Sănătate

Terapie cu muzică pentru o creştere armonioasă

Unele studii sugerează că muzica ajută la dezvoltarea cognitivă la copii şi, totodată, îi face mai sănătoşi. Astfel, terapia prin muzică a devenit destul de populară printre mulţi terapeuţi care se ocupă de sănătatea copiilor.

Experţii cred că unele ritmuri, tonuri şi vibraţii ajută la tratarea unor probleme medicale şi de comportament la bebluşi, dar şi la adulţi. De asemenea, cântecele de leagăn fredonate de părinţi pot calma bebeluşii, aceştia simţindu-se mai iubiţi şi mai în siguranţă.

Benefiile terapiei prin muzică pentru copii

* Un cântec de leagăn de 20 de minute poate ajuta copiii născuţi prematur să se dezvolte mai bine, creşte cantitatea de oxigen şi consumul de lapte, scăzând şi ritmul cardiac.
* De asemenea, copiilor cărora le cresc dinţii sau care au colici şi care plâng destul de mult sunt calmaţi cu ajutorul cântecelor care au un ritm constant şi o melodie plăcută. Dacă părinţii pot fredona cântece de leagăn, acestea sunt mai eficiente decât muzica instrumentală.
* Într-un alt studiu, copiii care suferă de tulburări de hiperactivitate sau au probleme de atenţie au fost puşi să asculte de trei ori, vreme de 40 de minute, muzică clasică, în fiecare săptămână, vreme de şase luni; aceştia au demonstrat ulterior o mai bună concentrare asupra sarcinilor care le-au fost date, când ascultau muzică.
* Când copiii ascultă muzică normală periodic pe parcursul zilei şi muzică clasică instrumentală de Haydn sau Mozart, pot fi mai calmi când sunt obosiţi sau neastâmpăraţi după orele de clasă.
* Există unii copii care au o performanţă mai bună şi au nivele de eficienţă mai ridicate în sarcinile care li se dau, în timp ce ascultă muzică. Dar la unii copii se manifestă un efect total opus şi aceştia nu se pot concentra asupra muncii lor când ascultă muzică. Astfel, terapia prin muzică poate varia de la un copil la altul.

Terapia prin muzică are rezultate mai bune şi ajută copiii care au dificultăţi în ce priveşte ascultarea părinţilor şi sunt puşi să asculte muzică ritmată, precum şi melodii jucăuşe. Astfel, muzica ajută la dezvoltarea şi stimularea creşterii şi sănătăţii copiilor.


Autor:
Alexandra Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *