Teiul ar putea fi definit prin cuvintele mireasmă, relaxare și vindecare. Parfumul pe care îl răspândesc florile de tei este deopotrivă plăcut și terapeutic.
Atât florile, cât și frunzele se folosesc în medicina naturistă. Acestea conțin compuși cu efect antioxidant puternic.
Teiul este suficient de blând încât să poată fi folosit în siguranță la pentru copii și la vârstnici. Pe site-ul nostru puteți găsi Esyon – unul din cele mai eficiente suplimente pentru somnul bebelușilor și copiilor, care conține tei și alte plante cu efect sedativ, precum passiflora, mac californian, melatonină și vitamina B6.
Compuși bioactivi din tei
Cei mai importanți constituenți ai teiului sunt flavonoidele (hesperidină, kaempferol, quercetină), acizii folici (acid clorogenic, acid cafeic, acid cumaric) și taninurile.
În compoziția lor se găsesc de asemnea uleiuri volatile (farnesol, eugenol, citral, citronelal, citronelol, limonen, pinen). Teiul conține mucilagii care îi conferă proprietăți calmante și umectante la nivelul căilor respiratorii.
Proprietăți terapeutice
Teiul are acțiuni care vizează în mod special sistemul nervos:
- anxiolitice
- sedative
- hipotensive
- anti-spasmodice
- răcoritoare
Se remarcă de asemenea prin efectele sale diaforetice, antiinflamatoare, expectorante și emoliente. Teiul este diestiv și diuretic. Ajută la modularea răspunsurilor sistemului imunitar. Combate coagularea excesivă a sângelui și reduce tensiunea arterială mărită.
Utilizări medicinale
Florile și frunzele de tei sunt folosite în mod deosebit în tulburările cu substrat nervos, care pot afecta diverse sisteme și organe, de la inimă și până la stomac.
- dipepsie nervoasă
- tulburări digestive din cauza stresului
- stări de isterie
- dureri de cap
- palpitații
- tensiune nervoasă
- insomnie, tulburări de somn
- agitație nervoasă la copii
- nervozitate
- crampe abdominale
- diaree
- crampe musculare
- crampe menstruale
- hipertensiune arterială de origine nervoasă
- răceală și gripă
- tuse, bronșită, catar, congestie
- furuncule
- abcese
- față roșie, piele fierbinte
Mod de utilizare
Teiul poate fi administrat sub formă de infuzie. La prepararea acesteia se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană (250 ml) de apă clocotită. Se pot consuma câte 3 ceaiuri pe zi.
Ca și tinctură (1:5), se recomandă 3-5 ml, de 3 ori pe zi. Ca și flori uscate, doza recomandată este de 2-4 g de 3 ori pe zi.
Precauții și contraindicații
Nu se cunosc contraindicații majore la tei. Rareori pot să apară o dermatită de contact în urma utilizării teiului.
Preparatele din flori sau frunze de tei nu trebuie consumate pe termen lung, deoarece pot cauza intoxicații la nivel cardiac.
Surse: Learning Herbs / The Naturopathic Herbalist