Primăvara este mai ușor să îți reglezi glicemia, cu ajutorul alimentelor de sezon. Piețile sunt pline de verdețuri, legume și zarzavaturi cu frunze verzi care ajută la controlul sau reducerea glicemiei.
Acestea sunt benefice întregului organism, deoarece curăță sângele de toxine și intestinele de deșeuri. Favorizează de asemenea scăderea tensiunii arteriale și remodelarea siluetei.
Diabetul sub control natural, prin dietă
Primăvara este anotimpul perfect pentru corectarea dietei, detoxifiere de grăsimile consumate în timpul iernii și reaprovizionarea organismului cu substanțe nutritive. Iar în diabet, grija față de alimentație are un rol esențial.
Dr. Adelina Păunescu, specialist în diabet, nutrienți și boli metabolice de la NutriLife, ne oferă câteva sfaturi importante în acest sens.
Produsele de primăvară-vară au un indice glicemic redus. Iar antioxidanții pe care îi conțin au efect antiinflamator și protector la nivel celular.
Fibrele ajută la îmbunătățirea digestiei și a tranzitului intestinal. Acestea mai au un rol important, anume acela de a încetini absorbția glucozei din alimente.
Ce să mănânci primăvara pentru o glicemie stabilă
Dr. Păunescu recomandă pacienților diabetici să mănânce cât mai natural posibil. În acest fel vor beneficia de calitățile nutritive ale alimentelor și se vor bucura și de gustul lor prospăt.
Verdețurile și legumele cu frunze verzi în general au puține calorii, puține zaharuri și carbohidrați. În schimb, sunt bogate în fibre, vitamine și antioxidanți.
Exemple de alimente de primăvară benefice pentru diabetici:
- spanac
- măcriș
- ștevie
- urzici
- lăptucă și alte specii de salate verzi
- leurdă
- ridiche
Și la capitolul legume oferta este destul de generoasă. Iată cele mai bune alegeri pentru controlul glicemiei:
- castraveți
- dovlecei, zucchini
- tomate
- ardei grași, ardei kapia
- ridichi (roșii, albe, negre)
- ceapă verde
- broccoli
- conopidă
- sparanghel
Fructele nu trebuie excluse nici ele din meniu. Cele mai potrivite alegeri pentru diabetici sunt:
- căpșunile
- vișinele
- zmeura
- afinele
- dudele
Fructele de pădure sunt adecvate pentru diabetici, dar nu trebuie consumate în cantități mari. Este bine să fie asociate cu iaurt sau brânză de vaci, astfel încât proteinele și grăsimile să împiedice vârfurile glicemice.
Cum trebuie consumate alimentele de primăvară
Verdețurile și legumele trebuie consumate în stare crudă sau ușor gătite. Dacă le asociem cu multe grăsimi, uleiuri sau carbohidrați rafinați, nu ne vor aduce la fel de multe beneficii.
Totodată, evitarea produselor procesate este crucială pentru a preveni aportul crescut de calorii și compuși dăunători.
Dr. Păunescu le dă undă verde diabeticilor la verdețurile de sezon. Îi sfătuiește să le includă cât mai des în dietă, sub formă de salate, supe, tocănițe sau garnituri ușoare, fără mult ulei.
Legumele proaspete pot fi servite cu brânzeturi, ouă. Întrucât au un indice de sațietate crescut, pot înlocui pâinea și garniturile amidonoase.
Farfuria ideală de primăvară pentru diabetici ar trebui să conțină 50% legume crude sau gătite la aburi, pe grătar sau în cuptor. Dacă doriți să consumați carbohidrați (linte, năut, cartofi dulci), asociați-i cu proteine și grăsimi slabe, precum carne de pește, ouă sau carne de pui.
Faceți plimbări ușoare după masă, în aer liber
Pe lângă dietă, o altă modalitate naturală de reglare a reglarea glicemiei primăvara este mișcarea în aer liber, mai ales după masă. Plimbările sau mersul pe bicicletă pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale a organismului.
„Mișcarea în aer liber este un instrument esențial în controlul diabetului, mai ales primăvara, când vremea ne permite să fim mai activi în mod natural. O simplă plimbare zilnică de 30 de minute poate scădea glicemia postprandială, îmbunătățelte sensibilitatea la insulină și ajută la menținerea greutății sub control”.
Expunerea la soare este de asemenea importantă pentru creșterea nivelului de vitamina D.
CITEȘTE ȘI: Cum îți poți reduce, în mod natural, valorile mari ale glicemiei!
Sursă: NutriLife