Rețete culinare

4 Rețete cu Aloe Vera – delicioase și sănătoase!

4 retete cu aloe vera

Cei mai mulți dintre noi știm că Aloe Vera are efecte benefice asupra pielii și o folosim sub formă de produse pentru uz extern. Studiile arată însă că gelul de aloe vera este extrem de nutritiv și binefăcător sănătății întregului corp dacă îl consumăm intern.

Aloe vera este mai mult decât o plantă cosmetică. Ea ne ajută să dobândim nu doar o piele frumoasă, tânără și strălucitoare, ci și un organism mai sănătos. Gelul de aloe vera este foarte plăcut la gust, iar textura cu pulpă îl face și mai agreabilă, inclusiv pentru copii.

Rețete cu gel de aloe vera

Gelul de aloe vera poate fi consumat ca atare, sau îl putem folosi în diferite rețete de sucuri și smoothie-uri. Dacă vă numărați printre persoanele cărora nu le place aroma de aloe, puteți folosi gelul în combinație cu alte ingrediente. Veți obține niște băuturi mult mai savuroase, nutritive și hidratante.

În acest articol vă prezint 4 rețete cu gel de aloe vera pe care le puteți include în dieta voastră zilnică sau săptămânală. Veți descoperi în această plantă un aliat extraordinar al sănătății voastre.

Aloe vera este mai mult decât o plantă cosmetică

Aloe vera este un calmant remarcabil pentru pielea inflamată sau lezată. Însă această plantă are un profil nutrițional remarcabil și este înzestratră cu proprietăți medicinale care depășesc domeniul dermatologic.

Studiile au arătat că frunzele de aloe conțin zeci de substanțe nutritive și antioxidante. Până în prezent au fost identificați peste 75 de compuși activi, inclusiv vitamine, minerale, aminoacizi, glicoproteine, zaharide, antraquinone, enzime, lignini, saponine, acizi salicilici, compuși fenolici, carotenoide, steroizi, terpeni și fitosteroli.

Proprietăți medicinale și beneficii

Aloe Vera este folosită în medicina tradițională pentru afecțiuni gastrointestinale, constipație, colici, viermi intestinali, infecții, boli fungice, diabet zaharat de tip 2, prediabet, hipertensiune arterială, arsuri, răni și boli de piele.

A demonstrat proprietăți antioxidante puternice, antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiene, antitumorale, antifungice și antidepresive. Ajută la metabolizarea grăsimilor și carbohidraților. Ajută la menținerea nivelurilor sangvine de glucoză și colesterol în limite normale.

La nivel extern, aloe vera accelerează regenerarea pielii afectate.

4 rețete cu gel de aloe vera

Aloe vera se asociază bine cu fructe și alte ingrediente bogate în enzime digestive, precum ananas, kiwi, portocale, papaya, mango, castravete, lămâie, portocală, apio, mere, banane, fructe de pădure sau ghimbir. Se pot adăuga și plante aromatice bogate în antioxidanți, precum mentă, busuioc sau fenicul.

Dacă vreți să îndulciți băutura, adăugați puțină miere, sirop de agave sau îndulcitorul vostru preferat. Asigurați-vă că folosiți gel de aloe vera pur, pentru a beneficia de proprietățile ei nutritive și curative.

Aceste băuturi au efecte antiinflamatoare, digestive, laxative ușoare, diuretice, tonice și regenerante.

Aloe vera cu măr, portocală și castravete

Ingrediente

Mixați toate ingredientele în blender până rezultă o băutură fină. Adăugați 2 linguri de apă dacă este prea groasă.

Aloe vera cu ghimbir, turmeric și lămâie

Ingrediente

  • 2 linguri de aloe vera gel (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 lingură de ghimbir tocat
  • 1 linguriță de turmeric
  • 2 căni de apă
  • 2 linguri de aloe vera gel
  • 1/2 castravete fără coajă
  • 1 feli de ananas bine copt
  • 1 pahar de apă

Tăiați și mixați ingredientele în blender până la o consistență fină.

Aloe vera cu papaya

Ingrediente

  • 2 linguri de aloe vera gel
  • jumătate de papaya
  • 1 cană de apă

Acest smoothie este benefic pentru digestie, tranzit și sănătatea mucoasei gastrice.

Aloe vera cu banană și spanac

Ingrediente

  • 2 linguri de aloe vera gel
  • 1 banană
  • 1 cană de spanac proaspăt
  • 1 cană de apă

Această băutură poate fi utilă în tensiune arterială crescută, hiperaciditate gastrică sau constipație.

CITEȘTE ȘI – Aloe Vera, cel mai bun remediu pentru afecțiunile organismului

Surse articol:

  1. Foster M, Hunter D, Samman S. Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 3. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/
  2. Rodríguez Rodríguez E, Darias Martín J, Díaz Romero C. Aloe vera as a functional ingredient in foods. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Apr;50(4):305-26. doi: 10.1080/10408390802544454. PMID: 20301017.
  3. Hęś M, Dziedzic K, Górecka D, Jędrusek-Golińska A, Gujska E. Aloe vera (L.) Webb.: Natural Sources of Antioxidants – A Review. Plant Foods Hum Nutr. 2019 Sep;74(3):255-265. doi: 10.1007/s11130-019-00747-5. PMID: 31209704; PMCID: PMC6684795.
  4. Catalano A, Ceramella J, Iacopetta D, Marra M, Conforti F, Lupi FR, Gabriele D, Borges F, Sinicropi MS. Aloe vera-An Extensive Review Focused on Recent Studies. Foods. 2024 Jul 8;13(13):2155. doi: 10.3390/foods13132155. PMID: 38998660; PMCID: PMC11241682.
  5. Finca Canarias: https://www.fincacanarias.com/en/blog/news/5-aloe-vera-smoothie-recipes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *