BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Despre corpii cetonici, pe înțelesul tău!

Ți-ai făcut recent analizele la urină și, deși nu aveai niciun semnal că ai ar fi ceva probleme, la rezultat ai observat un număr mare de corpi cetonici. Evident, dacă nu știi prea multe, poți să te alarmezi inutil, pentru că nu știi ce a determinat corpii cetonici să crească atât de mult și, mai ales, ce înseamnă acest lucru pentru organismul tău. De aceea, rândurile următoare sunt pentru tine!

Ce sunt corpii cetonici?

Și totuși, ce înseamnă exact corpii cetonici? Ei bine, este vorba de molecule produse de ficat, și care sunt solubile în apă, iar atunci când este semnalată prezența lor în urină, se numește cetonurie, și este semnul că organismul tău are nevoie de surse alternative de energie. Pentru că glucoza, ”combustibilul” preferat al organismului nu era la îndemâna lui, a ales să folosească altceva, respectiv resursele de grăsime sau de mușchi.

E de bine sau e de rău?

Cam asta ar fi prima întrebare pe care ți-o adresezi: e de bine sau de rău? La prima vedere, faptul că se folosesc depozitele de grăsime drept ”combustibil” pare ceva pozitiv: mai scapi de câteva kilograme, ceea ce nu e chiar rău. Cu toate acestea, dacă este ignorată, cetonuria se poate dovedi un dușman al bunei funcționări al organismului, așa că… mare atenție!

Teste rapide pentru depistarea corpilor cetonici

Medicii specialiști susțin că sunt numeroase cauzele pentru care corpii cetonici apar în urină, dar cea mai frecventă rămâne însă diabetul. În cazul în care corpii cetonici nu sunt depistați la timp, apare cetoacidoza diabetică, iar aceasta poate avea urmări dintre cele mai grave. De regulă, cetoacidoza diabetică apare în momentul în care pH-ul sangvin scade, iar valorile glicemiei depăşesc 250 mg/dl.

Există câteva metode prin care se poate determina nivelului de corpi cetonici în urină. Una dintre ele, cea mai la îndemână, și care poate fi realizată și acasă, este folosirea de teste rapide, Keto-Test, și care pot fi găsite aici. Acestea reprezintă atât o modalitate comodă și extrem de utilă în monitorizarea dezechilibrului glicemiei în diabet, dar și a procesului de ardere a grăsimilor corporale în curele de slăbire.

Alte cauze ale apariției corpilor cetonici în urină

În afară de diabet, există și alte cauze care pot duce la apariția de corpi cetonici în urină.

Înfometare prelungită

Atunci când nu te hrănești așa cum trebuie o bună perioadă de timp, faci chiar și foamea, cum se zice, atunci corpul tău nu mai produce insulină. Pentru că nu mai are la dispoziție glucoză, organismul apelează, după cum spuneam mai sus, la rezervele de grăsime și mușchi, ceea ce duce la apariția corpilor cetonici.

Stil alimentar dezechilibrat

În unele cazuri, din dorința de a mai scăpa de câteva dintre kilogramele în plus, multe persoane apelează la diete stricte, în care se consumă mai mult proteine. În acest caz, prezența corpilor cetonici în urină este ceva normal, la fel ca și în cazul în care stilul tău alimentar conține multe preparate foarte grase.

Privarea de anumite alimente

Privarea de anumite alimente, bogate în substanțe nutritive, pe o perioadă mai lungă de timp, cum este și postul, poate duce la o dezechilibrare a metabolismului, și în urma căreia corpii cetonici în urină își fac simțită prezența.

Exerciții fizice intense

Dacă ești sportiv de performanță, atunci știi că ai parte de cetonurie, pentru că organismul tău este suprasolicitat, și de aceea apelează la grăsimi, ca o sursă alternativă de energie.

Anorexie, sarcină sau stres

Alte cauze ale cetonuriei sunt anorexia, vărsături prelungite, diareea, hipertiroidism, febră, sarcină, alăptare, ba chiar și stresul își are locul lui pe această listă.

Nu ignora sfatul medicului

Medicul este cel care recomandă realizarea de teste sau analize medicale pentru a vedea care este nivelul corpilor cetonici din urină, și care sunt măsurile care se impun. De aceea, este important să urmezi recomandările medicului, pentru că în acest fel riști mai puțin să ai parte de ceva complicații nedorite.

Simptome care îți dau de gândit

Dacă ai în familie cazuri de diabet, atunci cu atât mai mult trebuie să îți monitorizezi frecvent prezența corpilor cetonici în urină. În cazul în care nu ai la îndemână acele teste care pot fi făcute chiar acasă, până ajungi la medic, poți fii atent la anumite simptome prin care corpii cetonici în urină își fac simțită prezența. Aici intră: urinezi destul de des, te confrunți cu deshidratare sau sete exagerată, ai frecvent stări de greață și vomă, îți este greu să respiri, sau manifești stări de confuzie, dezorientare.

Tratamentul cetonuriei

Tratamentul cetonuriei nu este unul universal valabil pentru toată lumea. Acesta depinde în primul rând de cauza care a dus la apariția acesteia.

Evident, în cazul în care ești diabetic, trebuie să îți monitorizezi permanent nivelul glicemiei, să îți schimbi stilul de viață și să urmezi indicațiile medicului care îți ține sub supraveghere afecțiunea.

Alege să colaborezi cu medicul tău!

Chiar dacă multă lume ți-a spus că, de fapt, corpii cetonici în urină nu înseamnă neapărat o afecțiune medicală care să îți pună în pericol viața, în momentul în care aceștia au legătură cu diabetul, atunci este nevoie să faci unele schimbări radicale în viața ta.

În primul rând, este mai mult decât necesar să discuți cu medicul diabetolog, și să îi urmezi cu sfințenie sfaturile. Apoi, renunță la stilul tău de viață de până atunci, începe să consumi doar acele alimente care îți sunt permise, și mai ales, nu trișa. Nu faci decât să te păcălești pe tine! Ceva mișcare nu strică nimănui, iar pe cât posibil, încearcă să dai la o parte stresul din viața ta! Este nevoie doar de multă disciplină, dar efectele pozitive nu vor întârzia să apară!


Ți-a plăcut acest articol? Lasă un vot mai jos!

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (19 voturi, medie: 4,58 din 5)



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *