Măceșele reprezintă una din cele mai bogate surse de vitamina C din natură. Poate deloc întâmplător este că faptul că aceste fructe se coc toamna, când dă frigul și se înmulțesc virozele respiratorii.
Vitamina C este, fără îndoială, un antioxidant și tonic puternic pentru sistemul nostru imunitar, ajutându-l să țină piept mai ușor patogenilor care se înmulțesc în sezonul rece.
Însă măceșele nu sunt benefice doar în răceli. Ele au proprietăți farmacologice diverse. Puțini știu că ajută la scăderea inflamației și a durerilor.
Ce nutrienți conțin măceșele
Potrivit Healthline, măceșele conțin vitamina A, vitamina C, vitamina E și vitamina B5. Vitamina C susține imunitatea, dar are de asemenea un rol important în sinteza colagenului. Vitamina A și E susțin la rândul lor sănătatea pielii și a vederii.
Culoarea portocalie-roșiată a fructelor de măceș se datorează carotenoizilor – licopen și beta-caroten. Acești pigmenți au un efect antioxidant puternic.
Alți compuși cu activitate antioxidantă regăsiți în măceșe sunt catechinele, quercetina și acidul elagic. Includerea lor într-o dietă sănătoasă va contribui la reducerea inflamației și a stresului oxidatic din corp.
Nu mai puțin important este conținutul de acizi grași din măceșe. Conținutul nutritiv al acestor fructe depinde de solul și de condițiile în care a crescut arbustul, dar și de metodele de procesare ale acestora. Trebuie să știm că prin fierberea în apă, măceșele își diminuează semnificativ conținutul de vitamina C.
Măceșele – beneficii inedite și puțin cunoscute
Cunoscute și sub numele de „fructul trandafirului”, măceșele sunt bune de cules după ce dă primul îngheț. Bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți, acestea sunt întrebuințate deopotrivă în alimentație, sănătate și cosmetică naturală.
Studiile au arătat că măceșele reduc durerile articulare, ajută la pierderea grăsimii abdominale și susțin sănătatea inimii.
Reduc durerile articulare
Puțini știu că măceșele au proprietăți anti-artritice. Studiile au arătat că acestea pot fi benefice în controlul durerilor provocate de osteoartrită. Persoanele cu această afecțiune suferă de o scădere treptată a cartilajului din articulații, fapt care duce la inflamații și dureri puternice.
O recenzie realizată pe 24 de studii a arătat că măceșele atenuează simptomele de osteoartrită, prin diminuarea inflamației de la nivel articular și reducerea stresului oxidativ.
Participanții care au primit pulbere de măceșe de 2 ori oe zi au raportat o ameliorare a durerilor articulare. Măceșele reduc în special durerea și rigiditatea articulară.
Ajută la slăbit
Un alt beneficiu mai puțin cunoscut al măceșelor este legat de pierderea în greutate. Măceșele au dovedit efecte anti-obezitate semnificative, datorate unui antioxidant puternic, numit tilirozidă. Acest compus intensifică arderile metabolice, în special a țesutului adipos.
Un studiu pe 32 de persoane a arătat că tabletele cu măceșe scad considerabil grăsimea de pe abdomen, comparativ cu grupul de control. Participanții au primit tablete de 100 mg de măceșe, timp de 3 luni. Același efect a fost semnalat și în studiile pe rozătoare.
Sprijină sănătatea cardiovasculară
Includerea măceșelor în dietă contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii, prin contribuția lor la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Într-un studiu, participanții care au primit o băutură cu 40 g de pulbere de măceșe pe zi au avut parte de o scădere semnificativă a tensiunii arteriale și a colesterolului total și LDL.
Acea băutură era bogată și în fibre (31 g de fibre), fiind știut faptul că acestea favorizează scăderea colesterolului.
Susțin tinerețea pielii
Uleiul de măceșe este cunoscut pentru capacitatea sa de a combate îmbătrânirea pielii.
Prin conținutul de grăsimi polinesaturate, măceșele susțin membrana pielii și o protejează de daunele provocate de razele ultraviolete, de fumul de țigară și alți poluanți din mediu.
Potrivit unui studiu de 2 luni, 3 mg de măceșe consumate zilnic sub formă de pudră a scăzut semnificativ ridurile și a crescut conținutul de umiditate din piele și elasticitatea. Aceste efecte sunt puse pe seama conținutului de vitamina C și a acizilor grași.
Uleiul de măceșe accelerează procesul de vindecare a rănilor și previne formarea de cicatrici.
Cum se folosesc măceșele
Cei care au posibilitatea să culeagă măceșe direct din natură, le pot prepara sub formă de infuzie, tinctură, gem, marmeladă sau ulei pentru uz cosmetic.
Măceșele sunt disponibile și sub formă de capsule sau pulbere. Sunt deseori incluse în suplimentele cu Vitamina C naturală, precum cel de la Equilibra.
Efecte secundare și precauții
Nu se cunosc încă efectele măceșelor în perioada de sarcină și alăptare, motiv pentru care ar trebui evitate în aceste situații.
Datorită cantității mari de vitamina C pe care o conțin, măceșele ar putea dăuna persoanelor cu pietre la rinichi, anemie cu celule în seceră sau hemocromatoză.
Consumate în exces, măceșele pot deranja stomacul, sau pot provoca arsuri gastrice ori greață.
Sursă: Healthline