Colagenul este unul din cele mai populare suplimente alimentare ale momentului. Și nu ar trebui să ne mirăm de ce. Această proteină este importantă nu doar pentru frumusețe, ci și pentru sănătatea noastră internă.
În realitate, colagenul are un rol fundamental, în sensul că biologia corpului nostru este „construită” pe colagen. Practic, noi ne menținem în formă în sensul cel mai literal cu ajutorul colagenului.
Circa o treime din total de proteine din organismul uman este reprezentată de colagen. Pielea, oasele, tendoanele, ligamentele și articulațiile „se țin” cu ajutorul acestei proteine.
Puțini știu că inclusiv mucoasa intestinală și pereții vaselor de sânge conțin colagen. Peretele intestinal este menținut de glicină și glutamină. Acești aminoacizi funcționează ca o barieră care împiedică scurgerea alimentelor nedigerate, toxinelor și patogenilor în fluxul sangvin.
Dacă bariera intestinului este comprimisă, apare așa-numitul intestinl permeabil, care poate duce la boli autoimune, inflamații și chiar probleme metabolice.
Colagenul căptușește de asemenea pereții arteriali. În lipsa unei cantități optime de colagen, arterele pot deveni rigide sau chiar se pot rupe. În consecință, apar probleme de circulație, boli de inimă sau anevrism.
Cea mai mare parte a colagenului din corpul nostru este colagen de tip I, II și III. Este important să știm că tipul I de colagen asigură elasticitatea pielii și rezistența oaselor. Colagenul de tip II se găsește în cartilaje și este răspunzător pentru flexibilitatea articulațiilor. Colagenul de tip III menține structura pielii și a vaselor sangvine.
Mai trebuie să știm că această proteină crucială se află într-un proces permanent de descompunere și reconstruire. Pentru ca corpul nostru să poată sintetiza colagenul, trebuie să îi oferim hrana necesară.
Colagenul se hrănește cu anumiți aminoacizi precum glicina, prolina și hidroxiprolina. Pe acestea trebuie să le luăm din dietă. Alți nutrienți co-factori, cu rol de catalizatori în producția colagenului sunt vitamina C, cuprul și zincul.
Dată fiind importanța colagenului în ceea ce privește integritatea corpului nostru, atunci când nivelurile scad sub limita normală, consecințele încep să se vadă și să se resimtă.
Primele semne sunt pierderea flexibilității și implicit apariția ridurilor și lăsarea pielii. Dar acestea sunt doar semnele de suprafață.
Deficitul de colagen din corp provoacă însă daune mai mari. Durerile articulare, osteoartrita sau vindecarea lentă a țesuturilor sunt tot urmări nefericite ale pierderii colagenului.
Colagenul alimentar se găsește în țesutul conjunctiv, pielea și oasele de animale, în ghearele, țesuturile conjunctive, tendoanele și măduva acestora, pe care mulți le evită sau le aruncă. Dieta noastră este tot mai săracă în aceste componente, ele fiind înlocuite cu carne fără piele, fără oase, adică fără colagen.
Oamenii nu mai fac ciorbă de oase, fiartă la foc mic, sau piftie, cum se făcea odată. Preferă să mănânce totul cât mai slab.
Dacă și tu faci parte din această categorie și nu tolerezi gustul colagenului natural, poți folosi măcar un supliment alimentar.
Cel mai bun tip de colagen de pe piață este colagenul hidrolizat, care provine dintr-o sursă de calitate. Colagenul poate fi bovin, de porc sau marin. Alegeți un producător de încredere, precum firma italiană Equilibra.
Doza zilnică recomandată pentru a obține beneficii este de 15-20 de grame de colagen pe zi.
Sursă: Mercola