficii inedite ale kefirului
Studiile mai arată și alte beneficii ale consumului de kefir:
- modulează răspunsurile imune și favorizează refacerea integrității mucoasei intestinale;
- îmbunătățește semnalizarea insulinei în creier și reglarea receptorilor de insulină; aceste modificări susțin funcția neuronală și reduce depozitele de amiloid;
- Kefiran, un carbohidrat complex din kefir modulează inflaamția și microbiota intestinală;
- reglează neurotransmițătorii (dopamina, serotinina, acetilcolina și GABA) pe termen lung.
Consumul de kefir ar putea fi o strategie naturală, ușor de implementat în alimentația noastră de zi cu zi, pentru a reduce riscul de Alzheimer.
Optimizarea bacteriilor intestinale benefice și eliminarea uleiurile vegetale rafinate din dietă ar putea contribui enorm la prevenirea declinului cognitiv și degenerării neuronale. Evitarea glutenului, pe cât posibil, este o altă recomandare importantă în acest scop.
VEZI ȘI – Cele mai eficiente sfaturi, suplimente și remedii pentru o memorie mai bună