Sănătate

Remedii naturiste pentru durerile menstruale

Dacă nu te numeri şi tu printre norocoasele cu simptome menstruale uşoare, atunci înseamnă că durerile de spate şi de abdomen, balonarea şi schimbările de dispoziţie îţi dau mult de furcă în acea perioadă a lunii. Pentru unele femei, disconfortul fizic şi emoţional este atât de mare încât afectează serios activităţile zilnice. De curând, specialiştii au identificat chiar şi o nouă formă a sindromului premenstrual (SPM), numită disfuncţie disforică premenstruală (DDPM) şi care descrie agravarea într-atât a simptomelor afective încât perturbă calitatea vieţii, inclusiv la locul de muncă şi în relaţiile personale.

Totuşi, perioada premenstruală şi menstruală poate fi o pacoste şi fără să te confrunţi neapărat cu astfel de probleme serioase. Înainte de a-ţi găsi alinarea în medicamente, ar fi bine totuşi să treci în revistă şi remediile naturiste folosite de secole pentru ameliorarea acestor simptome. Acestea pot fi luate oral, ca de exemplu capsulele sau ceaiurile, ori se aplică local, fiind disponibile sub formă de creme, uleiuri sau comprese. Ţine însă cont că produsele naturiste, în general, pot interacţiona între ele sau cu cele farmaceutice, aşa încât este bine să ceri sfatul medicului înainte de a începe un tratament pe bază de ierburi.

Plantele care uşurează disconfortul menstrual

Mure
Cremele cu extract de mure au acţiune astringentă şi antiseptică, pe când capsulele cu aceste fructe de pădure reduc balonările şi dismenoreea – crampe dureroase cauzate de menstruaţie.

Valeriană
Această plantă relaxează sistemul nervos central şi este folosită cel mai frecvent ca terapie de inducere a somnului, cu precădere de către persoanele care vor să evite medicamentele eliberate pe reţetă şi dependenţa pe care o provoacă ele. Cât priveşte beneficiile sale pentru SPM, valeriana ameliorează durerile musculare, crampele şi digestia. De asemenea, mai este eficientă în combaterea stresului, a depresiei şi a iritabilităţii.

Primulă (ciuboţica-cucului)
Uleiul de primulă este cel mai des recomandat remediu naturist pentru SPM. Produsul este larg utilizat în uşurarea simptomelor de balonare, irascibilitate, depresie şi dureri ale sânilor. Luat în mod regulat, uleiul de primulă ajută la reglarea menstruaţiei.

Sunătoare
Capsulele de sunătoare sunt indicate împotriva oboselii, depresiei, iritabilităţii, insomniei, balonărilor şi problemelor digestive. Unguentele pe bază de această plantă calmează durerile de spate.

Vitex agnus castus
Vitex agnus castus (fructul castităţii) reglează fluctuaţiile hormonale asociate cu SPM şi este recunoscut pentru proprietăţile sale de a normaliza menstrele neregulate, de a trata balonările şi durerile de sâni, precum şi de a echilibra starea de spirit.

Black Cohosh
Indicată atât în timpul menstruaţiei, cât şi la menopauză, această plantă reduce durerile de cap şi simptomele emoţionale ale SPM, ca de exemplu depresia, iritabilitatea şi schimbările bruşte de dispoziţie.

Extract de păpădie
Păpădia este un excelent diuretic natural, care curăţă sângele şi ajută la combaterea durerilor de cap şi a stărilor de greaţă.

Autor: Alexandra Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *