Guarana (Paullinia cupana) este o plantă originară din Bazinul Amazonului. A fost folosită în scop medicinal încă de pe vremea triburilor indigene. Cu toate acestea, primele date despre beneficiile sale asupra sănătății au apărut abia prin secolul al 19-lea.
Astăzi, Guarana este recunoscută în mod oficial de Legea Suplimentelor Alimentare din Brazilia ca o sursă valoroasă de compuși bioactivi.
Guarana – planta amazoniană cu beneficii uimitoare
În trecut, Guarana era utilizată ca stimulent și tonic împotriva oboselii, pentru a-și crește vigilența sau ca diuretic blând. Oamenii o consumau și ca să-și potolească foamea sau setea excesivă, pentru calmarea durerilor de cap și a durerilor menstruale (dismenoree), dar și ca remediu în tulburările digestive.
Studiile au arătat că semințele de guarana au efecte benefice diverse asupra organismului: stimulatoare, antioxidante, anti-cancerigene, antiinflamatoare, anti-obezitate și hipocolesterolemiante.
Beneficiile guaranei sunt puse pe seama conținutului bogat în antioxidanți precum flavonoizi, teobromină, teofilină, catechine, epicatechine, procianidine și metilxantine.
O sursă mai concentrată de cofeină decât cafeaua
Puțini știu că această plantă este cultivată ca sursă de cofeină în America de Sud. Semințele sale conțin 2-8% cofeină, mai mult decât boabele de cafea (1-3%).
Semințele sunt decorticate, spălate, uscate și rumenite, după care sunt transformate într-o pulbere. Pudra de Guarana poate fi folosită ca aromatizant alimentar, pentru prepararea de ceaiuri sau băuturi energizante. La noi se găsește sub formă de supliment alimentar.
Guarana acționează asupra inimii, sistemului vascular și sistemului nervos central asemenea cofeinei. În studiile recente, Guarana a demonstrat că influențează pozitiv cogniția, greutatea corporală și sațietatea. Tot mai multe cercetări apar anual pe Guarana și potențialul ei în domeniul sănătății.
Crește peformanța mentală și energia fizică
O recenzie apărută în 2023 în jurnalul „Nutrients” arată că această plantă mărește performanța cognitivă. Meta-analiza a inclus 8 studiile controlate prin placebo, efectuate pe un număr de 328 de participanți. Doza folosită a fost de 37,5 – 500 mg de Guarana, cu un conținut de 4,3-100 mg de cofeină.
Planta a crescut viteza de răspuns în timpul unor sarcini cognitive diferite, care vizează acuratețea. Nu se știe dacă aceste beneficii se datorează cofeinei sau altor compuși din plantă.
Guarana mărește energia și rezistența fizică, favorizează pierderea în greutate și contribuie la îmbunătățirea memoriei și concentrării.
Atenuează obezitatea și tulburările metabolice
Potrivit unui studiu publicat în „Phytotherapy Research”, Guarana ameliorează tulburările metabolice: atenuează obezitatea, rezistența la insulină și dereglarea adipokinelor induse de dieta occidentală nesănătoasă. Principalul mecanism de acțiune este activarea țesutului gras maro. Grăsimea maro este un tip de grăsime care ajută la arderea grăsimii albe care se depune în corp și crește riscul de boli.
Autorii studiului de mai sus sunt de părere că Guarana poate fi un agent terapeutic potențial pentru combaterea obezității.
Un alt studiu, apărut în jurnalul „Nutrients”, arată că Guarana crește metabolismul energetic și stimulează biogeneza mitocondrială. Prin aceste mijloace ea ajută la obținerea unui control mai bun al creșterii în greutate. Planta funcționează chiar și în condițiile consumării unei diete bogate în grăsimi.
Precauții la consumul de Guarana
Guarana este recomandată în doze de 200-1000 mg pe zi. În cantități mari, planta poate cauza tremur, agitație, confuzie, creșterea tensiunii arteriale sau deshidratare.
Calculați aportul de cofeină total din timpul zilei dacă consumați cofeină și din alte surse, pentru a evita o posibilă toxicitate.
Surse:
- Torres EAFS, Pinaffi-Langley ACDC, Figueira MS, Cordeiro KS, Negrão LD, Soares MJ, da Silva CP, Alfino MCZ, Sampaio GR, de Camargo AC. Effects of the consumption of guarana on human health: A narrative review. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2022 Jan;21(1):272-295. doi: 10.1111/1541-4337.12862. Epub 2021 Nov 9. PMID: 34755935.
- LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Guarana. [Updated 2023 Jan 28]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK589113/
- Hack B, Penna EM, Talik T, Chandrashekhar R, Millard-Stafford M. Effect of Guarana (Paullinia cupana) on Cognitive Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023 Jan 14;15(2):434. doi: 10.3390/nu15020434. PMID: 36678305; PMCID: PMC9865053.
- Bortolin RC, Vargas AR, de Miranda Ramos V, Gasparotto J, Chaves PR, Schnorr CE, da Boit Martinello K, Silveira AK, Gomes HM, Rabelo TK, Grunwald MS, Ligabue-Braun R, Gelain DP, Moreira JCF. Guarana supplementation attenuated obesity, insulin resistance, and adipokines dysregulation induced by a standardized human Western diet via brown adipose tissue activation. Phytother Res. 2019 May;33(5):1394-1403. doi: 10.1002/ptr.6330. Epub 2019 Mar 13. PMID: 30868680.
- Lima NDS, Teixeira L, Gambero A, Ribeiro ML. Guarana (Paullinia cupana) Stimulates Mitochondrial Biogenesis in Mice Fed High-Fat Diet. Nutrients. 2018 Jan 31;10(2):165. doi: 10.3390/nu10020165. PMID: 29385074; PMCID: PMC5852741.