Nutriție, Sănătate

Află de la ce vârstă formarea normală a globulelor roșii este afectată!

formarea normală a globulelor roșii

Formarea normală a globulelor roșii se face prin procedeul numit eritropoieză odată la 120 de zile. Globulele roșii au rolul de a transporta oxigenul de la nivelul pulmonar către toate țesuturile corpului.

Un ritm scăzut în formarea globulelor roșii se întâlnește în rândul persoanelor anemice. Acesta este provocat în principal de 4 lipsuri ale organismului.

Vitamina B12
  • Deficit de Vitamina B12
  • Deficit de Fier
  • Deficit de Vitamina C
  • Deficit de Acid folic

Vitamina B12 contribuie activ la formarea normală a globulelor roșii, în special a celor din măduva osoasă.

Globulele roşii sunt produse în măduva osoasă. Măduva osoasă este formată din celule sanguine roșii, celule sanguine albe și plachete sanguine.

Aici celulele albe distrug celulele uzate și astfel sunt eliberați atomii de fier care ajung în măduva osoasă și sunt folosiți la crearea altor globule roșii. Măduva osoasă eliberează în fluxul sanguin între două şi trei milioane de globule roşii!

De asemenea, Vitamina B12, ajută la descompunerea carbohidraților și la transformarea grăsimilor și proteinelor în energie.

Deficitul de Vitamina B12

De multe ori, nu lipsa acestei vitamine din alimentație este motivul pentru care apare acest deficit. Deficitul de vitamina B12 poate fi rezultatul unei absorbții lente, de aceea se recomandă tabletele de 1000mg.

Amețeala, stările de somnolență, dificultăți de memorare, lipsa poftei de mâncare și pierderea echilibrului sunt primele simptome care semnalează un început de anemie bazat pe un deficit de vitamina B12. Se recomandă administrarea unui comprimat pe zi împreună cu o alimentație adecvată.

Femeile însărcinate cu un nivel de 150 mg de vitamina B12 în corp au semnalat de 4 ori mai multe complicații în timpul sarcinii decât cele cu un nivel peste 400 mg. Este de reținut faptul că un adult sănătos asimilează dintr-o cantitate de 500 mg, doar 10 mg de vitamina B12!

Persoanele cu vârste peste 65 de ani sunt și ele predispuse la deficitul de vitamina B12 datorită metabolismului lent. Pentru aceste persoane, această vitamină nu trebuie să lipsească din alimentație. Lipsa acesteia împiedică oxigenarea corespunzătoare a vaselor de sânge!

10-30% din persoanele peste 65 de ani sunt diagnosticate cu deficit de vitamina B12.„(1)

În cazul persoanelor care au urmat tratamente medicamentoase pentru diabetul de gradul 2 este foarte probabil să apară inhibarea absorbției sau formarea necorespunzătoare a factorului intrinsec în stomac.

Alimentatie potrivita cu vitamina b12

Ce alimentație trebuie să urmez?

Ouăle, pestele, carnea rosie si laptele sunt cele mai bogate surse de vitamina B12. Pentru cei ce urmează un regim vegetarian se recomandă consumul de fasole, mazăre, nuci, semințe și produse din soia.

Nu uita, toate acestea sunt benefice organismului într-o anumită măsură. Așa că nu trebuie să abuzăm de acestea pentru a ne satisface nevoia organismului de Vitamina B12. Folosește un supliment de vitamine B12 după recomandarea medicului!

Împărtășește-ne în secțiunea de comentarii cum te-a ajutat pe tine vitamina B12!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *