BioElemente în presă, Nutriție, Sănătate

Cele mai bune alternative la zahăr. Ce îndulcitori poți folosi dacă ai probleme cu tiroida sau cu greutatea

Indulcitori-tiroida-greutate

Afecțiunile tiroidiene au de regulă o componentă inflamatorie. Iar unul dintre ingredientele care alimentează inflamația sistemică, este zahărul. Din păcate, acesta este prezent în dieta noastră zilnică, uneori în cantități nebănuit de mari.

Ce alternative la zahăr există pentru tine dacă suferi de tiroidă autoimună (tiroidita Hashimoto). diabet sau greutate excesivă? Te invităm să descoperi în acest articol câteva tipuri de îndulcitori naturali pe care îi poți folosi în mai multă siguranță.

De ce este indicat să cauți alternatrive mai bune la zahăr

Dr. Westin Childs, expert în bolile tiroidiene, spune că utilizarea îndulcitorilor adecvați este importantă nu doar pentru buna funcționare a glandei tiroidă, ci și pentru alte aspecte care vizează sănătatea organismului, precum:

Zahărul are efecte opuse celor menționate mai sus: crește și mai mult nivelul anticorpilor anti-tiroidieni, crește apetitul și favorizează luarea în greutate, apariția bolilor cardio-metabolice și chiar a celor oncologice.

Cei mai buni îndulcitori pentru persoanele cu afecțiuni tiroidiene

Îndulcitorii care pot fi folosiți în locul zahărului îți oferă posibilitatea să te bucuri în continuare de deserturi, fără riscuri majore pentru sănătate. Un mare avantaj este că acești îndulcitori au foarte puțin calorii sau chiar deloc.

Singura condiție este să îți prepari singur deserturile în casă, folosind unul din îndulcitorii naturali menționați în continuare. Pe piață există produse fără zahăr, însă nu toate sunt sănătoase, ci pot conține îndulcitori artificiali foarte periculoși.

#1. Stevia

Stevia rebaudiana este cunoscută de români și folosită destul de mult ca alternativă la zahărul rafinat. Această plantă este de 200-400 de ori mai dulce decât zahărul și are zero calorii.

Stevia se găsește ușor – sub formă de extract lichid, granule (ca zahărul) sau comprimate de pus în băuturi. Pe site-ul nostru puteți găsi un produs fabulos pe bază de aloe vera și ghimbir, îndulcit cu stevia, care susține digestia și metabolismul.

#2. Monk fruit (fructul călugărului)

Monk Fruit este un îndulcitor 100% natural, extras din fructul unui copac sub-tropical care crește în sudul Chinei. Este de 250 de ori mai dulce decât zahărul de masă și are zero calorii! Este mai puțin popular în România, dar se poate găsi în mediul online.

Numele tradus înseamnă „Fructul călugărului”. Se spune că acest fruct era folosit de călugări ca remediu medicinal, dar și ca îndulcitor pentru alimente și băuturi. În textele chinezești vechi apare ca leac pentru tuse și dureri în gât.

#3. Aluloza

Nici acest îndulcitor nu este foare popular la noi, dar merită căutat și cumpărat dacă ai probleme cu tiroida sau cu greutatea. Aluloza este văzută de străini ca cel mai bun înlocuitor al zahărului, datorită conținutului redus în calorii și a gustului dulce similar zahărului de masă.

Comparativ cu zahărul, aluloza conține 90% mai puține calorii.

#4. Siropul de agave

Un alt îndulcitor natural pe care îl poți consuma ocaziional este siropul de agave sau nectarul de agave. Spre deosebire de zahăr, acesta are valoare nutrițională, fiind bogat în vitamine, minerale și antioxidanți (polifenoli).

Datorită indicelui său glicemic mic și a statutului său de îndulcitor vegan, este considerat o alternativă mai bună la zahăr sau alți îndulcitori tradiționali, precum mierea. Conține cu 25% mai puține calorii decât zahărul rafinat.

Pe site-ul nostru Biolemente.ro puteți găsi sirop de agave 100% organic, din agave cultivate ecologic, fără pesticide sau fertilizatori chimici.

#5. Alcoolii de zahăr

Alcoolii zaharici sunt extrași din fructe și legume. Din categoria acestora fac parte următorii îndulcitori: eritrol, manitol, maltitol, xilitol, sorbitol, isomalt și lactitol.

Cu siguranță i-ai văzut pe eticheta unor dulciuri și băuturi fără zahăr. Pe site-ul nostru poți găsi o gumă de slăbit care conține acești îndulcitori și plante care reduc apetitul.

Spre deosebire de zahărul de masă, alcooli de zahăr au o dulceață mai slabă, de circa 60-100%. Eritritolul nu conține deloc calorii, în timp ce xilitolul are 2,4 calorii per gram.

Precauții privind utilizarea îndulcitorilor naturali

Chiar dacă reprezintă o alternativă mai bună la zahăr, îndulcitorii naturali nu sunt 100% sănătoși. Asta din cauza procesării lor intense. De pildă, stevia parcurce 7 etape pentru a fi convertită în extract lichid (ex. extracție, purificare, cristalizare). Iar xilitolul trece prin 5 etape de procesare, inclusiv prin hidrogenare chimică.

Sfatul doctorului Childs este să folosim îndulcitorii cu moderație. Aceștia nu trebuie considerați alimente, ci alternative, ceea ce înseamnă că trebuie utilizați rar și în cantități mici.

Sursă articol: Dr. Westin Childs, The best sugar alternatives for Hashimoto’s (what to use instead), Restardmed: https://rb.gy/d85r7n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *