Plante si remedii

Căderea părului din cauza tiroidei – 7 remedii care acționează sigur și eficient

Remedii sigure si eficiente pentru caderea parului

Una din cauzele căderii părului este, în cazul multor persoane, o disfuncție la nivelul glandei tiroide. Femeile în mod special se confruntă cu această problemă, mai ales cele care au tiroidită autoimună (boala Hashimoto) sau hipotiroidism.

Din fericire, există soluții. Odată identificată cauza căderii părului, se poate acționa în mod țintit și eficient.

Impactul glandei tiroide asupra părului

Atâ excesul, cât și deficitul de hormon tiroidian afectează structura firului de păr, ducând la subțierea, uscarea și căderea părului.

Inflamația, atacul anticorpilor în tiroida autoimună, deficitul de anumiți nutrienți sau dezechilbrul hormonilor tiroidieni pot duce la subțierea și căderea excesivă a părului.

Remedii eficiente contra căderii părului

Dr. Westin Childs, expert în afecțiunile tiroidiene, face câteva recomandări privind cele mai bune suplimente și remedii pentru căderea părului care are la bază o problemă a glandei tiroide.

Colagen

Peptidele de colagen sunt necesare pentru orice persoană, indiferen dacă suferă de o boală tiroidiană sau nu. Asta deoarece colagenul scade odată cu vârsta.

Disfuncțiile tiroidiene accelerează acest proces și afectează sănătatea părului. Suplimentele cu colagen ajută la producția de keratină, datorită conținutului de glicină și prolină.

Keratina este o proteină necesară pentru integritatea foliculilor de păr. Colagenul nu va opri neapărat căderea părului, dar va contribui la obținerea unui păr mai gros și sănătos, precum și la o piele mai tânără și unghii mai rezistente.

Dr. Childs recomandă administrarea a 12-20 de grame de peptide de colagen pe zi. Nu toate tipurile de colagen sunt eficiente. Optați pentru marca Verisol, care este susținută de studii.

Fier

Un supliment care combate căderea părului în general este fierul. Deficitul de fier este des întâlnit la persoanele care au probleme tiroidiene.

Corpul are nevoie de fier pentru un transport bun al oxigenului și pentru producția de energie celulară. Iar creșterea părului este unul din procesele care consumă multă energie.

Menținerea fierului la un nivel sangvin optim este mai dificilă pentru femeile de vârstă menstruală, dar și pentru cei cele care se confruntă cu o absorbție deficitară a fierului în intestin din cauza unei probleme la glanda tiroidă.

Multe femei se confruntă cu o cădere excesivă a părului din cauza nivelurilor suboptimale de fier. Dacă ai o afecțiune tiroidiană și îți cade mult părul, ar trebui să îți testezi nivelul de feritină din sânge și să faci corecțiile necesare. Dacă feritina este mică, trebuie să luați suplimente cu fier până când nivelul acesteia ajunge la circa 50 ng/mL.

Testarea feritinei este mai eficientă deoarece aceasta măsoară stocarea și eliberarea fierului în corp. Dr. Childs spune că a văzut numeroase paciente cu boli tiroidiene care aveau probleme cu părul din cauza feritinei mici, deși nivelul de fier era normal în analize.

Expertul recomandă fierul lichid, combinat cu vitamina C pentru o absorbție optimă. Suplimentele cu fier trebuie administrate doar dacă există un deficit în corp care trebuie corectat.

Seleniu

Eficacitatea seleniului în reducerea căderii părului a fost confirmată de numeroși pacienți cu afecțiuni tiroidiene. Acest mineral este concentrat în cantități mari în țesutul tiroidian.

De aceea, suplimentare cu seleniu poate reduce numărul de anticorpi care atacă glanda tiroidă și îmbunătățește structura și aspectul ei ecografic.

Seleniul s-a dovedit eficient în căderea părului cauzată de Hashimoto, hipotiroidie sau hipertiroidie.

Biotina

Denumită și vitamina B7, biotina este esențială pentru creșterea părului. Însă pentru a fi eficientă, ea trebuie asociată cu alți nutrienți, precum siliciu organic.

Biotina stimulează proucția de keratină și ajută la producția de energie pentru funcțiile celulare și creșterea părului.

Cantitatea indicată este cuprinsă între 5000 mcg. – 10.000 mcg. pe zi. Persoanele cu afecțiuni tiroidiene pot avea rezultate mai bune în urma administrării de biotină în doze mari.

Siliciu

Datorită rolului său în biosinteza colagenului, siliciul este foarte important pentru sănătatea părului, unghiilor și cartilajelor.

Siliciul din corp este distribuit în cea mai mare parte în păr, unghii și piele. Acesta le asigură structura, elasticitatea și rezistența necesare.

Producția de siliciu din corp scade odată cu vârsta. Coada-calului este una din cele mai bogate surse de siliciu din natură.

Dr. Childs recomandă 20-40 mg de siliciu pe zi pentru pacienții tiroidieni. Forma cu absorbția cea mai ridicată este siliciul organic (MMST sau monometilsilanetriol).

Vitamina D

Puțini știu că vitamina D susține sănătatea părului, mai precis ciclul de creștere a părului. Acest hormon „împinge” foliculii de păr aflați în stare adormită în faza de creștere.

Pacienții tiroideni suferă deseori de căderea părului din cauza foliculilor care rămân în stare inactivă prea mult timp. Deficitul de vitamina D este prezent la circa 30-70% dintre pacienții cu boli ale tiroidei.

Doza variază de la o persoană la alta, însă cantitatea uzuală recomandată este de 2.000-2.500 UI pe zi. Unele persoane pot avea nevoie de 10.000 UI de vitamina D pe zi.

Cea mai bună formă este vitamina D lichidă din surse naturale.

Ulei esențial de rozmarin

Unul din cele mai eficiente remedii de uz extern pentru căderea părului este uleiul esențial de rozmarin. Aplicat pe scalp, acesta stimulează circulația sângelui și creșterea firelor de păr.

În plus, are efecte antiinflamatoare, prin care protejează foliculii de păr împotriva daunelor celulare.

Pe piață există soluții și loțiuni care conțin ulei de rozmarin, ce pot fi aplicate ușor pe scalp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *