BioElemente în presă, Frumusețe, Nutriție, Sănătate

Un aliat de nădejde ȋn combaterea oboselii cronice şi redarea unui plus de energie

Ce este şi cum afectează oboseala cronică stilul nostru de viaţă?

În ultima vreme folosim tot mai des termenul de „oboseală cronică” pentru a exprima o stare generală a organismului, vizibil afectat de slăbiciune şi lipsă de energie, pentru o perioadă ȋndelungată de timp.

Dar ce este aceasta ȋn realitate şi ce duce la un astfel de diagnostic, ar trebui să ne preocupe mai mult, ţinând cont şi de stilul nostru alert de viaţă. Oboseala este definită în general ca o stare fizică sau mentală, ce provoacă neputinţă, apatie, lipsă de energie şi capacitate redusă.

Oboseala este adesea o consecinţă a unui efort fizic sau intelectual şi nu trebuie confundată cu starea de somnolenţă, adică o nevoie acută de somn, deşi acestea pot avea legătură ȋntr-o anumită măsură.

De asemenea, trebuie să facem precizarea că există mai multe tipuri de oboseală şi că aşa-zisa „oboseală normală” se distinge clar faţă de ceea ce se ȋnţelege prin oboseală cronică.

Dacă primul termen se referă la o manifestare firească a organismului ȋn urma depunerii unui efort fizic sau psihic şi care poate fi ȋnlăturată printr-o scurtă perioadă de odihnă, cel de-al doilea termen poate fi interpretat mai mult ca o extenuare generală a organismului şi trebuie considerat și tratat ca o boală.

Sindromul oboselii cronice se manifestă printr-o incapacitate a organismului de a face faţă solicitărilor şi nu este doar o consecinţă a lipsei de somn.

Acesta indică de cele mai multe ori o deficienţa unor minerale ȋn organism sau a unor substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a metabolismului şi de cele mai multe ori este necesară administrarea unor suplimente.

Totodată, consumarea unor alimente considerate nesănătoase, precum dulciuri, produse fast food, băuturi carbogazoase sau carnea procesată, contribuie la instalarea oboselii cronice.

Minimalizarea efectelor negative, netratarea la timp a acestui sindrom sau consumarea unor stimulente precum cafeaua sau pastile administrate necorespunzător pot crea complicaţii pe termen lung.

Astfel, fără să conştientizăm problema sau punând efectele pe seama altor cauze, oboseala cronică ne afectează stilul nostru de viaţă mai mult decât am putea crede.

De acest sindrom pot suferi chiar şi copiii, tinerii sau adulţii. Lipsa de concentrare în timpul lecţiilor, capacitatea de efort scăzută la orele de educaţie fizică, deplasarea cu greutate ȋn mersul pe jos, efectuarea cu greu a sarcinilor zilnice sunt câteva din modalităţile ȋn care oboseala cronică ne poate afecta existenţa.

Trebuie să precizăm că toate aceste aspecte ne pot reduce şi stima de sine, dezvoltarea personală, aportul nostru ȋn cadrul familiei sau chiar motivaţia de a trăi cu un scop bine definit.

Prin urmare, problema trebuie tratată cu maximum de seriozitate, ȋncă de la instalarea simptomelor şi necesită intervenţie corespunzătoare ȋn acest sens.

Ce este Guarana şi cum poate elimina oboseala cronică?

Deşi ȋn ziua de astăzi suntem sceptici când auzim de aşa-zisele „leacuri băbeşti” sau remedii populare şi de cele mai multe ori apelăm la „chimicalele” care se vând ȋn farmacii, trebuie să recunoaştem meritul produselor naturale, furnizate din abundenţă de Mama-natură.

Aşa cum bine se ştie, remediile antice, precum cele egiptene, indiene, chinezeşti sau greceşti au avut un aport considerabil ȋn tratarea bolilor din trecut şi ȋn evoluţia medicinei moderne.


Natura, ca şi atunci, continuă să fie cea mai mare rezervă de materie primă pentru tratarea bolilor. Strămoşii noştri aveau ceva ce nouă ne lipseşte acum, anume capacitatea de a găsi soluţiile cele mai simple şi la ȋndemână, precum plante, frunze sau fructe uscate, cu efecte curative.


Un astfel de exemplu ȋl putem găsi la tribul Guarani din pădurile amazoniene din Brazilia, care folosea ca remediu pentru diferite afecţiuni o plantă tropicală căţărătoare, a cărei denumire provine din cuvântul „warana”, care ȋnseamnă ȋn limbajul guarian „ochii junglei”.

Guaranii foloseau această plantă pentru ceaiuri şi leacuri ȋmpotriva malariei, dizenteriei şi chiar a durerilor de cap, a crampelor sau febrei. Descoperită ȋn secolul al 18-lea de către botanistul german C. F. Paulini, această plantă guarana, ce a primit denumirea ştiinţifică de Paullinia cupana, constituie ȋn prezent o materie primă cu mare căutare, pentru prepararea unor medicamente, datorită multiplelor proprietăţi curative.


Guarana este şi un supliment alimentar ce conţine guaranină şi graţie acestui compus chimic similar cofeinei, se administrează pentru a combate oboseala cronică, pentru a stimula sistemul nervos central şi glandele suprarenale, pentru a ȋmbunătăţi vizibil funcţionarea sistemului cardiovascular şi a metabolismului glucidic.

Important este faptul că, spre deosebire de cafea, Guarana nu provoacă dependenţă, excitabilitate sau nervozitate.


Pe lângă beneficiile amintite ale acestui supliment alimentar natural, Guarana se recomandă şi pentru menţinerea greutăţii, deoarece conferă saţietate şi reduce pofta de mâncare necontrolată.

Guarana- plus de energie şi vitalitate

Folosită ca stimulent, Guarana este eficientă şi ȋn creşterea randamentului şi este astfel recomandată pentu studenţii care susţin examene sau persoanelor care desfăşoară activităţi solicitante din punct de vedere fizic sau intelectual.

Astfel, plusul de energie şi de vitalitate, de care organismul are nevoie pentru a se revigora sau pentru a-şi reveni dintr-o incapacitate, este acum asigurat de către proprietăţile acestei plante, dovedite prin numeroase studii clinice, ce au confirmat aportul acesteia ȋn creşterea performanţei cognitive a creierului, ȋn ȋmbunătăţirea memoriei şi atenţiei.

Produsul este indicat atât sportivilor, datorită substanţelor bioactive ce ȋmbunătăţesc performanţele, forţa fizică şi rezistenţa la efort susţinut, cât şi persoanelor care duc un stil de viaţă alert.

Ce-i drept, trebuie să recunoaştem că, de multe ori ȋn experienţele noastre de zi cu zi am avut nevoie de un plus de energie, care să ne stimuleze şi să ne redea avântul necesar pentru a face faţă unui ritm din ce ȋn ce mai solicitant.

Deşi farmaciile sunt la ora actuală pline de tot felul de stimulente, ceaiuri sau alte remedii, mai mult sau mai puţin naturale, misiunea de a găsi soluţia personalizată, pentru nevoile fiecăruia, este din ce ȋn ce mai dificilă.

Aşadar, apar inevitabil câteva ȋntrebări „De ce Guarana?” „Cu ce mă poate ajuta pe mine? „Prin ce se deosebeşte de alte produse din comerţ?” Pentru aceste nelămuriri ce se pot ivi, cât și pentru alte clarificări, o citire atentă a prospectului, ce atestă multiplele proprietăţi, unele testimoniale a unor persoane care au ȋncercat produsul, conferă ȋncredere şi motivaţie ȋn administrarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *