Uleiul esenţial de rozmarin

Uleiul de rozmarin este unul dintre cele mai folosite uleiuri esenţiale din lume. Vechii greci considerau rozmarinul o plantă sacră şi ardeau crengi de rozmarin în altarele închinate zeilor. Ulterior, acest obicei a fost preluat de francezi, care obişnuiau să ardă crengi de rozmarin în spitale, pentru a purifica aerul. Minunata aromă a acestui ulei, asemănătoare cu cea a pinului, îl face să fie favorit în aproape orice bucătărie.

Uleiul a fost folosit în mod tradiţional pentru revigorarea minţii şi a corpului. Acesta reprezintă o bogată sursă de vitamine, fibre dietetice şi minerale, precum calciul, fierul etc. Iată câteva dintre beneficiile aduse de uleiul de rozmarin:

Stimulează creşterea şi sănătatea părului
Utilizarea constantă a acestui ulei îmbunătăţeşte starea scalpului, prin creşterea circulaţiei sângelui. În plus, uleiul stimulează foliculii de păr. Aceştia pot ajuta firul de păr să crească mai lung şi mai puternic. De asemenea, previne chelirea prematură.

Elimină respiraţia neplăcută
Uleiul de rozmarin poate fi folosit şi ca apă de gură. Acesta elimină respiraţia neplăcută, ucigând bacteriile care creează mirosul respectiv. Totodată, uleiul de rozmarin este folosit pentru a trata gingivitele (inflamarea gingiei). Prezenţa eucaliptolului ajută la eliminarea bacteriilor care se dezvoltă în jurul gingiilor.

Are grijă de piele
Când este aplicat pe piele, uleiul esenţial de rozmarin o poate întineri, prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi prin întărirea vaselor capilare, pentru a putea purta mai mult sânge către piele.

Îmbunătăţeşte sănătatea mentală
Uleiul de rozmarin este un excelent tonic al nervilor şi al creierului, care acţionează asupra sistemului nervos central şi are efectul unui stimulent eficient. Aceasta ajută la îmbunătăţirea memoriei, ca şi la lupta împotriva oboselii psihice. Mai mult, unele stduii au arătat faptul că acidul carnosic, ce se găseşte în uleiul de rozmarin, ajută la lupta împotriva radicalilor liberi. Aceasta poate reduce riscul apariţiei unor atacuri cerebrale şi a unor afecţiuni neurale degenerative precum boala Alzheimer etc.

Tratează indigestia
Uleiul ajută la eliminarea gazelor din stomac şi intestine. De asemenea, ajută la relaxareamuşchilor intestinali şi abdominali. Totodată, ajută la secreţia sucurilor digestive şi a enzimelor, pentru a evita indigestia.

Previne cancerul
Doi antioxidanţi descoperiţi în uleiul de rozmarin (acidul cafic şi acidul rozmarinic) previn leziunile celulelor cauzate de radicalii liberi. Uleiul poate fi folosit pentru tratarea cancerului la sân, acţionând prin reglarea producţiei de estrogen.

Vindecă problemele respiratorii
Uleiul de rozmarin poate fi utilizat pentru a trata gâtul congestionat, deoarece elimină spasmele şi relaxează muşchii tractului respirator.

Este mai bine să evitaţi consumul pe cale orală al uleiului de rozmarin. Acesta poate duce la reacţii alergice şi ar trebui folosit după ce consultaţi un doctor. În plus, experţii spun că femeile însărcinate sau care hrănesc bebeluşii la sân ar trebui să evite consumul de ulei de rozmarin.


Autor: Alexandra Nedelcu

Uleiul esenţial de geranium

Esenţa florală de trandafir a uleiului esenţial de geranium face ca acesta să fie un ingredient foarte valoros în industria parfumurilor. Originar din Africa de Sud, geraniumul este cultivat şi în America Centrală, Europa, Egipt, Japonia, Rusia şi Congo. Deşi efectele acestuia ar putea varia în funcţie de ţara de origine, uleiul esenţial de geranium este cunoscut în general pentru proprietăţile sale astringente, antibacteriene, diuretice şi antispasmodice.

Iată câteva dintre beneficiile aduse de uleiul esenţial de geranium:

* Gingii şi dinţi sănătoşi
Se spune că proprietatea astringentă a uleiului esenţial de geranium ajută la întinderea gingiilor. Acest lucru poate întări legăturadintre dinţi şi gingii, prevenind astfel căderea prematură a dinţilor.

* Protecţie împotriva infecţiilor
Proprietăţile antibacteriene şi antiseptice ale uleiului esenţial de geranium pot ţine sub control dezvoltarea şi răspândirea microbilor (bacterii şi ciuperci). Acest lucru ar putea fi de folos la vindecarea unor arsuri, leziuni, eczeme şi la lupta împotriva infecţiilor.

* Eliminarea toxinelor
Proprietatea diuretică a acestui ulei esenţial poate mări frecvenţa şi volumul urinării şi poate elimina toxinele din corp. Experţii susţin că acest ulei esenţial ar putea emilina urea, sărurile din fiere, acidul uric, metalele grele, grăsimile, apa în exces şi sărurile etc.

* Previne apariţia spasmelor
Se spune că proprietatea antispasmodică a uleiului esenţial de geranium ar putea calma contracţiile muşchilor din tuburile bronhiale, din organele reproductive feminine etc. Acest lucru ar putea preveni apariţia astmului, a diareei, a durerilor cauzate de crampe abdominale etc.

* Stopează sângerările
Experţii consideră că uleiul esenţial de geranium este un hemostatic eficient; acesta poate grăbi coagularea sângelui şi poate controla sângerarea sau hemoragiile. În al doilea rând, dat fiind faptul că este un bun astringent, uleiul esenţial poate stimula contracţia vaselor de sânge, ajutând astfel la stoparea sângerării.

Până acum nu s-a descoperit vreun efect secundar al uleiului esenţial de geranium. Uleiul este considerat non-iritant şi non-toxic.


Autor:
Alexandra Nedelcu

Aromaterapia cu iasomie

Iasomia este o plantă minunată cu flori delicate şi frumoase, ce au un parfum puternic. Uleiul extras din aceste flori aduce multe beneficii în aromaterapie şi este considerat cel mai important ulei în acest domeniu. În articolul următor vă prezentăm beneficiile aromaterapiei cu iasomie şi câteva amănunte legate de uleiul din această plantă.

Aromaterapia este un tratament naturist care foloseşte uleiul esenţial din diverse plante, pentru a trata tulburări fizice sau psihice. Acest tratament este făcut prin masaj sau inhalare.
Iasomia aduce următoarele beneficii prin aromaterapie:

* măreşte elasticitatea pielii;
* funcţionează ca un sedativ eficient;
* reduce stresul şi anxietatea;
* diminuează starea de depresie;
* micşorează durerile facerii;
* măreşte activitatea mentală;
* induce o stare de relaxare;
* elimină crampele şi spasmele;
* măreşte nivelul de energie din corp;
* tratează frigiditatea;
* elimină crampele menstruale;
* tratează afecţiunile şi tulburările sexuale;
* reduce riscul apariţiei unor semne sau a vergeturilor.

Cum se foloseşte iasomia în aromaterapie

Aromaterapia foloseşte uleiul de iasomie în următoarele moduri, pentru a trata diverse tulburări:
* Baie – uleiul de iasomie adăugat în apa de baie ajută la relaxarea şi calmarea întregului corp. Acesta oferă multiple beneficii, făcând pielea netedă.
* Inhalarea uleiului de iasomie poate fi, de asemenea, eficientă. Această aromă poate fi inhalată din vase, lumânări şi parfumuri, pentru a scăpa de dureri de cap şi pentru a relaxa musculatura.
* Masaje – uleiul de iasomie este, de asemenea, folosit la masaje, datorită efectului său relaxant.

Ştiai că…?

* Uleiul de iasomie nu trebuie aplicat direct pe piele. Acesta trebuie amestecat mai întâi cu anumite uleiuri, precum cel de migdale sau de jojoba. Aceasta deoarece, uneori, uleiul simplu de iasomie aplicat direct pe piele, fără vreun alt ulei adăugat, poate cauza iritaţii.
* Beneficiile nemaipomenite ale uleiului de iasomie nu sunt de folos doar în aromaterapie, ci din acestea se pot face şi săpunuri sau articole cosmetice.

Foloseşte uleiul de iasomie cât de des posibil, pentru a te putea bucura de minunatele sale beneficii!

Autor: Alexandra Nedelcu

Uleiul esenţial de ienupăr

Uleiul esenţial de ienupăr este un ulei des folosit în diverse terapii. Acesta are o listă lungă de proprietăţi vindecătoare, datorită efectelor sale antiseptice, depurative, antireumatice, antispasmodice, diuretice şi astringente. Ienupărul aparţine familiei cupressaceae, iar uleiul poate fi extras din fructele, acele şi lemnul său. Aroma acestuia este uşor lemnoasă. Uimitoarele beneficii pentru sănătate ale uleiului esenţial de ienupăr sunt prezentate în următorul articol.

* Antiseptic – uleiul esenţial de ienupăr ajută la protejarea rănilor de infecţii şi, totodată, alungă infecţiile cu tetanos. De asemenea, este eficient în tratarea leziunilor pe care le au mama şi bebeluşul în timpul naşterii.
* Antireumatic – uleiul esenţial de ienupăr promovează şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină în tot corpul. Totodată, ajută la eliminarea toxinelor, iar această proprietate a sa este eficientă în tratarea reumatismului, a gutei şi artritei. De asemenea, aduce alinare zonelor inflamate.
* Depurativ – o altă proprietate benefică a uleiului esenţial de ienupăr constă în natura sa purificatoare. Acesta purifică sângele de toxine precum poluanţii, metalele grele sau acidul uric. Această acţiune ajută, astfel, la funcţionarea sistemului circulator.
* Antispasmodic – uleiul esenţial de ienupăr este eficient în relaxarea şi calmarea muşchilor şi are un efect de încălzire a zonei respective la aplicare. Această căldură se extinde către vasele de sânge, îmbunătăţind circulaţia sanguină.
* Diuretic – această proprietate a uleiului esenţial de ienupăr ajută corpul să-şi îmbunătăţească nevoia de a urina. Astfel, acest lucru poate ajuta corpul să scape de excesul de apă, toxine şi nivelele ridicate de sodiu.
* Tonic – uleiul esenţial de ienupăr ajută la tonifierea muşchilor, a pielii, a ţesuturilor şi a altor sisteme.

Acestea sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate aduse de uleiul esenţial de ienupăr. Acest ulei poate fi folosit fără riscuri acasă, dar numai dacă este diluat. Totuşi, nu este indicat pentru femei să îl folosească în perioada sarcinii, deoarece poate declanşa naşterea.


Autor:
Alexandra Nedelcu